Maken jullie al voeding van de toekomst?

Dit najaar zal het innovatiefestival SuperNova het leven van de toekomst laten zien, en ook de voeding. Passen jullie producten in het toekomstige supermarktrek?

Misschien hebben jullie al wat horen waaien, of hier en daar al wat promotie de revue zien passeren, of al eens met mij gesproken hierover: dit najaar wordt innovatie in Vlaanderen in de picture gezet op het groots opgezette festival SuperNova, van 27-30 september op het ‘Eilandje’ in Antwerpen. Lees er alvast meer over op de website. Ook jullie kunnen een steentje bijdragen en innovatieve zaken in de picture zetten!

SuperNova bestaat uit een conferentie met sprekers en experts van wereldklasse op vlak van baanbrekende technologie en vernieuwing; een technologiebeurs waar bedrijven kunnen uitpakken met grensverleggende oplossingen; het grootste Europese scale-ups event dat het kruim van de internationale durfkapitaalwereld linkt aan succesvolle technologiebedrijven; en een gratis ‘Expedition Track’ voor het grote publiek: een belevings/demonstratieparcours waar bezoekers de innovaties kunnen zien, voelen, meemaken… om een voorproefje te krijgen van het leven in de toekomst.

Voeding krijgt een belangrijke plaats in deze expedition track. Hier zullen de bezoekers kennis maken met toekomstgerichte en innovatieve vormen van landbouw en processing, resulterend in producten die tegemoetkomen aan de globale opkomende trends. Jullie, als producenten kunnen hier ook aan meewerken en tonen welke toekomstgerichte producten er reeds verkrijgbaar of in ontwikkeling zijn. Je kan deze producten laten zien - met informatie waarom het product nu net zo toekomstgericht is - of je kan bezoekers laten proeven van de producten in het restaurant.

Hebben jullie zo’n producten? Geef me dan zeker een seintje (Charlotte Boone), en dan kunnen we jullie medewerking bespreken!

Wat verstaan we onder ‘de producten van de toekomst’? Veelal producten die een sterke link vertonen met duurzaamheid, circulaire economie, die sterk inzetten op gezondheid, groeiende niches en personalisatie. En die dus kunnen passen in thema’s zoals:

  • Valorisatie van nevenstromen: producten die ontstaan zijn uit de nevenstroom van een ander product of sector.
  • Producten uit geïntegreerde landbouwsystemen, waar veehouderij, land- en tuinbouw elkaar ontmoeten met als doel de kringlopen te sluiten, zoals aquaponics, permacultuur en polydome
  • De eiwittransitie: waar vlees (opnieuw) als luxeproduct wordt gezien, en nieuwe eiwitbronnen een duurzaam alternatief vormen van (te) goedkoop vlees. Of dierlijk eiwit in de ruime zin kunnen vervangen?
  • Genieten, maar met mate: waar ook de tussendoortjes gezien worden als ofwel een niet alledaagse luxueuze verwennerij, ofwel als een gemakkelijk en gezond hapje. Ook dranken kunnen hierin passen.
  • Gepersonaliseerde voeding: gaande van voeding die specifiek gericht is naar een groeiende nichegroep (diabetici, ouderen, mensen met allergieën en metabole problemen…) over functional foods die een specifiek een medisch probleem aanpakken tot 3D geprinte maaltijden en samen te stellen maaltijdkits…
  • Terugkeer van de diversiteit: ongewone groenten en gewassen, of producten op basis van momenteel minder courant gebruikte grondstoffen, die weerwerk bieden aan het monocultuursysteem.
  • En misschien nog veel meer

Bovenstaande zijn maar een aantal ideeën, laat gerust weten als jullie producten hebben die op nog een andere manier toekomstgericht zijn!

Meer info en contact: 

https://www.supernovafest.eu/

Contact: Charlotte Boone