Evian op kruissnelheid naar 100 procent circulaire verpakkingen

Evian op kruissnelheid naar 100 procent circulaire verpakkingen

De emblematische evian 1,5 liter-fles bestaat nu al voor 50 procent uit gerecycleerde PET1. Het natuurlijk mineraal watermerk zit dus op kruissnelheid om haar ambitie waar te maken om tegen 2025 100 procent gerecycleerde PET te gebruiken. Op die manier kan plastic op termijn een grondstof worden die circulair kan worden hergebruikt. Volgens Maarten Van Leeuwen, Country Manager Danone Waters Benelux, zit de oplossing in het flesje zelf.

Voldoende impact genereren

Een jaar geleden maakte evian zich sterk dat tegen 2025 al haar plastic flessen uit gerecycleerde PET (rPET) zouden bestaan. Een jaar later bevatten de 1,5-liter flessen, en ook de 1 liter- en 75 centiliterflessen van evian al 50 procent gerecycleerde PET, wat een verdubbeling is op één jaar tijd. Deze vooruitgang zal ook zichtbaar zijn op het etiket van de fles. Voor heel het gamma in Benelux behaalt evian zelfs gemiddeld 43 procent rPET. Maarten Van Leeuwen: “De 3 formaten zijn niet toevallig gekozen. Samen maken ze 85 procent uit van het volume binnen de retail.” De 8 liter-bidon van het zustermerk Volvic zal vanaf april zelfs uit 100 procent gerecycleerde PET vervaardigd zijn. “Als internationale speler willen wij graag koploper zijn om zo voldoende impact te genereren. Wij zijn fier dat we voor een wereldwijde en duurzame oplossing kunnen zorgen.” “Wij zijn op de goede weg om onze ambitie waar te maken van 100 procent rPET voor al onze evian flessen tegen 2025”, vervolgt Van Leeuwen. “Wij zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk nieuwe plastic te gebruiken voor onze flessen. Door van plastic een circulaire grondstof te maken, daalt het gebruik van fossiele brandstoffen en wordt er zo minder CO2 uitgestoten.” Op dit moment is de fabriek zelfs al CO2-neutraal en meer dan de helft van het transport gebeurt met de trein. Bovendien wil evian tegen 2020 wereldwijd CO2-neutraal zijn.

Hoe meer gerecycleerde PET, hoe beter

De oplossing zit gek genoeg in het flesje zelf. Om van onze verpakking een circulair product te kunnen maken moet er voldoende gerecycleerd worden. “Op dit moment behoort België met 87 procent voor PET-flessen tot een van de beste leerlingen van de klas in Europa. Voor die overige 13 procent willen we de consumenten sensibiliseren en hen aanmoedigen om zich mee in te zetten voor dit nobele doel. Flesjes worden immers buitenshuis nog vaak fout gesorteerd. Hierdoor ‘missen’ we plastic dat niet meer hergebruikt kan worden. Om mensen hier meer bewust van te maken werken we onder meer samen met onze partner Fost Plus.”

Een zaak van iedereen

Door gaandeweg verpakkingen te recycleren om nieuwe flessen te maken, komt het bijgevolg niet meer op de afvalberg terecht. “Maar dat kunnen we niet alleen”, benadrukt Maarten Van Leeuwen. evian werkt nu al samen met internationale spelers zoals Loop Industries en de Ellen MacArthur Foundation, en roept op tot samenwerking tussen de verschillende partners binnen de sector en zelfs daarbuiten. “Het milieu is een zaak van iedereen en we moeten dit ook samen aanpakken om een duurzame en doorgedreven verandering teweeg te brengen op vlak van afvalbeheer en het gebruik van plastic. We hopen dat we op deze manier echt een beweging op gang kunnen trekken.”