Nieuws van de Partners

 • Draf vormt het belangrijkste bijproduct van de brouwerij-industrie met een jaarlijks volume van zo’n 0,4 miljoen ton in België. Momenteel gaat het grootste deel van de draf naar de veevoeding. Maar kunnen we bierdraf ook niet verwerken in voedingsproducten? Kom meer te weten over het project Spent Grain Food en ontdek de mogelijkheden van draf!
  09/02/2021
 • Recent onderzoek van Normec Foodcare toont aan dat een Listeriabesmetting een bedrijfsrisico vormt dat veel groter is dan het probleem van de besmetting alleen. Hoe goed de procedures ook zijn gevolgd. Aldo Evers (sr. technisch specialist bij Normec Foodcare) licht toe.
  09/02/2021
 • Onze Factory of the Future Lavetan opent een nieuw labo, het 'livestock lab', dat stalen van levend vee recht van de boerderij op enkele uren tijd kan analyseren. Daarmee voeren ze nu analyses over de hele voedingsketen, van boerderij tot verpakt voedingsmiddel.
  02/02/2021
 • Is de problematiek van gebrekkige data je bekend? Bevatten je producteigenschappen soms ongeldige combinaties? Heb je verschillende schrijfwijzen of vertaalvarianten voor onderdelen of ingrediënten? Heb je dubbele artikelen, klanten, leveranciers, … in je systeem?
  15/01/2021
 • De shift naar meer plantaardige eiwitten is volop bezig bij de consument: in 2020 identificeerde 11% van alle Belgen zich als flexitariër. Gezondheid, milieu-overwegingen en dierenwelzijn zijn de belangrijkste drivers van deze beweging. Generation Z, de generatie die o.a. de klimaatjongeren voortbracht, zijn gevoelig voor dit thema en zijn intussen zelf actieve consumenten geworden of aan het worden. Hoe kunnen bedrijven er nu voor kunnen zorgen dat zij ook hun gading vinden? Via een TETRA-project willen we te weten komen welke plantaardige eiwitproducten deze doelgroep het liefst in hun winkelkarretje zal leggen.
  13/01/2021
 • Hoe ziet onze arbeidsmarkt er uit in 2030? Moeten we ons (dringend) bijscholen? Kunnen we nog een tandje bijsteken op vlak van duurzaamheid? Zijn onze ondernemingen klaar voor radicaal digitaal? Of zijn we pas halfweg de digitale omschakeling? En hoe krijgen we iedereen mee? Kortom, zijn we toekomstbestendig?
  01/12/2020
 • 1 december 2020, Brussel - De eerste ValuSect vouchers call wordt vandaag gelanceerd! KMO’s uit Noordwest-Europa met een innovatief idee voor de ontwikkeling van insectgebaseerde voedingsproducten kunnen een voucher ter waarde van maximaal 40.000 euro aanvragen voor diensten geleverd door de ValuSect projectpartners. Het consortium bestaat uit deskundigen op het gebied van de insectenkweek, -de verwerking van eetbare insecten en de marketing van insectgebaseerde voeding. In de komende 3 jaar zullen 40 voorstellen geselecteerd worden voor ondersteuning.
  26/11/2020
 • Het voedingssysteem van de toekomst tezamen vorm geven, is het centrale thema van Foodvalley Summits 2020: een interactief live-broadcast event, die de nieuwste markt trends, innovaties en opportuniteiten, op het gebied van the Protein Shift, Food & Health en Circular Agrifood, overschouwt en behandelt. De Foodvalley Summits richt zich tot ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en andere agrovoedingsexperten van over de hele wereld.
  28/09/2020
 • Nog een paar maanden en dan eindigt het Food from Food project. Hier blikken we terug op de stappen die in de afgelopen vier jaar zijn gezet. We zoomen in op trends, kijken naar succesvolle technologiën én we blikken vooruit. Een interview met Marie Demarcke van Flanders’ FOOD en Toine Hultermans van Food Tech Brainport.
  04/09/2020
 • Wat betekent artificiële intelligentie voor jouw food supply chain? Waar zet jouw bedrijf het best op in? Vijf bedrijven kunnen nu in een eenmalig traject stappen om op die vragen een antwoord te vinden. Met een korting van 60-70% dankzij de combinatie van twee gesubsidieerde projecten. Verstevig je toekomstige business en krijg onafhankelijk advies om de juiste keuzes te maken.
