Hoe kan een bedrijf zijn verpakkingsbeleid afstemmen op de circulaire economie?

Kom meer te weten op de kick-off van het CIRCOPACK project.

Op dinsdagnamiddag 19 maart organiseert Pack4Food, in samenwerking met Flanders' FOOD en verschillende onderzoekspartners, het kick-off event voor CIRCOPACK. Tijdens dit evenement zal het COOCK-project CIRCOPACK voorgesteld worden. Dit is een 3-jarig project waarbij de volgende vraag centraal staat: Hoe stemt u als bedrijf uw verpakkingsbeleid in de toekomst af op de circulaire economie?

Dit CIRCOPACK project heeft als doel om bedrijven te ondersteunen in het beslissingsproces rond de keuze van allerlei grondstoffen (biogebaseerd, gerecycleerd vs. virgin materialen) voor voedingsverpakkingen. Dit zal gebeuren via een softwareprogramma dat zal ontwikkeld worden tijdens het project. Deze tool zal bedrijven de nodige informatie moeten geven om hun verpakkingsbeleid zo optimaal mogelijk te kunnen afstemmen op de circulaire economie mét behoud van de vereiste functionaliteit en veiligheid van hun verpakkingen.

Levensmiddelenverpakkingen staan de komende jaren nog voor een aantal grote uitdagingen. Enerzijds zijn ze cruciaal in het behoud van de kwaliteit van het verpakte product en kunnen zo een bijdrage leveren in het reduceren van voedselverlies. Anderzijds worden bedrijven meer en meer geconfronteerd met vragen vanuit verschillende hoeken rond het type verpakking met betrekking tot milieuvriendelijkheid en veiligheid. Dit laatste kan niet losgekoppeld worden van de sterk toenemende aandacht voor circulaire economie bij levensmiddelenverpakkingen met zeer ambitieuze doelstellingen binnen Europa. Dit alles zorgt ervoor dat een bedrijf meer en meer zal geconfronteerd worden met de vraag welke type grondstof het meest optimaal is voor de verpakking van zijn specifiek levensmiddel. In dit beslissingsproces zal ook moeten rekening gehouden worden met de vereiste functies van de verpakking, met de mogelijke sorteer- en recyclagetechnieken en hoe dit alles uiteindelijk de duurzaamheid van het verpakte product zal beïnvloeden. Via LCA-studies (Life Cycle Analysis) zullen verschillende verpakkingsalternatieven met elkaar vergeleken worden voor een aantal geselecteerde levensmiddelengroepen.

De CIRCOPACK kick-off is een gratis én open evenement, iedereen is dus van harte welkom! Na de meeting is er de mogelijkheid om toe te treden tot de gebruikersgroep van CIRCOPACK en zo het project actief mee op te volgen en te sturen.

Meer informatie over CIRCOPACK vindt u terug in de one pager:

https://www.pack4food.be/files/pictures/onepager_CIRCOPACK.pdf

Kriebelt het al om hierover meer te weten te komen? Schrijf u dan zo snel mogelijk (vóór 12 maart) in via volgende link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6Yz0QLCFOkbWoCurNpKsJaYDVgD8qMZ7B8HyxfDBvLak5uQ/viewform