Start-up in de kijker: Crodeon Technologies bouwt hardware voor landbouw, onderzoek en voedingsindustrie

De jonge elektronicaproducent Crodeon Technologies is een Belgische start-up gespecialiseerd in monitoring vanop afstand. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door twee twintigers uit West-Vlaanderen en heeft momenteel zijn kantoren in de buurt van Gent. Vandaag heeft Crodeon twee producten op de markt, gericht op de voedingsindustrie, landbouw, horeca en de onderzoekswereld.

Het kloppend hart van de technologie van Crodeon is de Crodeon Reporter, een elektronische module met sensoren, een batterij en draadloze connectiviteit. Het compacte en waterdichte toestel voert constant metingen uit, en stuurt die meteen naar internet door. Het online dashboard van Crodeon verzamelt alle gegevens en bewaart ze in de cloud. Via smartphone, pc of tablet kan de gebruiker live de huidige meetwaarden bekijken. Bovendien stuurt de Reporter meldingen per SMS als een bepaalde meetwaarde de ingestelde limiet overschrijdt.

De Reporter vormt telkens het vertrekpunt van de producten die Crodeon lanceert. Medeoprichter Jonathan Sercu: “In zijn standaardconfiguratie wordt het toestel  geleverd met sensoren voor het meten van temperatuur en relatieve vochtigheid. De mogelijkheden met dergelijke opstelling zijn eindeloos, denk maar aan het  bewaken van voeding in koelcellen of vrachtwagens.” Klanten gebruiken de Reporter niet alleen als alarmsysteem, maar ook om nauwgezet  temperatuurschommelingen op te volgen voor planten of voeding die hier erg gevoelig aan zijn.

Unknown-7

Door zijn interne batterij en zijn laag stroomverbruik kan de Reporter overigens ook werken op zonne-energie. Hierdoor is hij geschikt voor gebruik in de meest  afgelegen gebieden. Voor de connectiviteit wordt gebruik gemaakt van GPRS, meerbepaald het GSM-netwerk van Proximus. De klant hoeft dus geen bekabeld  netwerk of Wi-Fi te voorzien. Bijgevolg kan de Reporter ook gemakkelijk verplaatst worden als de klant tijdelijk een bepaalde plaats of lading wil monitoren. Vooral  die eenvoudige installatie en het lage meetinterval (tot één meting per minuut) maken van de Reporter een uitstekende assistent op afstand.

In het voorjaar van 2018 is de Reporter voor het eerst door een klant ingezet voor detectie van vorst in de fruitteelt. In de maanden maart en april zijn de bloesems van fruitbomen zeer kwetsbaar voor nachtvorst. Door zijn nauwkeurige temperatuursensoren en zijn lage meetinterval, geeft de Reporter aan telers een betrouwbare en constante stroom van meetwaarden die online te raadplegen zijn. Als meetwaarden onder een bepaalde limiet duiken, wordt de teler gewaarschuwd, en vervolgens kan hij online de situatie blijven opvolgen.

 “Die dubbele inzetbaarheid komt onze klanten goed uit. Telers hebben meestal zelf ook monitoring nodig in hun koelcellen. Op die paar nachten per voorjaar dat er vorst verwacht wordt, kan men de Reporter even naar buiten verplaatsen, zonder zich iets van een internetverbinding aan te trekken”, aldus Jonathan. Daarnaast ziet Crodeon ook tal van mogelijkheden in de voedingssector, mede door toevoeging van andere soorten sensoren en het inlezen van vrije elektrische contacten.

Unknown-8

In de voedingssector is vooral de nauwkeurigheid van sensoren van belang. Maar ook daar ziet het bedrijf geen problemen. Medeoprichter Sam Vanheule: “We hebben vanaf dag één ingezet op nauwkeurige metingen. Ondertussen hebben we al samengewerkt met onderzoeksinstellingen zoals Inagro, pcfruit en ILVO. Dat toont aan dat de metingen van onze Reporter te vertrouwen zijn.”

 Voor een tweede en totaal andere toepassing kan de Reporter worden uitgerust met sensoren voor waterdruk en draaisnelheid. Deze opstelling wordt gebruikt voor het monitoren van beregeningsinstallaties. Zowel mobiele installaties (haspels) als vaste beregeningssystemen in serres kunnen hiermee bewaakt worden. De Reporter houdt de teler live op de hoogte over de status van het beregeningsproces. Als er iets fout loopt, of als het proces afgelopen is, dan volgt er automatisch een waarschuwing naar de gebruiker.

 Alle producten van Crodeon zijn hoogtechnologisch en nemen vooral zorgen en complexiteit weg van de eindgebruiker. Het in- en uitschakelen van het meetproces, maar ook het instellen van SMS-ontvangers, meetinterval en alarmlimieten gebeuren volledig via het online dashboard. Dit is essentieel voor een systeem dat op afgelegen locaties geïnstalleerd kan worden.

Crodeon ziet de toekomst positief tegemoet, en reikt de hand uit naar de buitenwereld. Jonathan: “Het Internet of Things heeft een enorm potentieel, vooral wanneer men verschillende oplossingen (hard- en software) geïntegreerd gebruikt. Crodeon biedt daarom een API aan, waarmee koppelingen met andere systemen mogelijk gemaakt worden.” Het bedrijf staat dan ook open voor samenwerkingen met partners en leveranciers.

Contact

Jonathan Sercu

jonathan.sercu@crodeon.com

+32 (0) 474 417 516