Activiteiten

Training VITAL2 risicobeoordeling allergenen

Het juist toepassen van drempelwaarden voor allergenen roept veel praktische vragen op. Tijdens deze cursus wordt aan de hand van cases en (eigen) praktijkvoorbeelden ingegaan op een juiste toepassing van het VITAL 2 systeem en VITAL tools zoals VITAL Online.

Bij het beheersen van allergenenrisico’s spelen actiegrenzen of drempelwaarden een belangrijke rol. Wanneer is er wel een risico voor de allergische consument en wanneer niet? En moet er een waarschuwing op het etiket geplaatst worden ('kan sporen bevatten' ook wel 'may-contain labelling' genoemd)?

Op basis van wetenschappelijke informatie heeft Allergen Bureau het VITAL risicobeoordelingsysteem ontwikkeld. Dit systeem wordt wereldwijd toegepast voor risicobeoordeling van allergenen. Diverse Europese overheden passen VITAL toe bij allergenenrecalls. En ook retailers als Albert Heijn vragen om een VITAL allergenenberekening van hun huismerkleveranciers voordat kruisbesmetting met allergenen op het etiket vermeld wordt.

Cursus voor industrie

Voor wie bedoeld?

De cursus is bestemd voor kwaliteits- of QA-functionarissen van levensmiddelenproducenten, productspecificatiebeheerders, auditoren van certificerende of controlerende instellingen en Regulatory Affairs Managers. 
Kortom iedereen die te maken heeft met voedselveiligheid en etikettering.

Onderwerpen

Tijdens deze cursus wordt aan de hand van cases en praktijkvoorbeelden ingegaan op een juiste toepassing van het VITAL 2 systeem. Allergenen Consultancy heeft diverse tools ontwikkeld voor een praktische toepassing van het VITAL Program. Deze tools worden gratis ter beschikking gesteld aan de deelnemers.

Er wordt geoefend met VITAL rekentools zoals VITAL Online maar ook de rekentool welke door Allergenen Consultancy is ontwikkeld. Deze rekentool is ook na afloop van de training beschikbaar en kan gebruikt worden voor upload in TraceOne (AH). Na afloop van de cursus bent u in staat om om zelfstandig een VITAL berekening uit te voeren.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Achtergrondinformatie allergenen management (korte herhaling). 
  • Wetgeving op gebied van etikettering en drempelwaarden.
  • VITAL 2 drempelwaardesysteem. Uitleg over het systeem, valkuilen en toepassing. Met handig stappenplan.
  • Oefenen met verschillende VITAL rekentools.
  • Toepassing reference doses VITAL en NVWA.
  • Gratis gebruik van VITAL Online gedurende 4 weken na de cursus in de trainingsomgeving.
  • Gebruik van de rekentool van Allergenen Consultancy.
  • Toepassing van analyses binnen VITAL.

Zelf meenemen

Een laptop. 
Eigen praktijkvoorbeelden zijn welkom, neem dan de receptuur van een product mee met de bijbehorende grondstofspecificaties.

Docent

Ir. Marjan van Ravenhorst - erkend VITAL trainer
Ir. Bregje Kroeze-Krebbers - erkend VITAL trainer

Praktisch

Tijd: 9:00 – 17:00 uur 
Onze cursuskosten zijn inclusief lesmateriaal, gratis gebruik van VITAL Online gedurende 4 weken na de cursus in de trainingsomgeving, USB met rekentool Allergenen Consultancy en veel naslaginformatie, goed verzorgde lunch, koffie, thee en drankjes, exclusief BTW.

Na ontvangst van uw inschrijving ontvangt u een schriftelijke bevestiging met routebeschrijving.

Regio activiteit: 
Buitenland
Organisator: 
Andere

Praktische gegevens

Datum: 
07/12/2017 - 09:00 - 17:00
Locatie: 
Renswoude, regio Veenendaal
Land: 
Nederland
Organisator: 
Allergenen Consultancy

Meer info

Inschrijving