FIBRAXFUN bouwt een kennisplatform op dat toelaat om nieuwe tarwes met een uitzonderlijk hoog dieetvezelgehalte te ontwikkelen. Bovendien worden de moleculaire structuur en eigenschappen van de arabinoxylanen (AX), de meest belangrijke dieetvezels in witte bloem, onderzocht met innovatieve analysetechnologieën om de rol van deze dieetvezel tijdens de bereiding van (zuurdesem)brood verder te ontrafelen. Deze nieuwe kennis zal een basis vormen om een nieuwe generatie van gezonde en kwaliteitsvolle graanproducten (brood, ontbijtgranen, pasta, etc.) te produceren.
Dit project brengt een multidisciplinair onderzoeksconsortium samen met complementaire expertise uit de KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent, Rothamsted Research (UK) en ILVO onder leiding van Prof. Jan Delcour (projectcoördinator), Prof. Johan Martens, Dr. Eric Breynaert, Prof. Paula Moldenaers, Prof. Luc De Vuyst, Prof. Geert Haesaert, Prof. Peter Shewry, Dr. Alison Lovegrove en Prof. Isabel Roldán-Ruiz.
De doelstellingen zijn:
Dit werk zal valorisatieopportuniteiten verschaffen voor business-to-business en business-to-consumer bedrijven. De resultaten van FIBRAXFUN zullen vooral het onderwerp vormen van bilaterale opvolgprojecten. De verantwoordelijke valorisatiemanagers zijn Dr. Kurt Gebruers (LFORCE) en Dr. Timothy Lefeber (Flanders’ FOOD).
Bekijk ook hier alvast een filmpje: https://www.wetenschapuitgedokterd.be/wit-brood-heerlijk-rijk-aan-vezels
Dit project heeft een begeleidingscommissie bestaande uit voedingsbedrijven.
Op uitgekozen momenten tijdens het projectverloop zal het onderzoeksconsortium communiceren via Flanders' FOOD naar een ruimere groep van bedrijven.