Nieuws van de Partners

 • Plato. Nee, we hebben het hier niet over de bekende Griekse filosoof maar over één van de belangrijkste parameters uit de brouwerijwereld. Het stamwortgehalte, dat uitgedrukt wordt in graden Plato, is een maat voor de hoeveelheid droge, opgeloste stoffen die aanwezig zijn in de wort alvorens het bier zal worden vergist. Aangezien het overgrote gedeelte van deze opgeloste stoffen uit de suikers bestaan die in een volgende stap worden omgezet tot alcohol, geeft het stamwortgehalte een indicatie van het toekomstige alcoholpercentage.
  25/03/2020
 • Mensen aanmoedigen om een plantrijk dieet te adopteren is belangrijk om de impact van voeding op het klimaat te reduceren en onze gezondheid te bevorderen.
  17/02/2020
 • Op uitnodiging van Flanders' FOOD partner LSEC ben je van harte welkom op locatie van THE LAB in Gent voor een deep dive in alle aspecten rondom het beveiligen van digitale industriële omgevingen. Doelgroepen zijn bedrijven uit de maakindustrie, plant- productie- en procesmanagers, zaakvoerders, experten op het gebied van industriële controle systemen, IT- en Security Managers en experten.
  03/02/2020
 • Inblikken is een duurzame manier om voeding te bewaren, maar de techniek vraagt veel input van energie en water en heeft bovendien een impact op de kwaliteit van de voeding. Een nieuw ontworpen blik met nieuw ontwikkelde vorm kan de oplossing bieden om toekomstige voeding uit blik aantrekkelijker te maken. Dit artikel beschrijft de resultaten van een Europees project InProVe, met ILVO als Belgische partner. Artikel is in het Engels.
  14/01/2020
 • Voedingsproducenten worden op regelmatige basis geconfronteerd verpakkingsgerelateerde smaak- en/of geurafwijkingen met dure terughaalacties van producten tot gevolg. Deze recalls hebben naast imagoverlies vaak een economische impact voor de producent (claims en/of imagoverlies). Verpakkingsproducenten zijn zich daarom meer en meer bewust van de invloed van de geureigenschappen van verpakkingsmaterialen op de organoleptische kwaliteit van verpakte voedingsmiddelen en ingrediënten.
  05/12/2019
 • Eerlijke, pure broodambacht van weleer met dagverse bakkerspassie, bereid in een duurzame, ultramoderne, ecologisch en CO2-neutrale bakkerij. Bio Bakkerij De Trog is erin geslaagd om, als eerste grootschalige, Belgische bakkerij het CO2-neutraal label op haar naam te schrijven, een concrete vertaling van haar sterk geëngageerde duurzame bedrijfsfilosofie.
  03/12/2019
 • Het achtste Vlaams Aquacultuur Symposium wil enthousiaste kwekers en ondernemers op weg helpen om in Vlaanderen met aquacultuur te starten.
  21/11/2019
 • In 2050 zijn we met meer dan 9 miljard. 3 op 4 mensen leven tegen dan in steden (vandaag is dat al 1 op 2). Al deze mensen moeten eten. Liefst gezond, voedzaam én duurzaam. Bouw mee aan een stad met een fair, duurzaam en toekomstgericht voedingssysteem! Op 6 december beginnen we eraan met jou.
  31/10/2019
 • 29 financierende organisaties uit 22 landen houden samen met de Europese Commissie een budget van >20 miljoen euro klaar voor een gezamenlijke oproep in het kader van het ERA-NET ICT-AGRI-FOOD.
  23/10/2019
 • Ter gelegenheid van de Belgische economische missie naar China nodigen Wagralim, de agrovoedingscluster van Wallonië en AWEx, Wallonia Export & Investment Agency, u graag uit op het seminarie: "Agri-Food in Belgium: An innovative, strong and quality sector."
  22/10/2019
 • Bent u als voedingsbedrijf aan het broeden op een vernieuwend idee? Wenst u dit uit te werken met minstens één ander bedrijf en is één van beiden West-Vlaams? Dan is de oproep "Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst" misschien iets voor . De POM West-Vlaanderen voorziet 120.000 euro om 8 pilootprojecten te realiseren.
