Nieuws

 • De beheersing en bewaking van voedselveiligheid staat weer meer dan ooit bovenaan de agenda van Belgische voedingsbedrijven mede door een aantal recente crisissen, gelinkt aan de nieuwe ‘whole genome sequencing’ technologie en een aantal andere (technologische) evoluties. Met Q-DNA, een nieuw innovatieproject in samenwerking met UGent, Flanders’ FOOD, (Wagralim), Fevia en Alimento wensen we de beheersing van voedselveiligheid in de Belgische voedingsindustrie hierop aan te passen en naar een volgend niveau te tillen. Als Belgisch voedingsbedrijf kun je nu instappen in dit innovatieproject, er als eerste de vruchten van plukken en een voedselveiligheidscultuur in het DNA doorheen je hele organisatie verankeren!
  09/07/2020
 • Dit webinar over SENSOREN, DATA en DATAVERWERKING van 23 juni lokte maar liefst 130 online deelnemers, een absoluut succes voor een eerste webinar! Voor wie dit toch heeft gemist: je kan alles rustig herbekijken via de linken. De meerwaarde van een aantal specifieke sensoren en datasystemen voor het optimaliseren van de productie, werd afgetoetst aan reële uitdagingen voor voedingsbedrijven, zoals hygiëne, procesoptimalisatie en productkwaliteit. Algemene principes werden toegelicht, alsook de testresultaten uit het onderzoek.
  09/07/2020
 • Food from Food is een project Interreg Vlaanderen-Nederland dat sinds 2017 ondernemers inspireert en ondersteunt om aan nevenstromen uit de agrovoeding een zo groot mogelijke toegevoegde waarde toe te kennen. Voeding blijft voeding. Het project bracht een 50-tal ondernemers samen in projecten en meer dan 25 producten werden ontwikkeld.
  08/07/2020
 • Met de 'magarine, culinaire olieën en vetten' fabriek van Vandemoortele te Izegem en 'The Collagen Company' Rousselot te Gent werden er dit jaar terug twee voedingsbedrijven bekroond met een Factory Of The Future award. Wie gaat de uitdaging aan en staat volgend jaar ook fier met een trofee op het podium? Om je te helpen inschatten of je er klaar voor bent geven we je alvast een kijk op de zeven aspecten van je bedrijf die excellent moeten zijn. Als je denkt er klaar voor te zijn, contacteer ons voor een gesprek en dan helpen we je vanuit Flanders' FOOD doorheen het assessment.
  16/06/2020
 • Wil je als bedrijf een onderzoeks- of ontwikkelingsproject opstarten in de blauwe bio-economie? Wil je graag samenwerken met andere bedrijven of kennisinstellingen uit verschillende landen in Europa? Dan is de tweede oproep van de ERA-NET BlueBio cofund mogelijk iets voor jou.
  16/06/2020
 • Wil je als bedrijf een onderzoeks- of ontwikkelingsproject opstarten in de blauwe bio-economie? Wil je graag samenwerken met andere bedrijven of kennisinstellingen uit verschillende landen in Europa? Kijk dan zeker eens naar de aankondiging van de tweede call van de ERA-NET BlueBio cofund
  15/06/2020
 • Het project BIOSWITCH (gefinancierd door BBI JU onder Horizon 2020) wil merkeigenaren motiveren tot en ondersteunen bij het maken van de ‘omslag naar een biogebaseerde aanpak’ (‘switch to bio-based’): van op fossiele grondstoffen gebaseerde naar op biomassa gebaseerde producten en toepassingen. Binnen voeding denken we daarbij vooral aan duurzame verpakking.
  10/06/2020
 • De voorspellingen tonen aan dat de wereldbevolking toeneemt. In 2050 zullen we met bijna 10 miljard op onze aardbol rondlopen. Aangezien al deze monden gevoed moeten worden, zal de vraag naar voedsel en meer specifiek naar eiwitten toenemen. Een eiwittransitie naar meer duurzame dierlijke én plantaardige eiwitten is dus noodzakelijk. Daarom zijn we bij Flanders' FOOD op zoek naar projectideeën in het kader van de eiwittransitie die kunnen resulteren in relevante kennisopbouw, ontwikkelingen en concrete toepassingen om een antwoord op dit vraagstuk te bieden.
  28/05/2020
 • Zowat 50% van het wereldwijde afval is organisch. Op Europees vlak wordt nu een oplossing gezocht voor een beter beter hergebruik van dit organisch afval met behulp van wiskundige modellen.
