Activiteiten

Seminar Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose. Deze ziekteverwekker komt algemeen voor. Aantallen groter dan 100 kve/g zijn risicovol. Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor kant-en-klare producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken. Hoe? Dat leert u onder meer tijdens deze bijeenkomst.

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette melk, koolsla, zachte kaas en paté.

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken. Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan in producten met een lange gekoelde bewaartermijn L. monocytogenes uitgroeien tot aantallen boven de 100 kolonievormende eenheden (kve) per gram.

Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken. Hoe? Dat leert u onder meer tijdens dit seminar.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

 

  • Listeria monocytogenes, wat is dat voor bacterie?
  • Wat is het gevaar van L. monocytogenes in (kant-en-klare) voedingsmiddelen?
  • Wat zijn de besmettingsroutes?
  • Hoe kun je de procesomgeving monitoren op de aanwezigheid van L. monocytogenes?
  • Kun je in de productieomgeving zorgen voor afwezigheid van Listeria?
  • Wat zijn de groeimogelijkheden van L. monocytogenes in voedingsmiddelen?
  • Wat is belangrijk voor de uitvoer van een risicoanalyse?
  • Hoe bepaal je de houdbaarheidstermijn? Welke mogelijkheden zijn er?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van voorspellende modellen?
  • Een voorbeeld van een risicoanalyse voor L. monocytogenes in een product.

 

Heeft u nu al vragen over dit onderwerp? Lever dan van te voren uw vragen aan. Dat kan tot een week voor aanvang van het seminar. We bespreken de vragen tijdens de middag.

Voor wie

Voor alle medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich bezig houden met voedselveiligheid en kwaliteit van (kant-en-klare) levensmiddelen (kwaliteitsmanagers, adviseurs, productieleiders). Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Op dit moment zijn er nog 9 plaatsen beschikbaar.

Wanneer & waar

Het seminar geven wij op dinsdag 7 juni 2016 in Wageningen. De bijeenkomst start om 13.00 uur en eindigt uiterlijk om 16.30 uur met een hapje en een drankje.

Kosten

De deelnamekosten bedragen € 250,- (ex btw) en is inclusief koffie, thee en borrel.

Deelnemers krijgen een uitgebreide syllabus met alle informatie over L. monocytogenes die tijdens de workshop aan de orde komt. Alle informatie wordt helder uitgewerkt zodat het ook een mooi naslagwerk is.

Praktische gegevens

Datum: 
07/06/2016 - 13:00 - 16:30
Locatie: 
Wageningen
Adres: 
Lawickse Allee 9
Postcode: 
NL-6701 AN
Stad: 
Wageningen
Land: 
Nederland
Organisator: 
FiMM

Meer info

Inschrijving