Projecten

Sensors for Food

Gebruik van sensoren in de voedingsindustrie

In het kader van de IWT Oproep ‘VIS-Trajecten 2010’ hebben Flanders’ FOOD en onderzoekspartners uit Imec, K.U.Leuven, VUB en IBBT met succes het projectvoorstel ‘Sensors For Food’ ingediend.  In dit vierjarig project ( dec 2011 - nov. 2015) slaan we samen met deelnemende bedrijven de handen in elkaar om innovatieve sensoren te evalueren, optimaliseren en valideren voor toepassingen in de voedingsindustrie. Dit alles wordt voor 80 % gesubsidieerd door het IWT.

Het project is gericht naar sensoren die toelaten om voedselkwaliteit, -veiligheid en –processing op een betere, accuratere en snellere manier in voedingsproductieomgevingen op te volgen en omvat volgende activiteiten, diensten en validatietrajecten:

  • Sensors For Food Platform
  • Validatietraject optische vezel biosensor
  • Validatietraject Hyperspectrale camera's
  • Validatietraject Millimetergolfsensoren

Platform

Doel is de toepassingen van bestaande en nieuwe sensoren voor de voedingsindustrie te verkennen, ruimere bekendheid te geven en te verbeteren.

Waarom deelnemen?

  • Opvolgen van nieuwste technologische evoluties
  • Partnermatching
  • Technologisch aanspreek- en dienstverleningspunt
  • Seminaries, workshops en opleidingen

Project Optische vezel biosensor

Sensorsysteem voor snelle detectie van (verborgen) allergenen, toxines, proteïnen, bacteriën, virussen, GMO, enz. Het systeem is geschikt om grondstoffen, tussenproducten, eindproducten, productieprocessen en reinigingsprocessen meervoudig (multiplex) te screenen tegen een betaalbare prijs.

Meer info op de projectpagina.

Project Hyperspectrale camera's

Sensorsysteem voor snelle detectie van vreemde voorwerpen, latente defecten en bepaalde mycotoxine producerende schimmels. Ook doorgedreven kwaliteitsinspecties aan productoppervlaktes en het bepalen en visualiseren van productsamenstelling (vocht-, suiker-, vet- en eiwitgehalte) zijn mogelijk.

Meer info op de projectpagina.

Project Millimetergolfsensoren

Sensoren om contactloos tot in de kern van een voedingsproduct het vochtgehalte en de fasetoestand van het water te bepalen. Deze sensoren zijn geschikt voor vochtbepaling en optimalisatie van industriële droog- en vriesprocessen.

Twee projecten:

Praktische informatie voor deelname

Inschrijven kan via documenten hieronder.

Deelnemen

Het project is afgelopen sinds 1/12/2015, maar het rapport met de resultaten kan wel nog besteld worden. Bij de bestelling van het rapport kan er ook een persoonlijke toelichting worden gegeven door de verantwoordelijke projectmanager (Veerle De Graef). De prijs hiervan is afhankelijk van de deelnameprijs voor een project, en is afhankelijk van de ouderdom van de resultaten en de grootte (aantal werknemers) van het bedrijf. Voor meer info en/of een bestelling, neemt u best contact op met de projectbeheerder.