Projectoproep blauwe bio-economie

BlueBio

Wil je als bedrijf een onderzoeks- of ontwikkelingsproject opstarten in de blauwe bio-economie? Wil je graag samenwerken met andere bedrijven of kennisinstellingen uit verschillende landen in Europa? Dan is de tweede oproep van de ERA-NET BlueBio cofund mogelijk iets voor jou.

De tweede oproep van de BlueBio cofund is een samenwerking van 14 partners uit 13 landen om onderzoek en ontwikkeling in de blauwe bio-economie te stimuleren. Aquatische organismen zoals vissen, mosselen, garnalen, algen,… worden gekweekt in zoet of zout water of geïntegreerd samen met de teelt van planten. Aquacultuur is de snelst groeiende voedselproducerende activiteit ter wereld en wordt steeds intensiever. Aquatische organismen kunnen niet alleen gebruikt worden als voeding of verwerkt tot dierenvoeding, maar zijn ook een mogelijke grondstof voor chemicaliën of materialen. Ook in Vlaanderen is de sector aan een opmars bezig, maar staat nog niet op dezelfde hoogte als bijvoorbeeld in de Scandinavische landen. Daarom voorziet VLAIO 1,5 miljoen euro voor bedrijven en heeft FWO 350.000 euro ter beschikking voor kennisinstellingen om de blauwe bio-economie in Vlaanderen te ondersteunen.

Deze oproep legt de nadruk op ‘supply systems’, dit is logistiek en transport om de traceerbaarheid, kwaliteit, duurzaamheid en voorverwerking van de aquatische biomassa te verbeteren en is de tussenstap tussen de productie van de biomassa en verdere verwerking tot een product voor de markt. Dit onderdeel moet zeker bestudeerd worden in een project, maar andere delen van de waardeketen kunnen ook aan bod komen (zie onderstaande figuur).

BBio

Figuur. Waardeketen van blauwe bio-economie (Bron: BlueBio cofund)

Belangrijke voorwaarden voor een projectvoorstel zijn:

  • Minstens drie partners uit minstens drie BlueBio landen
  • Minstens een partner uit de industrie
  • Maximale projectduur is drie jaar
  • Maximale financiering is 1,5 miljoen euro per project

Belangrijke data zijn:

  • 18 juni: online brokerage event deel 1 (infosessie en pitches)
  • 25 juni: online brokerage event deel 2 (matchmaking)
  • 14 september: indiening pre-proposal
  • 15 februari 2021: indiening full proposal

Meer info en inschrijven voor brokerage events op: https://bluebioeconomy.eu/bluebio-call-announcement/