De klassieke barcode, toe aan vervanging?

De barcode viert zijn 36ste verjaardag. Een aantal nieuwe technologieën staan te trappelen om de klassieke barcode te vervangen. Of de voordelen van de nieuwe systemen zullen opwegen tegen de nadelen is voor velen nog de vraag. Wij geven een overzicht.

DataBar en DataMatrix codes

De DataBar, ontwikkeld door GS1, kan dezelfde informatie bevatten op een veel kleiner label of aanzienlijk meer informatie op een even groot label in vergelijking met de klassieke barcode. (Figuur 1)


Figuur 1: (links) DataBars bevatten dezelfde informatie op een kleiner oppervlak, wat hen geschikt maakt voor taggen van moeilijke oppervlakken. (rechts) Voorbeeld van een DataBar barcode.

Ook de 2D-DataMatrix code kan meer info bevatten dan de klassieke codes. Een geavanceerde foutcorrectie zorgt er tevens voor dat de tag in geval van beschadiging in veel gevallen nog correct kan uitgelezen worden. (Figuur 2)

De kleinere labels zouden nuttig kunnen zijn bij onregelmatige producten als fruit en groenten. De grotere labels kunnen naast de standaard informatie ook andere nuttige informatie als verpakkingsdatum, vervaldatum en batchnummer bevatten. Traceability van minderwaardige producten wordt zo een heel stuk eenvoudiger.

Een groot voordeel van deze in vergelijking met de andere opkomende technologieën is dat de labels geprint kunnen worden met industriële barcode printers en in veel gevallen, mits software upgrade, uitgelezen met de huidige scanners. Het upgraden naar de nieuwe technologie kan dus zonder grote meerkost.


Figuur 2: (links) DataMatix barcode. (rechts) High Capacity Color Barcode.

'High Capacity Color Barcode'

Deze 2D barcode, ontwikkeld door Microsoft, maakt gebruik van gekleurde driehoekjes (Figuur 2). De tag is door software te vertalen naar een weblink, die op zijn beurt informatie bevat over het product waaraan de barcode hangt. Door te linken naar een webpagina is veel meer info beschikbaar dan met een standaard barcode. De vereiste is wel dat de scanner verbonden is met het internet.

Bokodes

De nieuwste telg in het groepje van mogelijke barcodevervangers is de Bokode, ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology. Deze barcodevervangers zijn slechts 3mm groot en zijn uitgerust met een mini LED, bedekt met een masker en een lens, die samen met de lens van een camera, informatie leesbaar kan maken.


Figuur 3: (links) Verschillende types van barcode met centraal de Bokode, bij een foto 'in focus' is de Bokode zichtbaar als een stipje. (rechts) Dezelfde foto 'out of focus' maakt de info van de Bokode zichtbaar.

Ze maken gebruik van een fenomeen dat bekend staat als het 'bokeh-effect', waarbij lichtbronnen die niet in focus zijn als cirkelvormige elementen zichtbaar worden op een camerasensor. (Figuur 3)

Het grote voordeel van de Bokode is dat ze veel informatie op een kleine oppervlak kunnen opslaan en nog vanop een 4-tal meter uit te lezen zijn. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om met een foto van een supermarktschap met Bokodes de nutritionele informatie en prijzen van alle producten van dat schap te vergelijken.

Op dit moment zijn de prototypes nog erg duur vanwege de lens en stroom, €3,5 per stuk. Maar de onderzoekers zien mogelijkheden voor een reflecterende Bokode zonder stroom die maar 3.5 cent kost. Dit vereist dan wel een foto met een stevige flits en het is maar de vraag of we daar als consument op zitten te wachten.

RFID

RFID wordt al lange tijd genoemd als de ultieme opvolger van de klassieke barcode. Volgens Pierre-Olivier Beckers, CEO van Delhaize, zal binnen tien jaar elk product een chip dragen waarmee het kan gevolgd worden van fabriek tot frigo (bron: De Tijd). Dit kan ongelooflijke mogelijkheden bieden. Je zou op het eind van het shoppen met de winkelkar door een detectiepoort kunnen lopen die alles automatisch scant en afrekent. Identificeren van wat niet meer in voorraad is en van welke producten de uiterste versheidsdatum nadert zou kunnen verlopen via automatische waarschuwingssignalen. Dit heeft voordelen voor de distributie, maar ook voor de consument thuis. Je koelkast en voorraadkast zouden je kunnen laten weten welke basisproducten bijna opgebruikt zijn en mits goedkeuring automatisch bestellen bij de distributeur.

Momenteel is de technologie, een chip kost ongeveer 8 cent, nog veel te duur om op elk product te plakken. Dit is een meerkost die de eindklant veelal niet wil betalen zonder duidelijk aantoonbare meerwaarde.

Conclusie

Ondanks de push naar nieuwe technologieën zal het waarschijnlijk nog een tijd duren vooraleer de barcode uit de winkelrekken verdwijnt. Ze is immer de absolute nummer één wat kost betreft, zo'n 0,5 cent, en heeft ook zijn betrouwbaarheid bewezen. Op relatief korte termijn kan de klassieke EAN/UPC barcode wel vervangen worden door de meer geavanceerde DataBar of 2D DataMatrix. De 'High Capacity Color Barcode' en Bokodes zullen waarschijnlijk slechts hun afzet vinden in nichemarkten. Dat RFID uiteindelijk zal doorbreken is waarschijnlijk, de vraag is alleen wanneer...

Bronnen

  • "Meeting the need traceability with DataBar", IT Reseller, February/March 2009: 40-41
  • "Barcodeoplossingen vaak de meest efficiënte en economische keuze", Motion Control Augustus 2009
  • "High Capacity Color Barcode Technologie", Microsoft Research
  • "Nieuw type streepjescode gedemonstreerd", Tweakers.net
  • "Stipje vervangt streepjecscode" VMT online
  • "Klant blijf op prijs letten, ook na crisis - Pierre-Olivier Beckers, CEO Delhaize, duidt trends voor warenhuizen", De Tijd, 14 Augustus 2009
  • www.gs1belu.org
  • www.presa.com