FLANDERS' FOOD RADAR

Results 1 - 10 of 603
 • Smaak in de brede betekenis van het woord (flavour) omvat zowel aroma, smaak op de tong als mondgevoel. Hoe kan je de complexe organoleptische eigenschappen van een voedingsmiddel in kaart brengen?
  10/04/2019
 • In het kader van clean labelproblematiek zijn voedingsbedrijven op zoek naar natuurlijke ingrediënten die chemisch en microbieel bederf in voedingsmiddelen kunnen voorkomen. Het EXTENDLIFE project licht een tipje van de sluier op!
  21/03/2019
 • Gelukkig Chinees nieuwjaar iedereen!! 2019 is het jaar van het varken. Van die gelegenheid willen we gebruik maken om onze Roadmap "van Varken tot Charcuterie" onder de aandacht te brengen. Deze kreeg de afgelopen twee jaar vorm door een samenwerking tussen verschillende actoren in de keten.
  06/02/2019
 • Wat als… we de vervaldata op verpakkingen zouden kunnen vervangen door een systeem dat in real-time weergeeft of het product nog effectief veilig en van goede kwaliteit is? Met teraherz sensoren ligt een mogelijke oplossing op de loer.
  17/01/2019
 • Dry aging of droogrijpen, een manier om vlees te bewaren en mals te maken, is aan een ware opmars bezig. Maar wat maakt deze rijpingsmethode zo uniek, en vooral: onder welke omstandigheden kan deze eeuwenoude methode het best uitgevoerd worden om voedselveilige producten te bekomen? Het OPTIDRYBEEF project zocht het voor u uit!
  17/01/2019
 • Wat zijn de potentiële voordelen, toepassingen, capaciteit, de nood aan stabilisatoren? De innovatieve emulgeer- en dispergeertechnologie ‘Magnets for Emulsions’ of ‘M4E’ werd tijdens een workshop in de Food Pilot grondig uitgediept. Frietsaus bereid met en zonder magneet toonde het effect van de magneet: een partikelverkleining en verhoging van de viscositeit. Sauzenproducenten, ingrediëntenleveranciers en technologische stelden hun kritische vragen. Lees hier de discussie.
  06/12/2018
 • Zelfs na reiniging en desinfectie kunnen er op de proceslijn nog altijd microbiële oppervlaktecontaminaties aanwezig blijven. Als die als biofilm voorkomen dan is een specifieke reinigings- en desinfectieaanpak vereist. Recent onderzoek toont hoe hun aanwezigheid aangetoond kan worden via een gepaste staalname en een gecombineerde microbiële en chemische analyse. Toepassing van de methode bij staalnames in diverse voedingsbedrijven verschafte ook inzicht in de soorten bacteriën die in biofilms voorkomen en hun bederfpotentieel.
  14/11/2018
 • Bij een voedselcrisis is snel handelen van groot belang om schade te beperken en consumentenvertrouwen te behouden. Onderneem bij crisis de volgende stappen: evalueer je situatie, ken je doelpubliek, pas de boodschap aan, evalueer en optimaliseer en overleg met anderen.
  14/11/2018
 • De kwaliteit van kookhammen is doorheen de jaren verminderd ten gevolge van een heel aantal factoren, waaronder de genetica van de gekweekte varkens. In de studie ProTenderHam proberen we in kaart te brengen welke genetische variatie er is in de Vlaamse vleesvarkens en welke strategie we kunnen opzetten om op termijn kwaliteitsvollere varkens te bekomen.
  17/10/2018
 • M4E, something 4 you? We lichten deze innovatieve techniek graag aan u toe in dit artikel. Gebeten om meer te weten? Dan kan u ook deelnemen aan de interactieve workshop op 6 november waarin we deze technologie demonstreren in de Food Pilot.
  11/09/2018