Biofilmen in productie - Hoe vecht je tegen een vrijwel onzichtbare vijand?

Biofilmen in productie - Hoe vecht je tegen een vrijwel onzichtbare vijand?

Biofilmvorming (slijmlaag van bacteriën) is een veelvoorkomend probleem in de voedingsindustrie en kan zorgen voor herhaaldelijke contaminatie en verlaagde kwaliteit van voedingsproducten. Vroegtijdige detectie kan potentiële kosten vermijden en bestrijding faciliteren. Daarom ontwikkelen KU Leuven, Imec en UGent een sensor die een biofilm in situ kan detecteren en karakteriseren. Er is er echter nog nood aan input vanuit de voedingsindustrie voor de ontwikkeling van deze sensor! Interesse? Lees hier meer en vul zeker de enquête in zodat we op die manier jullie noden kunnen capteren!

Vandaag de dag zetten voedingsbedrijven sterk in op de kwaliteit van hun producten en worden de HACCP normen, voedselveiligheid en hygiëne nauwgezet opgevolgd. Eén van de grootste uitdagingen waarmee voedingsbedrijven te maken kunnen krijgen is de vorming en aanwezigheid van biofilmen in productie. Deze biofilmen worden gevormd door bacteriën die zichzelf met een slijmlaag beschermen tegen vrijwel alle desinfectantia en antimicrobiële stoffen. Hierdoor worden reiniging en desinfectie van oppervlakten bemoeilijkt en komt de kwaliteit in gedrang.

Deel jullie mening met ons bij de ontwikkeling van deze nieuwe sensor!

Er bestaan momenteel al technieken om biofilmen te detecteren, maar deze zijn vaak weinig informatief, tijdrovend en enkel mogelijk op makkelijk te bereiken oppervlakken. In het BISCEPS project gecoördineerd door prof. Hans Steenackers  werkt de KU Leuven samen met Imec en UGent om een nieuwe sensortechnologie te ontwikkelen op basis van impedantiemetingen door micro-elektrodearrays. Het doel van deze nieuwe sensoren is niet alleen real-time in situ detectie van biofilmen, maar ook de karakterisatie van de biofilmen om zo de beste bestrijdingsstrategie voor te stellen.

Bij het ontwikkelen van deze sensor is het van groot belang om de noden te capteren van de mogelijke eindgebruikers, in dit geval de voedingsbedrijven. Daarom wordt er hierbij een warme oproep gedaan:

Bent u een voedingsbedrijf, een machinebouwer of een reinigings- en desinfectiebedrijf? Hebt u veel kennis rond de vorming, bestrijding of detectie van biofilmen in de voedingsindustrie? Of bent u gewoonweg nieuwsgierig naar deze nieuwe sensor? Vul dan deze enquête in en deel uw mening met ons! Deze enquête bevat slechts 8 vragen en zal het dus maar enkele minuten tijd in beslag nemen.

Druk op deze link om de enquête in te vullen!

MEER LEZEN

Eerdere Food Radar artikels in verband met biofilms: