Activiteiten

De Doorbraak van Plantaardige Voeding in Vlaanderen

  Er beweegt wat op ons bord! De interesse in gezonde voeding neemt jaar na jaar toe. De Vlaming ruilt zijn stukje vlees steeds vaker in voor plantaardige alternatieven.

  De bewustwording over de impact van onze voedingsgewoontes op het klimaat groeit. 2019 wordt het jaar van de vegan, aldus The Economist. Bedrijven die hierop inspelen, hebben de wind in de zeilen. 

  Hoe krijgt deze eiwittransitie vorm, in binnen- en buitenland? En hoe kan de Vlaamse voedingsindustrie aanknopen bij deze trends? Hoe maken we gebruik van nieuwe inzichten rond nudging om de consument te verleiden tot een gezonder, plantaardiger voedingspatroon? 

  Kom op 6 juni naar de studiedag ‘De Doorbraak van Plantaardige Voeding in Vlaanderen’ van Next Food Chain voor een antwoord op al deze vragen. Onze experts maken u wegwijs in de laatste ontwikkelingen rond plantaardige voeding en bedrijfsleiders vertellen hoe zij de transitie naar plantaardig vormgeven.

  PRAKTISCHE INFORMATIE 

  Donderdag 6 juni, 9.00 - 16.30

  Locatie: VDK bank , Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent

  PRIJS

  • gratis voor leden van Next Food Chain
  • bedrijven: 120 euro (incl BTW)
  • organisaties en andere: 49 euro (incl BTW)

  PROGRAMMA 

  Onthaal vanaf 9u

  Welkomstwoord om 9u20

  Bond Beter Leefmilieu, EVA vzw en VDK Bank heten u van harte welkom

  De doorbraak van plantaardig: internationale en Vlaamse trends

  Tobias Leenaert, auteur van ‘How to create a Vegan World’, co-oprichter van ProVeg international en EVA vzw. Impact op klimaatverandering, verhoogd bewustzijn rond dierenwelzijn, gezonde voedingstrends... de producenten van dierlijke producten kampen met stevige uitdagingen, nu al, maar zeker ook in de toekomst. Terzelfdertijd wordt er, ook door spelers in de vleesindustrie, gezocht naar oplossingen. Tobias Leenaert geeft een overzicht van zowel de belangrijkste bedreigingen als de respons daarop door de sector

  Getuigenis: Aoste

  Wat drijft een vleesproducent om te gaan inzetten op meer plantaardige voeding? Aoste getuigt over hoe en waarom ze inzetten op plantaardige voeding, welk pad ze hebben afgelegd en welke obstakels ze onderweg zijn tegengekomen. Een boeiend verhaal van een bedrijf dat durft innoveren en meegaan met de tijd.

  Van veehouder naar vegetarische slager: Jaap Korteweg

  Hoe besluit iemand die is opgegroeid op een boerderij tussen de koeien op het Nederlandse platteland om Vegetarische Slager te worden? Jaap Korteweg vertelt over zijn beslissing om vegetariër te worden en de zoektocht naar iets dat zijn verlangen naar vlees kon vervullen, zonder dat er dieren aan te pas zouden komen. Over de ontwikkeling van een innovatieve vleesvervanger, gemaakt van eiwitrijke en biologische lupine van Nederlandse grond. Samen met conceptmaker Niko Koffeman, chef kok Paul Bom en een toegewijd team werkt hij aan een grote omslag van dierlijk naar plantaardig vlees

  Getuigenis: Lidl

  De laatste jaren is Lidl een belangrijke speler geweest in het verplantaardigen van hun producten. Waarom doen ze dit? En welke strategie zit hierachter? Duurzaamheidsmanager van Lidl Johan doet hun geheimen uit de doeken in deze boeiende getuigenis.

  Nudging: duwtjes geven richting meer plantaardige keuzes

  Kristof Rubens is beleidsmedewerker milieuverantwoorde consumptie bij het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Hij studeerde toegepaste economische wetenschappen en politieke wetenschappen aan de Universiteiten van Hasselt en Gent. In zijn presentatie zal hij jullie meenemen in het verhaal van milieuverantwoorde consumptie van voeding. Wat is een milieuverantwoord voedingspatroon en hoe kunnen we de consument meekrijgen in dit verhaal? Hij brengt praktijkvoorbeelden mee uit het nudgingonderzoek en legt uit hoe de alligatorpeer ons kan helpen om een duurzamer voedingspatroon te bereiken.

  Praktische gegevens

  Datum: 
  06/06/2019 - 09:00 - 16:30
  Locatie: 
  VDK bank
  Adres: 
  Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent
  Land: 
  België

  Inschrijving