COOVIRH: CORONAVEILIGERE OMGEVINGEN VOOR ONVERPAKTE VOEDING IN RETAIL EN HORECA
Tijdens de COVID-19-lockdown werd er een grote terugval vastgesteld bij de voedingsbedrijven in de verkoop van onverpakte voedingsmiddelen zoals o.a. brood, groenten en fruit. Ook al is er (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat het Corona virus overgedragen wordt via voeding, zijn er consumenten die een vorm van smetvrees ontwikkeld hebben t.a.v. voeding die door andere consumenten ‘zou’ aangeraakt zijn.
Andere voedingsbedrijven kenden dan weer een grote omzetdaling door de sluiting van de horeca, catering (bedrijfs- en schoolrestaurants), feest- en evenementsector. Ook in deze sectoren zijn ‘open’ buffetten waar verse voeding aangeboden wordt belangrijk en bedrijven vrezen dat zelfs bij heropstart de verkoop van dit soort voedingswaren niet normaliseert zonder bijkomende oplossingen om de consumenten gerust te stellen.
HOE WILLEN WE OP DEZE UITDAGING EEN ANTWOORD BIEDEN?
Met het COOVIRH project willen we de verkoop van onverpakte voedingsmiddelen normaliseren in retail en horeca door het aanleveren van doeltreffende voorzorgsmaatregelen.
De meest doelstreffende maaregelen zullen we achterhalen door een inventarisatie te maken van de maatregelen die nu reeds, in binnen- en buitenland, door diverse ondernemers (voedingsbedrijven, retail en horeca) toegepast worden, aangevuld met nieuwe mogelijke oplossingen die kunnen aangeboden worden door bv. de verpakkingsindustrie (herbruikbare of recycleerbare verpakking) of bv. de meubelindustrie (winkelmeubels en -inrichting om onverpakte voeding te beschermen).
Nadien selecteren we een aantal veelbelovende ‘best practices’, onder andere aan de hand van bevragingen bij ondernemers in de voedingsindustrie, retail, horeca en consumenten. Via co-creatie sessies waar creatieve denkers uit de industrie samenwerken met vertegenwoordigers van consumenten, bekijken we hoe deze praktijken nog verder verbeterd kunnen worden.
De bekomen ‘best practices’ zullen samengebracht worden in een handige gids voor ondernemers, en gedemonstreerd worden in real life settings zoals horeca-zaken, supermarkten of een kantine, terwijl consumenten bevraagd en geobserveerd worden om de bruikbaarheid verder beter in kaart te brengen.
KOM MEER TE WETEN OP ONZE WEBINAR VAN 3 DECEMBER
Wil je al op de hoogte zijn van de voorlopige stand van zaken van dit project en al eens inspiratie opdoen naar maatregelen vanuit de verpakking- en meubilairsector?
Kom dan meer te weten op onze webinar van 3 december: klik hier voor de eventpagina en schrijf u in! [2]
Interesse om uw inzichten te delen of wilt u gewoon meer informatie?
Contacteer Bianca Lefevere: bianca.lefevere@flandersfood.com [1]
VENTICOVEAT: PREVENTIE VAN BESMETTINGEN MET CORONAVIRUS VIA LUCHTTRANSMISSIE IN SLACHTHUIZEN EN UITSNIJDERIJEN
Elk voedingsbedrijf staat voor de grote uitdaging om de werkvloer coronavrij te houden. Vanuit het initiatief van de vleesindustrie is het project Venticoveat ontstaan, waarbij Flanders’ FOOD, ILVO en WTCB in samenwerking met FEBEV, de federatie van het Belgisch vlees, specifieke maatregelen zullen identificeren om de mogelijkheid van aërogene transmissie in vleesbedrijven maximaal in te perken.
Tijdens het project zullen ventilatie- en voedselveiligheidsspecialisten een combinatie van preventieve acties evalueren en demonstreren. Op die manier willen we de overdracht van het coronavirus via de lucht helpen te voorkomen. Daarnaast zal het effect van gerichte ingrepen op vlak van ventilatie gesimuleerd worden door de luchtstromen voorafgaand in kaart te brengen. Tot slot zullen we een bemonsteringsprotocol voor het coronavirus in sanitair afvalwater ontwikkelen om zo een indicatie te krijgen over de eventuele besmettingsgraad en om vroegtijdig de aanwezigheid van het coronavirus op de werkvloer te detecteren.
HOE WILLEN WE DIT CONCREET REALISEREN?
Concreet willen we de inzichten en resultaten uit dit project delen met alle sectoren uit de voedingsindustrie, alsook met de HVAC-sector. Aan de hand van feedback en forward momenten met de leden van het project Venticoveat zal er rekening gehouden worden met de noden en obstakels binnen de voedingsindustrie. De volgende zaken komen hierbij aanbod:
Om jullie op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen inzake de verspreiding van Covid-19, zullen we in de loop van het project webinars, kennisbrochures, nieuwsbrieven en nog andere disseminatie-activiteiten voorzien. Testcases zullen uitgevoerd worden bij bedrijven uit de vleesindustrie, maar dit zal zeker inzichten genereren die ook toegepast kunnen worden in andere sectoren van de voedingsindustrie.
Als het bovenstaande u interesseert, kan u lid worden van de begeleidingsgroep van Venticoveat. Bij een lidmaatschap kan je tijdens de begeleidingsgroep vergadering feedback geven en mee nadenken over de haalbaarheid en effectiviteit van bepaalde maatregelen of technieken.
Voor meer informatie over het project of lidmaatschap kan je terecht bij Lars Roba (lars.roba@flandersfood.com [3])
Links:
[1] mailto:bianca.lefevere@flandersfood.com
[2] https://www.flandersfood.com/COOVIRH_2020
[3] mailto:lars.roba@flandersfood.com