FLANDERS' FOOD RADAR

 • Eiwittransitie, ofte: een update doen van de manier waarop eiwitten – dierlijke én niet-dierlijke – geproduceerd en geconsumeerd worden. Dat houdt ook in dat er tal van opportuniteiten voor O&O in de voedingsindustrie in zitten. Wij tekenden ze uit tot een roadmap.
  13/01/2021
 • Bioco is een jonge koffiebranderij die onder andere koffie in capsules produceert, en daarbij zeer veel belang hecht aan het artisanale en het duurzame. Voor de koffie zelf is één ding, maar voor de capsules bleek dat ook niet zo evident. Lees hier hun verhaal!
  13/01/2021
 • 2020 ligt al enkele dagen achter ons en daar zijn velen niet zo rouwig om. De coronacrisis heeft stevig ingehakt op zowat alle aspecten van ons vertrouwde leven en heeft ons meer laten nadenken over het belang van familie, vrienden en een goede gezondheid. Bewust of onbewust hebben velen zich hierdoor een aantal nieuwe eetgewoontes eigen gemaakt wat ook duidelijk naar voor komt in de voorspelde voedingstrends voor 2021. Een overzichtje…
  08/01/2021
 • Hoewel er geen bewijzen zijn dat COVID-19 kan overgedragen worden via het oppervlak van voeding zoals vers brood, groenten of fruit, zijn sommige consumenten bezorgd om besmet te raken door zaken die mogelijks door anderen werden aangeraakt. Daarom wordt er in het project COOVIRH (Coronaveiligere omgevingen van onverpakte voeding in retail en horeca) gekeken naar maatregelen, zowel op gebied van verpakking als aanpassingen in de omgeving of het meubilair, om ondernemers in de voedingsindustrie, retail en horeca te ondersteunen in het aanbieden van onverpakte voeding.
  09/12/2020
 • Voor gefrituurde snacks is caloriereductie altijd een uitdaging. Bij zogenaamde stapelchips, die bereid worden op basis van een aardappelvlokkendeeg, is dat niet anders. Fundamenteel onderzoek naar de moleculaire dynamiek van zetmeel en water tijdens het frituurproces leverde echter een nieuwe basis voor en verschillende opties om de caloriedensiteit te verminderen. Een doorbraak die een artikel in Nature Food waard was.
  09/12/2020
 • Microalgen worden niet voor niets ook wel eens het groene goud genoemd. Naast een hoge concentratie eiwitten bevatten ze immers ook een heel spectrum aan andere interessante nutriënten, gaande van essentiële vetzuren tot mineralen en antioxidanten. Een overzichtje van wat deze kleine algen allemaal in hun mars hebben!
  08/12/2020
 • Wit brood is een belangrijke bron van koolhydraten in onze voeding hoewel dit eigenlijk een voedingsproduct is met een hoge glycemische index (GI) en een laag verzadigingseffect. Daarom kan overmatige consumptie van wit brood bijdragen aan de hoge prevalentie van obesitas en diabetes type 2. Om deze reden is er een toegenomen belangstelling voor het onderzoek naar gezondere broodproducten. Deze omvatten volkorenbrood, maar ook zuurdesembrood wint de laatste tijd aan interesse. En in het beste geval gaat het dan om volkoren zuurdesembrood.
  17/11/2020
 • Microgolfovens zijn omwille van hun gemak en mogelijkheden een vaste waarde in huishoudens. Maar kunnen zij ook iets betekenen voor de voedingsindustrie? De toepassingsmogelijkheden van microgolven in de voedingsindustrie zijn veel minder gekend waardoor er vandaag weinig gebruik van wordt gemaakt.
  22/10/2020
 • Bevat waswater van groenten en aardappelen nog sporen van pesticiden? Is de kwaliteit van de rauwe melk geschikt voor het maken van lang houdbare zuivelproducten? Het antwoord vinden op deze vragen kan vandaag de dag enkel via complexe, dure en tijdrovende labo analyses. MIP sensoren, een nieuwe technologie in volle ontwikkeling, bied het potentieel om dit real -time én aan een lage kost te kunnen doen.
  21/10/2020
 • Vorige week woensdag ging het Smart WaterUse project van start met een open event waar ongeveer 50 personen fysiek aan deelnamen en meer dan 30 personen het allemaal online konden volgen. Kon u er niet bij zijn, maar toch benieuwd naar meer? Lees hier meer!
  19/10/2020