Aan de slag met micro-algen? Vul dan zeker deze korte enquête van Innovatiesteunpunt Boerenbond in!

Bent u al aan de slag gegaan met micro-algen of heeft u interesse? Vul dan zeker deze korte enquête van Innovatiesteunpunt Boerenbond in, zodat uw vragen en noden nog beter gecapteerd kunnen worden!

De enquete: waarom?

Graag wil Innovatiesteunpunt Boerenbond uw mening/ervaring weten over een aantal vragen met als doel een beter zicht te krijgen op uw ervaring met algen. De enquête kanu hier invullen: https://nl.surveymonkey.com/r/T6VMLCY  

De resultaten van deze enquête worden gebruikt om de waardenketen tussen de producenten en afnemers van algen beter af te lijnen. In ruil krijg je als eerste toegang tot de resultaten van deze bevraging. Zo kom je in ‘pole position’ om de start te nemen met je eigen algen-project.

Deze maakt deel uit van het Interreg-project ‘IDEA’ (Implementation & Development of Economically viable Algae-based value chains). Gedurende het IDEA project zullen enkele “field visits” gedaan worden in oa Nederland, Frankrijk en Duitsland om zowel telers, verwerkers als beleidsmensen in contact te brengen met onderzoekers, verwerkers en algentelers. De hele waardeketen met elkaar in contact brengen dus met als doel meer business te genereren in algen.

Voorstelling van het IDEA project

IDEA wil werken aan algen als volwaardig alternatief voor voeding, veevoeder en verzorgingsproducten. Vandaag is 90% van de organische chemicaliën gebaseerd op fossiele en dus niet-hernieuwbare grondstoffen. 70% van de proteïnen in de Europese Unie wordt geïmporteerd. Er is nood aan een alternatief!

IDEA wil economisch rendabele waardenketens voor micro-algen in NW-Europa ontwikkelen en uitrollen. De partners komen uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland. Ze hebben een gelijkaardig klimaat dat zeer verschillend is ten opzichte van het klimaat in Zuid-Europa.

Het is een grote uitdaging om de algenwaardeketen, van lokale productie tot stockage en verwerking, zo te optimaliseren dat het een volwaardige, economisch relevante industrie wordt.

Dat is het doel van IDEA, een nieuw project in het Europese programma Interreg North-West Europe met partners in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland. In ons land zijn VITO, Thomas More Kempen en het Innovatiesteunpunt betrokken bij het project.

Op dit moment is er in Noordwest-Europa genoeg ruimte voor serres, en toch worden hier weinig algen geteeld. IDEA wil hier op innovatieve manier verandering in brengen. De projectpartners willen individuele oplossingen combineren met een rendabel gamma algenproducten voor onder andere voeding en cosmetica. Op die manier zorgen ze ervoor dat algen sneller een belangrijkere plaats gaan innemen in onze land- en tuinbouw.