Protealis maakt sojateelt in België rendabel

Protealis maakt sojateelt in België rendabel

Het Gentse Protealis ontwikkelt nieuwe sojarassen die optimaal groeien in ons klimaat. Er is bij onze voedingsbedrijven vraag naar soja die we op deze manier kunnen aanbieden via lokale boeren. Protealis is een gezamenlijk project van het Vlaams instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

In ons land wordt al enkele jaren soja geteeld op kleine schaal, maar de meeste soja wordt geteeld in de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië. Dankzij een investering van 6 miljoen Euro kan hier snel verandering inkomen. Protealis heeft 2 nieuwe rassen ontwikkeld die perfect renderen in een strook op de wereldkaart tussen de 48 en 52 graden die dus loopt tussen midden Nederland en Parijs. Naast België bevat dit ook een groot deel van Duitsland, Oekraïne en Rusland waar het telen van soja op deze manier rendabel wordt.

Ook de Europese en Vlaamse politiek staan achter de lokale productie van eiwithoudende gewassen. Recent nog lanceerde minister Crevits de Vlaamse eiwitstrategie met de ambitie om tegen 2030 tot een meer duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening te komen met plaats voor dierlijke, plantaardige en andere, nieuwe eiwitten. Flanders' FOOD is een partner om, als speerpuntcluster van de agrovoedingsindustrie, deze strategie mee uit te rollen via innovatie en onderzoeksprojecten waar samenwerking centraal staat.

Protealis zal verder kijken dan alleen soja en werkt aan manieren om de teelt van andere vlinderbloemigen zoals bvb. erwten en bonen te optimaliseren.