  24/08/2020
 • Key Performance Indicators of KPI’s zijn onmisbaar om het functioneren in een organisatie op een praktische manier bij te houden. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor de juiste KPI’s en duidelijk onderscheid te houden tussen de KPI’s en PI’s. Wat is een KPI, hoe bepaal je de juiste KPIs, welke KPIs zijn gangbaar en hoe volg je deze op? Schrijf je in, en leer er alles over. Aansluitend aan dit webinar wordt een demo gegeven van de GoRound applicatie voor het beheren en uitvoeren van inspecties.
  17/07/2020
 • Met dit eerste, internationale event, 'Data Driven Agrifood Future', lanceren we onze internationale samenwerking rond datagedreven agrovoeding. Samen willen we barrières overwinnen en de praktische toepassing en implementatie van digitale technologieën versnellen. De hoogdringende vraag om ons agrovoedingssysteem te verduurzamen vormt een katalysator voor de digitale transformatie van de keten; van grondstof over landbouw en voedingsproductie tot de consument.
  09/07/2020
 • Servaco Food Control & AS4, part of Normec Group, organiseren een event op 27 oktober waarin ze dieper ingaan op de problematiek rond Listeria en Salmonella.
  26/06/2020
 • Kikkererwten, linzen, edamame, nierbonen en bruine bonen, velderwt en -bonen,… De consument is op zoek naar meer variatie in de eiwitten op zijn bord. Onderzoekers van ILVO, Inagro, UGent en HOGENT boekten o.a. al succes met de teelt van soja, lupine en quinoa in Vlaanderen. Voor andere eiwithoudende gewassen is dat potentieel nog minder gekend, maar de observaties in kleinschalige veldproeven zijn veelbelovend.
  16/06/2020
 • In maart vonden normaal de jureringen plaats van de verschillende Food At Work Student Awards, waaronder de Food At Work Awards Vlaanderen en Wallonie en de Food At Work Techno Awards. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten, waardoor we die jurymomenten en ook het Food Forward event moesten annuleren.
  25/05/2020
 • De Hogeschool PXL werkt momenteel samen met de Universiteit Hasselt aan het uitwerken van een TETRA-projectaanvraag met als titel: “Slim beheren van voorraden met AI-technologie: een online gids ‘AI by Example’ voor kmo’s actief in de voedingssector"
  25/05/2020
 • Ben je als voedingsbedrijf gelegen in ruraal gebied? Werd je reeds benaderd door landbouwers? Dan is er ongetwijfeld interesse in jouw gezuiverd afvalwater! Wil je de landbouw graag een handje helpen? Vraag dan als de bliksem jouw grondstofverklaring aan en wie weet eten we binnenkort groenten geïrrigeerd met water uit jouw bedrijf.
  06/05/2020
 • Hoe los je het acute tekort aan mondmaskers op? In de zoektocht naar een antwoord op die vraag vonden Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX elkaar de jongste weken. Samen ontwikkelden ze een oplossing om FFP2- en FFP3- maskers snel en veilig te ontsmetten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Met resultaat: de ontsmettingscontainer Clean Mask Decontamination Room is in staat 6.000 maskers per dag te reinigen. Wit-Gele Kruis Limburg nam de installatie alvast als eerste in gebruik en is enthousiast.
  29/04/2020
 • Hierbij delen wij onze maatregelen tegen coronabesmetting. We gebruiken onder meer herbruikbare mondmaskers. Onze procedures zijn eenvoudig verfilmd en openbaar gesteld op youtube (hyperlinks onderstaand). Dit kan een inspiratie zijn voor uw productievloer. Anderzijds geven we de boodschap dat we terug maximaal operationeel zijn, ook voor samenwerking met bedrijven.
  09/04/2020
 • Plato. Nee, we hebben het hier niet over de bekende Griekse filosoof maar over één van de belangrijkste parameters uit de brouwerijwereld. Het stamwortgehalte, dat uitgedrukt wordt in graden Plato, is een maat voor de hoeveelheid droge, opgeloste stoffen die aanwezig zijn in de wort alvorens het bier zal worden vergist. Aangezien het overgrote gedeelte van deze opgeloste stoffen uit de suikers bestaan die in een volgende stap worden omgezet tot alcohol, geeft het stamwortgehalte een indicatie van het toekomstige alcoholpercentage.
  25/03/2020