  15/10/2019
 • KO-Water is een tweejarig project, gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen dat loopt tot en met september 2020. Het doel van dit project is de innovatievolgers uit de procesindustrie te ondersteunen bij het implementeren van (drink)waterbesparende technieken. Dit gaat zowel over het efficiënter bereiden van proceswater uit diverse waterbronnen (grondwater, oppervlaktewater, regenwater …), interne waterrecirculatie in het productieproces alsook het hergebruik van gezuiverd afvalwater.
  23/08/2019
 • Bedrijven kunnen voor het komende academiejaar opnieuw projecten indienen voor studenten. Een mix van laatstejaars studenten van de masteropleidingen Industrieel Ingenieur, Handelsingenieur en Handelswetenschappen van de KUL gaat gedurende een kleine drie maanden voor en met jullie aan de slag. Vorig jaar werden er héél wat projecten vanuit de voedingsindustrie ingediend en de award voor het best uitgevoerde project ging uiteindelijk naar de studentenploeg bij Bio Bakkerij De Trog, net voor het team van Colruyt Group Fine Food.
  25/07/2019
 • HPP (High Pressure Processing) is een innovatieve technologie die de houdbaarheid van verpakte, verse voeding en voedingsproducten aanzienlijk verlengt én voedselveiligheid garandeert. HPP is non-thermisch, maar werkt met extreem hoge druk. Deze technologie biedt zowel ecologische als economische voordelen: het heeft enkel water en elektriciteit nodig voor de hogedruk pompen. Kiemen en bacteriën worden volledig geneutraliseerd zonder het gebruik van chemicaliën. Dit alles kan je gaan bekijken tijdens het openingsevent van HPP Services Belgium op 17 oktober. Je vind de uitnodigings- en inschrijvingslink onderaan.
  24/07/2019
 • Een varkensboer uit Tielt, in West Vlaanderen speelt sinds een tijdje muziek in zijn varkensstallen. Volgens de boer hebben de dieren daardoor minder last van stress en zijn ze ook vrolijker. Dat is beter voor iedereen, voor de dieren uiteraard. Maar ook voor de consument, want vlees van varkens die minder stress hebben gehad, smaakt beter. Bron: VTM nieuws
  06/05/2019
 • Het ‘Factory Of The Future’ programma raakt stillaan bekend in de Vlaamse voedingsindustrie. Dit jaar hadden we met Colruyt Group Fine Food, Lavetan en Bio Bakkerij De Trog alweer drie mooie winnaars.
  06/05/2019
 • Vlaams minister-president Geert Bourgeois lanceert nieuw eengemaakt webplatform voor Vlaamse ondernemers en organisatoren. Dit digitaal platform, www.veroverdewereld.be, moet de export bevorderen en buitenlandse investeerders aantrekken. “Het is dé online agenda voor internationaal ondernemend Vlaanderen.“, aldus minister-president Geert Bourgeois.
  10/04/2019
 • Empack & Packaging Innovations België is een verpakkingsevenement rijker. Tijdens de eerstvolgende editie in de Nekkerhal-Brussels North in Mechelen wordt op woensdag 23 oktober het nieuwe event Get Smart (in) Packaging gehouden. Het gaat om een combinatie van interessante seminars van gerenommeerde sprekers en de introductie van een nieuwe verpakkingsprijs.
  10/04/2019
 • Hoe kunnen we zeker zijn dat onze voedingsproducten of grondstoffen authentiek zijn? Dat de oorsprong wel degelijk degene is die ons wordt vooropgesteld? Hoe kunnen we dit bepalen? Kan ook ik op deze technologieën beroep doen? Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn mijn voordelen?...
  02/04/2019
 • De Gaverse vleeswarenfabrikant Breydel voert een drastische koerswijziging door: het bedrijf zet al zijn bestaande vleesleveranciers aan de deur en koopt alleen nog varkens bij drie landbouwers die ze kweken op een gezonde manier met oog voor het dierenwelzijn. “Het zijn lokale landbouwers die op een diervriendelijke manier varkens kweken”, legt Ivan De Keyser, zaakvoerder van Breydel, uit.
  02/04/2019