Activiteiten

Transformers: leren van Factories Of The Future - Deel 1: Stel de mens centraal

Goeie mensen aantrekken en ze laten groeien ? Samen aan de kar trekken, resultaten neerzetten en daar fier over zijn... Klinkt mooi, maar in de realiteit van elke dag loopt dat wel eens anders. Hoe benut je ten volle de capaciteiten van je werknemers, zonder ze op te branden ? Door slimme keuzes te maken in je arbeidsorganisatie kan je veel opvangen. Deze studiedag is niet enkel voor kandidaten voor een Factory Of The Future award. Alle bedrijven zijn welkom !

Programma

Inschrijven - klik hier

Tijdens deze dag zoomen we in op het belang van de 'mens' in je onderneming.  Je mag zelf aan de slag gaan om verschillende manieren van werken aan de lijve te ervaren.  Een winnaar van een Factory Of The Future award komt getuigen over hoe zij het aanpakken. 

 

Timing

Lezing

9:00

Onthaal & koffie

9:30

Factory of the Future

Wat is het? Waarom erop inzetten als bedrijf? Hoe speelt Flanders' FOOD hierop in?

Bart Van Damme, Flanders' FOOD

9:45

Human Centered Production
 

De boodschap keert vaak terug: we maken revolutionaire tijden mee in de industrie. In onze zoektocht naar steeds beter, gaan we ook steeds sneller. En de grootste uitdaging voor bedrijven? Dat is niet enkel de processen optimaliseren, maar ook - en misschien nog meer - het engagement van medewerkers krijgen en houden. En dat is waar Human Centered Production in het verhaal komt.

 
Robrecht Janssens, Agoria

10:15

Aan de slag: werkblokken - een simulatiespel voor meer performante organisaties 

Twee bedrijven gaan met elkaar in concurrentie. Het ene bedrijf werkt als groep, het andere bedrijf werkt met verschillende afdelingen die gespecialiseerd zijn in afzonderlijke onderdelen van het productieproces. Wie maakt de meeste autootjes? En wie kan het best inspelen op wisselende marktomstandigheden?

Lieven Eeckelaert & Frank De Craecker, Flanders Synergy

11:00

Koffiepauze

11:15

Acht bouwstenen die je goesting geven: het canvas achter innovatieve arbeidsorganisatie

Veranderen gaat altijd gepaard met onzekerheid. Het Flanders Synergy canvas helpt je om klassiek georganiseerde organisatie stap voor stap om te turnen tot een procesgerichte teamorganisatie. Het is een hands-on hulpmiddel bij het maken van onderbouwde beslissingen tijdens het (her)ontwerpen van een organisatiestructuur.

Lieven Eeckelaert & Frank De Craecker, Flanders Synergy

12:00

Lunch

13:00

Colruyt Group Fine Food Meat 2 - Factory of the Future Winnaar 2019

"Bij het ontwerpen, bouwen en opstarten van de nieuwe fabriek voor charcuterie en traiteurproducten van Colruyt Group Fine Food hebben we heel wat aandacht gehad voor de impact van alle veranderingen voor onze medewerkers. Doorheen het traject hebben we op verschillende manieren onze medewerkers betrokken en begeleid. Twee jaar later kunnen we vaststellen dat onze aanpak geleid heeft tot een organisatie die beter gewapend is voor de toekomst."

Kris Van de Walle, Colruyt Group Fine Food

13:30

Leren van elkaar: dialoog tussen onderwijs en industrie

De automatische sturing van systemen is voor de huidige operatoren en techniekers een uitdaging. Opleiding is dé hefboom om hen mee te nemen in een steeds meer geautomatiseerd productieproces, waarin instellingen, parameters en programmatie aan belang winnen. Vinto schakelt leerkrachten uit het technisch onderwijs, met regelmatige contacten met de industrie, in om werknemers hierin bij te scholen, laagdrempelig en 'on the spot'.

Eefje Van Lancker & Nele Delvoye, Vinto

14:00

Operatorondersteuning: productiever en competitiever dankzij technologie

De werkdruk in onze industrie stijgt en dit als gevolg van de stijgende productcomplexiteit, kortere productlevenscycli en stijgende kwaliteitseisen. Bovendien wordt technisch geschoold personeel schaars, terwijl het een kunst blijft de verhouding werk-complexiteit beheersbaar te houden. In deze context is operatorondersteuning cruciaal om competitief te kunnen blijven.

Sven de Troy, Sirris

14:30

Pauze

14:45

Menselijke onderbewuste mechanismen en management competenties: motivatie bewerkstelligen en bedrijfscultuur veranderen

Motivatie en gedrag hangen direct samen met bewuste en onbewuste noden; aannames en waarden. Ook in teams, afdelingen en organisaties spelen vergelijkbare mechanismen een rol op groepsniveau. Valentijn zal introduceren hoe emoties, motivatie, cultuur en gedrag tot stand komen, beïnvloed kunnen worden, en hoe deze competentie te ontwikkelen zowel in managers alsook in groepen.

Valentijn De Leeuw, 3IF

15:15

WIFI 2020 - Workplace innovation for the food industry

Lieven Eeckelaert & Frank De Craecker, Flanders Synergy

16:00

Netwerkreceptie

Praktische gegevens

Datum: 
26/03/2019 - 09:00 - 17:00
Locatie: 
Van der Valk
Adres: 
Gentseweg 280
Postcode: 
9120
Stad: 
Beveren
Land: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Inschrijving