Projecten

SFF-mmG VOCHT

Sensors for Food validatietraject millimetergolf sensoren voor opvolging vochtgehalte en droogtoepassingen

In het kader van het Intelligence For Food project werden de millimetergolf sensoren die ontwikkeld worden aan de onderzoeksgroep ETRO van de Vrije Universiteit Brussel geïdentificeerd als zeer beloftevolle innovatieve sensorsystemen voor optimalisatie van industriële droogprocessen in de voedingsindustrie. Met deze sensoren kan men contactloos tot in de kern van een voedingsproduct opmetingen verrichten. De sensoren combineren immers het doordringvermogen en de hoge resolutie van millimetergolven. Deze golven hebben een zeer specifieke interactie met water. Dit maakt dat deze sensoren gebruikt kunnen worden om het vochtgehalte van bijvoorbeeld verse groenten en fruit of van gedroogde noten en vruchten te bepalen. Met specifieke sensorconfiguraties kan men droogtemperatuur en droogsnelheid opvolgen en finale restvochtwaarde bepalen. Millimetergolfsensoren hebben bovendien geen last van stof, vuil, mist of temperatuurseffecten zodat ze op de productievloer gebruikt kunnen worden. Het doel is om deze sensoren, die in staat zijn om contactloos en in real-time metingen tot in de kern van producten, optimaal te designen, testen en valideren voor de droogprocessen van de voedingsindustrie.

Werkplan

Het werplan omvat theoretische modeling, experimentele studies van de diëlectrische respons, theoretische structuur simulaties, prototype constructies en validaties in labo en bedrijfsomgevingen. Momenteel staat een unieke quasi-optische mm golven netwerk analyser ter beschikking die in het project zal aangewend worden voor demonstraties en experimentele studies die toelaten om te bepalen welke frequentiebanden het meest geschikt zijn voor de verschillende toepassingen. Vervolgens worden prototypes ontworpen die de optimale gevoeligheid en accuraatheid bereiken. Deze zullen ten slotte op praktische industriële droog- en vriestoepassingen uitgetest worden. De gekende destructieve steekproefexperimenten zullen hierbij als referentie gebruikt worden. Na deze validatie wordt advies bij implementatie voorzien. Engineeringsfirma’s die deze meer geïntegreerde versies kunnen bouwen zijn voorhanden.

Aanbod voor bedrijven

Haalbaarheidstesten op uw grondstoffen, tussenproducten, eindproducten en/of processen zijn mogelijk, gevolgd door verdere optimalisatie en voorstel van een oplossing op maat van uw noden en een kosten-baten analyse. De gebruikte milimetergolfsensoren leveren hierbij mogelijkheden die met andere contactloze meetsystemen niet haalbaar zijn. In droogtoepassingenis is dit het tijdstip bepalen wanneer voedingsproducten hun gevraagde droogtegraad of restvochtwaarde hebben bereikt. De gevalideerde prototypes kunnen door gekende engineering firma’s tot meer geïntegreerde versies omgebouwd worden.

Uitvoerders

ETRO-Vrije Universiteit Brussel, INTEC (Universiteit Gent-IBBT) & Imec RFCDM

Deelnemen

Het project is afgelopen sinds 30/11/2015, maar het rapport met de resultaten kan wel nog besteld worden. Bij de bestelling van het rapport kan er ook een persoonlijke toelichting worden gegeven door de verantwoordelijke projectmanager (Steven Van Campenhout). De prijs hiervan is afhankelijk van de deelnameprijs voor een project, en is afhankelijk van de ouderdom van de resultaten en de grootte (aantal werknemers) van het bedrijf. Voor meer info en/of een bestelling, neemt u best contact op met de projectbeheerder.