FLANDERS' FOOD RADAR

Results 1 - 10 of 109
 • Onderzoekers aan de Universiteit Gent zijn erin geslaagd om op een duurzame en kost-efficiënte manier suikers te produceren die niet alleen tandvriendelijk en laag-calorisch zijn, maar ook een prebiotische werking vertonen.
  27/04/2020
 • Suikers minderen is en blijft een hot topic, want onze suikerconsumptie is nog steeds te veel van het goede. Maak kennis met de recentste nieuwkomers op gebied van suikervervanging die ons daarbij een handje kunnen helpen!
  26/04/2017
 • Nestlé zoekt naar manieren om groei te versterken in een wereld waar steeds meer consumenten op zoek gaan naar gezondere voeding. Wat zijn de ‘recepten’?
  30/01/2017
 • Betere vetten met minder verzadigde vetzuren zonder in te boeten op functionaliteit en smaakbeleving? Bieden mono- en diacylglycerolen nieuwe mogelijkheden? Recent onderzoek heeft aangetoond dat het inmengen van deze componenten een reductie in verzadigde vetzuren tot 40% mogelijk maakt in hazelnootpasta.
  05/01/2017
 • De alsmaar stijgende incidentie van welvaartsvaartziekten als obesitas houdt het thema ‘food & nutrition’ hoog op de prioriteitenlijst van de EU-agenda. Dit artikel geeft toelichting bij een recent verschenen EU-roadmap rond productverbetering.
  06/12/2016
 • Graanbebaseerde producten waaraan zemelen worden toegevoegd bevatten een grotere hoeveelheid vezels, en kunnen op die manier de gezondheid positief beïnvloeden. Voor het kwaliteitsverlies dat kan ontstaan bij zemelfortificatie zijn er bovendien steeds meer oplossingen voorhanden.
  26/10/2016
 • Dat onze vetinname een impact heeft op onze gezondheid, zowel in termen van kwaliteit als kwantiteit, is een feit. Deze kennis heeft vorm gekregen in gezondheidsaanbevelingen over de hele wereld. Yes we can! Herformulatie van producten, zoals margarine, kunnen wel degelijk het verschil maken voor de consument.
  24/08/2016
 • Alle zoetstoffen hebben zo hun beperkingen. Bij de ene is het de negatieve effecten op de gezondheid, bij anderen is het de smaak, het synthetische karakter of de beperkte functionaliteit. De zoektocht naar betere alternatieven blijft doorgaan.
  14/01/2016
 • Niet alleen België, maar de overgrote meerderheid van de Europese landen zal in de toekomst met een heuse obesitasepidemie te maken krijgen. Reden te meer om de bevolking bewust te maken van het belang van gezonde voeding. Over hoe men dit het best aanpakt, is reeds heel wat onderzoek verricht. In wat volgt enkele opvallende resultaten.
  22/09/2015
 • Trehalose is een natuurlijk disacharide dat op het eerste zicht niet meteen de beste suikervervanger lijkt: het is maar half zo zoet als suiker maar heeft verder een vergelijkbare nutritionele waarde. Maar zowel trehalose zelf als enkele analogen blijken veel meer in hun mars te hebben!
  17/06/2015