Chia zaden, voeding van Azteken, Maya’s en Inca’s

Chia zaden, voeding van Azteken, Maya’s en Inca’s

Chia (Salvia Hispanica L.) is een superfood uit o.a. Bolivië, Argentinië en Paraguay en de rijkste, natuurlijke bron van omega-3 ALA olie. Ontdek de voordelen van Benexia(R) chia en zijn afgeleide producten.

Chia (Salvia Hispanica L.) is een superfood uit o.a. Bolivië, Argentinië en Paraguay en de rijkste, natuurlijke bron van omega-3 ALA olie. Chia is rijk aan omega-3 olie, vezels, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Verwacht wordt dat de markt omzet in 2021 1,5 miljard EUR zal bedragen, en een gemiddelde groei zal kennen van 40,62% tijdens de periode van 2016 tot 2021.

Chia zaden zijn cholesterol vrij, bevattten geen toxische of allergene stoffen, glutenvrij, GMO-vrij en hebben een aangename smaak. De nutritionele waarden van chia zaden zijn uitermate interessant: een hoog omega 3 gehalte, een goed eiwit profiel, een interessant vezel gehalte, een bron van hoog gehalte anti-oxidanten, en een lage glycemische index.

De chia markt is sterk groeiend, met als belangrijkste markt product naast de zaden, ook de omega 3 olie markt in chia supplementen. Omega 3 olie ALA is een essentieel vetzuur, en kan door het lichaam niet worden aangemaakt.

De consumenten behoefte in plantaardige eiwitten is tevens groot, met interesse voor een clean label, gemakkelijke verteerbaarheid, allergeen vrij, een levensstijl met vegetarische of plantaardige voeding, GMO – en gluten vrij, en de duurzaamheid van voedsel productie.

Hierbij is de consumptie behoefte en het aanbod van vezel en eiwit een grote uitdaging, en hier is chia een grondstof met belang in dit aanbod.

Benexia® Chia

Het chia aanbod van Benexia® is innovatief en richt zich op groeimarkten en trends in volgende segmenten:

 • Gezondheid en welzijn
 • Clean Label
 • Duurzaam en ecovriendelijke voeding
 • Plantaardige eiwitten
 • Voedingsvezels
 • Omega-3 aanrijking

Teelt en verwerking van Benexia® chia

Benexia is een wereldleider in chia voorzien van de nodige, internationale kwaliteitscertificaten (GAP, GMP & HACCP, FSSC 22000) en waarborgt een grote zuiverheid van 99,99% pure chia. Benexia® chia, is in eigendom van de teler en de producent van de ingrediënten. Met een eigen productie op 10.000 hectare heeft Benexia® toegang tot nog meer uitbreiding van de teelt chia. De aandeelhouders binnen de groep Benexia® zijn enerzijds de landbouwers en anderzijds het extractie bedrijf voor de verwerking van de zaden tot ingrediënten, dit biedt een geïntegreerde en gecertificeerde kwaliteitszorg, met permanente controle van de productie keten van grondstof tot eindproduct (detail hieronder).

Productie

Benexia heeft sinds 2015 een eigen productie faciliteit van chia ingrediënten in Arica (Chili). De extractie gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden (lage temperatuur, koude persing) en de ingrediënten worden onder gecontroleerde atmosfeer afgevuld.


Figuur: geografische ligging van de verwerkingsfaciliteiten van Benexia®

Benexia beschikt over een hoogwaardig productie proces voor pasteurisatie en sterilisatie, die chia zaden oplevert met een zeer laag kiemgetal en vrij van pathogenen. Bovendien beheerst Benexia het volledige proces om oxidatie tegen te gaan.

Door extractie van de zaden worden de verschillende fracties gecommercialiseerd: de chia olie, eiwit, vezel, ontvette chia poeder. Daarnaast is er tevens een proces MicroTech™, voor de productie van chia eiwit concentraten en vezelconcentraten in gemicroniseerde vorm.


Figuur: Microtech™ proces voor de productie van gemicroniseerde chia eiwit en vezelconcentraten

De faciliteit is FSCC 22000 gecertificeerd, de producten zijn 100% natuurlijk, glutenvrij, halal, kosher en bio-gecertificeerd (IMO).

 

Benexia® Ingrediënten

Chia zaden

Benexia® beschikt over een grote reeks aan diversiteit voor chia zaden:

 • Benexia® zwart en wit chia zaad
 • Benexia® BIO zwart en wit chia zaad
 • Benexia® zwart en wit chia zaad LM (laag microbiologisch getal)

Benexia® lanceert een nieuw chia-ingrediënt, Benexia® Chia Low Moisture (LM), een significante reductie van salmonella in chia zaden.