  26/05/2020
 • Bloem, pasta of gist zijn moeilijker te vinden dan vroeger en op sociale media kan je niet om de foto’s van zelfgebakken broden of koekjes heen. Het lijkt wel of er op een hele andere manier met maaltijden wordt omgegaan door de opkomst van het coronavirus. Daarom lanceerde onderzoeksgroep FOOMS (Food, Media & Society) van UAntwerpen een grootschalige survey om de impact van COVID-19 op hoe mensen met voeding en voedingsgerelateerde media omgaan.
  30/04/2020
 • On February 21st the members of the Thematic Smart Specialisation Partnership ‘Smart Sensors 4 Agri-food’ met at CTIC in Gijón Technology Park (Spain). The core topic of the agenda was the agreement on the governance structure of the partnership and the work plan for the near future. Additionally, the chairs for the partnership were elected.
  27/04/2020
 • Biofilmvorming (slijmlaag van bacteriën) is een veelvoorkomend probleem in de voedingsindustrie en kan zorgen voor herhaaldelijke contaminatie en verlaagde kwaliteit van voedingsproducten. Vroegtijdige detectie kan potentiële kosten vermijden en bestrijding faciliteren. Daarom ontwikkelen KU Leuven, Imec en UGent een sensor die een biofilm in situ kan detecteren en karakteriseren. Er is er echter nog nood aan input vanuit de voedingsindustrie voor de ontwikkeling van deze sensor! Interesse? Lees hier meer en vul zeker de enquête in zodat we op die manier jullie noden kunnen capteren!
  23/04/2020
 • We weten dat een uitgebalanceerd voedingspatroon belangrijk is voor onze gezondheid. Maar hoe kunnen we voedingsproducten maken die aansluiten bij de vraag naar een gezondere levensstijl? En hoe weten we wat de consument effectief opeet? Kunnen we met aangepaste voeding de levenskwaliteit en gezondheid van chronisch zorgbehoevenden verbeteren? En hoe pakken we dit concreet aan? Op dit snijpunt van voeding en gezondheid blijven tot nu toe veel vragen onbeantwoord omdat nog veel kennis ontbreekt. Ook is er nood aan concrete toepassingen en ontwikkelingen op dit gebied. Daarom lanceren Flanders' FOOD en de POM West-Vlaanderen twee projectcalls binnen deze thematiek.
  15/04/2020
 • Niemand die goed weet wat de toekomst zal brengen op dit moment, maar wij bij Flanders’ FOOD zijn we er zoals altijd – weliswaar van thuis uit – om jullie te ondersteunen om die onzekere toekomst tegemoet te komen. Waarmee kunnen we jou helpen?
  08/04/2020
 • In deze vreemde tijden, wil Inge jullie alvast een hart onder de riem steken!
  08/04/2020
 • Het ziet er niet uit dat jullie hen de komende weken live zullen kunnen ontmoeten, dus bij deze alvast een korte voorstelling van de Flanders’ FOODies die er de voorbije maanden zijn bijgekomen!
  26/03/2020
 • Deze bekende volkswijsheid vertelt dat duidelijke afspraken tussen partijen frustraties en ruzies voorkomen. Klopt! Een goede samenwerking is vaak het resultaat van goede afspraken vooraf. Ook de onderzoekers van de ledenbedrijven en de onderzoeksgroepen, die samen projecten uitvoeren bij Flanders’ FOOD, moeten ook afspraken maken over hun samenwerking. VLAIO bracht speciaal voor kmo’s een nieuwe editie van het patentenboekje uit waarin deze moeilijke materie helder is toegelicht.
  25/03/2020
 • De vraag naar alternatieve plantaardige eiwitten op het menu is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Ook de Food Pilot van Flanders’ FOOD en ILVO zet in op het thema eiwitdiversificatie met een investering in een Plant Protein Pilot en de opstart van vele onderzoeksprojecten. Dit met als doel om kennis op te bouwen over de verschillende processingstappen, van oogst tot afgewerkt eindproduct, met het oog op hoogwaardige producten.
  25/03/2020
 • Safety first! Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn al onze events tot en met 24 april uitgesteld naar een latere datum. Voor bepaalde events zijn we ook de mogelijkheid aan het bekijken om deze op een alternatieve (online) methode te organiseren.
  18/03/2020
 • Voedingsbedrijven maken zich op voor een digitale toekomst met steun van het EU S3FOOD-project, dat deze maand zijn financieringsprogramma lanceerde. KMO’s – zowel voedingsbedrijven, technologiebedrijven en aanbieders van digitale oplossingen - kunnen via 3 types innovatievouchers een subsidie van maximaal € 60.000/KMO ontvangen om hun digitale transformatieplannen een boost te geven.
  27/02/2020