Ingrizo levert niet alleen ingrediënten, maar ook kennis

Ingrizo levert niet alleen ingrediënten, maar ook kennis

Ingrizo is niet zomaar een ingrediëntenleverancier. Door een schat aan kennis in huis te halen kunnen ze bedrijven oplossingen op maat aanbieden. En zoals Geert Feys, de oprichter en managing director het verwoordt: “Flanders’ FOOD is een ideale manier om je kennis aan te scherpen om dan verder de innovaties uit te diepen.”

Ingrizo NV levert een ruim product gamma van functionele voedingsingrediënten, additieven en nutritionele bouwstenen aan de voedingsindustrie en de gezondheidssector. Met behulp van het uitgebreid productportfolio is Ingrizo in staat om de vragen uit de voedingsindustrie op een (pro)reactieve manier te beantwoorden met oog voor ieders uitdagingen.

Vijftien jaar geleden kwam Ingrizo als nieuwe speler op de markt, en is ze ondertussen uitgegroeid van kleine KMO naar een gerespecteerde partner in de BeNeLux. Doorheen de jaren is Ingrizo ook getransformeerd van een relatief klassieke distributeur naar een leverancier van totaaloplossingen vooral op gebied van natuurlijke ingrediënten en nutritionele componenten voor Food & Health.

Door haar eigen kennis en de expertise over de ingrediënten en nutritionele componenten van verschillende partners of leveranciers te combineren, is ze in staat om die totaaloplossingen aan te bieden op maat van elke klant. De relatie met de klanten en leveranciers is dan ook meer een samenwerkingsrelatie, waarbij de expertise van alle partijen in close partnership samen wordt gebracht om te komen tot de beste oplossingen en recepturen.

SAMEN OPGEGROEID 

Om dit mogelijk te maken is het in-huis hebben van veel kennis en expertise uiteraard essentieel. Ingrizo zag in Flanders’ Food, dat ongeveer gelijktijdig is ontstaan, al gauw een partner en toegangspoort naar nieuwe kennis. Als trouw lid zijn we als het ware samen opgegroeid, en staan inmiddels al tal van projectdeelnames op de teller. De focus voor Ingrizo lag daarbij op de projecten rond natuurlijke bewaarmiddelen en zoetstoffen, en nu ook plantaardige ingrediënten.  

Het project FUNCOFOOD was één van de hoogtepunten van onze samenwerking. We hebben toen erg veel bijgeleerd over natuurlijke bewaarmiddelen, en sindsdien werken we nog steeds  samen met Prof. Devlieghere. We hebben achteraf ook een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsproject uitgewerkt waarbij we dieper konden ingaan op specifieke vragen hieromtrent.” Aldus Geert Feys, Managing Director bij, en oprichter van Ingrizo.  

Naast een actieve deelname in verschillende van deze projecten heeft Ingrizo op eigen houtje een aantal  innovatie projecten uitgewerkt. Naast het project rond de natuurlijke bewaarmiddelen, werd met de resultaten uit het FINESWEET project verder aan de slag gegaan met combinaties van natuurlijke zoetstoffen. 

DE VERTAALSLAG NAAR DE PRAKTIJK 

Door de informatie uit de Flanders’ FOOD projecten en de opleidingen te combineren met de kennis van de leveranciers, de eigen projecten en experimenten in het applicatielabo kan voor iedere toepassing de beste combinatie van natuurlijke, hoog-functionele  ingrediënten en nutritionele bouwstenen aangereikt worden.  

Of zoals Geert het verwoordt: “Flanders’ FOOD is een ideale manier om je kennis aan te scherpen om dan verder de innovaties uit te diepen.”  

En ook tijdens de vertaalslag is er ondersteuning vanuit Flanders’ FOOD, die steeds paraat staat om bijkomende vragen te beantwoorden, zoals rond allergenen of wetgeving.  

Het was ons niet geheel duidelijk hoe de wetgeving van vegan producten en ingrediënten in elkaar zat, en vanuit de vraag aan  Flanders’ FOOD kregen we daar een snel, uitgebreid en professioneel advies over.” 

INZETTEN OP DE TOEKOMST: EEN VERHAAL VAN START-UPS EN EIWITTRANSITIE 

Bij Ingrizo worden hoog functionele en nutritionele concepten uitgewerkt volgens de actuele markt tendensen, met verrijking van verschillende eiwitbronnen, waaronder ook collageen peptiden, suikerreductie, minder E-nummers, allergeenvrij, een betere Nutriscore, ... Voor de gezondheidssector worden dan weer concepten uitgewerkt die spelen op een sportieve lifestyle met oa Peptan collageen peptides, ingrediënten voor een hogere immuniteit, keto dieet, ... 

Er wordt onder meer sterk gewerkt aan ingrediënten voor plantaardige alternatieven, en ook rond deze thematiek loopt momenteel een ontwikkelingsproject. Centraal staat hier de vervanging van dierlijke ingrediënten door bestaande en nieuwe plantaardige ingrediënten, van vegan frituursnacks en ‘vis’ tot desserts voor veganisten. Ingrizo volgt daarbij ook de acties van Flanders’ FOOD in kader van de eiwittransitie op de voet op, en dan vooral de activiteiten met en voor start-ups.   

Omdat start-ups gewoonlijk nog erg kleine (of zelfs nog geen) volumes draaien, hebben zij het moeilijk om leveranciers te vinden die bereid zijn om ingrediënten flexibel en in kleine volumes te leveren. Ingrizo probeert daarbij wél aan die vraag tegemoet te komen, en levert hierbij ook technische ondersteuning bij de receptuur ontwikkeling. 

De samenwerking met start-ups heeft vooral een maatschappelijke insteek, en maakt deel uit van een lange termijnstrategie. Want die start-ups van nu zijn tenslotte de voedingsbedrijven van de toekomst” verduidelijkt Geert.  

Maar die flexibele aanpak blijkt in coronatijden ook voor de grotere klanten een grote meerwaarde te bieden, omdat ook zij in deze onzekere tijden veel meer moeten schakelen, hun volumes plots en zeer flexibel moeten wijzigen, of nieuwe concepten of innovaties snel gelanceerd dienen te worden.   

Daarbij is transparantie in deze tijden veel meer aan de orde. Doordat Ingrizo geen voorgemaakte mengsels als ‘black box’ aanbiedt, maar eerder instructies voor combinaties die goed werken, is het eenvoudig om van ieder ingrediënt en additief de tracering te kunnen doen. En daarbij zijn ook alle benodigde certificaten belangrijk op gebied van voedselveiligheid (BRC), maar ook duurzaamheid, zoals RSPO (duurzame palmolie) en Bio.    

Want laat dat nu net de waarden zijn die Ingrizo het hoogst in het vaandel draagt: reactiviteit, service, flexibiliteit, transparantie en duurzaamheid (for people & planet).