De voedings- en nutraceutische industrie hecht veel belang aan de voedselveiligheid problematiek. Benexia® heeft daarom een eigen proces ontwikkeld en gevalideerd om de veiligheid te garanderen tegen microbiële en pathogenen besmetting. Het is een thermische behandeling van salmonella-stammen bij een lage vochtigheid, een methode gebruikt in de markt van noten en zaden. Benexia® ontwikkelde intern een proces en bereikt een gewaarborgd kwaliteitsniveau op salmonella besmetting voor hun Benexia® Chia zaden, type LM (Low Moisture), dit volgens de vereiste HACCP normen.

Hiermee beschikt Benexia, als 1e bedrijf wereldwijd, over chia zaden die volledig veilig zijn voor een salmonella contaminatie, en dit via een volledige natuurlijke proces behandeling.

Verkrijgbaar als wit zaad en zwart zaad, met volgende karakteristieken:

 • 63% van het totale vet is Omega-3 met een 3:1 Omega-3:Omega-6-verhouding
 • 40% voedingsvezels (5% oplosbaar, 35% onoplosbaar)
 • 2% eiwit met een hoge biologische waarde met alle essentiële aminozuren
 • Glutenvrij
 • Uitstekende bron van essentiële mineralen (magnesium, calcium, kalium en fosfor)
 • Uitstekende bron van hoge ORAC antioxidanten = 82

Toepassingen zijn er in koekjes, brood, bars en granola’s, ontbijt granen mixen, fruit dranken, zuivel dranken en yoghurts, desserten, ed… Bij toevoeging van chia zaden aan de voeding is een deklaratie mogelijk voor de claim ‘rijk aan omega 3’.

Chia olie omega 3 (ala)

Xia® olie is een natuurlijk en duurzame bron van omega-3, met meer dan 60% omega-3 ALA, uit chia zaad door koud persen van het zaad. Het is een lichtgele olie, vrij neutraal van smaak met zeer grote stabiliteit. Toepassingen vandaag zijn voornamelijk in retail van bio voeding (bv. Het aanbod van olie in flesjes als omega 3 supplement). Xia® Olie omega 3 ALA heeft een hoge oxidatieve stabiliteit en kan eenvoudig worden toegevoegd aan uw formulaties zonder wijziging van smaak en geur.

Benexia® omega-3 ALA Poeder is het resultaat van een gepatenteerd micro-encapsulatieproces van Benexia® Chia Oil, met een concentratie aan omega-3 vetzuren ALA van 27%, en een hoge oxidatie stabiliteit. Het is een poeder met een uitstekende oplosbaarheid, geen cholesterol en geen trans vet. De smaak is neutraal. De dragerstof is maltodextrine, maar andere dragers zijn ook mogelijk waarbij nieuwe eigenschappen worden toegevoegd (bv. oplosbare vezel als drager, die de darm flora een boost geeft).

Toepassingen vandaag zijn voornamelijk in poeder mixen en poeder dranken, maar kan ook in bakkerij, koekjes, zuivel en andere voeding applicaties van toepassing zijn.

Ontvette chia poeder – chia eiwit en chia vezel

 • Xia® Poeder - 435 (zwart of wit)
 • Xia® Poeder - 125 (zwart of wit)
 • Xia® Feed

Xia Poeder - 125 is een hoog proteïne chia-extract (40 % eiwit) met fijne micron granulatie, 100% natuurlijk, GMO-vrij, veganistisch, gluten- en allergeen vrij, met emulgerende, gelerende en verdikkende eigenschappen, en een grote water absorptie capaciteit (factor 9-12) en vet binding.

Xia Poeder - 435 is een multifunctioneel vezelconcentraat (56 % vezel), 100% natuurlijk en plantaardig, GGO-vrij, glutenvrij en allergenenvrij, met interessante eigenschappen zoals reductie van de glycemische index, binding van water en olie, een bron van calcium, magnesium, fosfor en kalium.

Benexia heeft actueel een dossier ingediend voor de goedkeuring van een novel food status, De evaluatie ervan wordt verwacht tegen eind 2018 – begin 2019.

Applicaties chia Benexia®

Verschillende producten zijn al beschikbaar op de markt. Hierna een aantal relevante markten en toepassingen.

Toepassingen in voeding

Bakkerijen, zuivelfabrikanten, producenten van pasta, ontbijtgranen, verpakte granen en zaden, culinaire oliën, dressings en margarines, dranken en sappen, snacks, …