Activiteiten

Intelligente procescontrole in de voedingsindustrie: inline sensoren in de praktijk

De integratie van hoogtechnologische sensoren en intelligente procescontrole bieden voedingsbedrijven een groot potentieel om hun productie te optimaliseren, zowel naar procesefficiëntie toe als voor het garanderen van productkwaliteit. Van reactieve procesbijsturing naar proactief ingrijpen en zelfs autonome processen: inline sensoren en data-analyse maken dit mogelijk. Laat je inspireren door getuigenissen uit de praktijk. Deze studiedag is een samenwerking van Flanders’ FOOD en ie-net.

Inschrijven

Registratie beursstand

Programma

Timing

Lezing

9:00

Onthaal & koffie

9:30

Verwelkoming (ie-net & FF)

9:45

Intelligente procescontrole als hefboom naar een grotere meerwaarde van inline sensoren – Bart De Ketelaere, MeBioS, KU Leuven

We kunnen er niet naast kijken: het aanbod van inline sensoren om processen te bewaken neemt snel toe. Helaas is méér meten geen garantie op méér weten. Het volle potentieel van inline sensoren wordt enkel benut als de gegevens die ze opleveren optimaal geanalyseerd worden. In deze presentatie gaan we via concrete voorbeelden dieper in op een aantal belangrijke aspecten en opportuniteiten van inline sensoren.

10:20

Oplossingen voor inline kwaliteitsmonitoring – meet je proces, niet je monster – Wouter Vandevyver, Endress + Hauser

Een aantal belangrijke kwaliteitsparameters die momenteel nog regelmatig bepaald worden door eest een staal te nemen uit het productieproces en dat vervolgens te analyseren in het labo, kunnen vervangen worden door real-time inline proces metingen. Dit kan leiden tot tijdsbesparingen, het onmiddellijk corrigeren van afwijkingen … wat dan weer kan resulteren in minder productverlies en een verhoogde productkwaliteit.

10:55

Koffiepauze

11:25

Augmented procescontrole - Roel Van den Bergh, Datastories

 Leer hoe vandaag zelfs je business experts het verhaal kunnen zien achter de berg van data.Tot voor kort onmogelijk of beperkt, vandaag via augmented process controle (doorgedreven automatisering van AI & Machine Learning) ter beschikking via een eenvoudige interface. Hiermee kan de business expert antwoord krijgen op vragen als:

  • Hoe kan ik mijn productie/kwaliteit verhogen?
  • Hoe kan ik mijn energieverbruik minimaliseren?
  • Hoe kan ik giveaway minimaliseren?
  • Hoe kan ik een soft sensor creëren om inline te meten wat ik normaal niet kan meten?

12:00

Lunch en bezoek aan de beursstanden

13:30

Gebruik van inline sensoren voor kwaliteitscontrole van de lasnaad van uw verpakking - Olivier Georis, Engilico

Engilico is wereldwijd actief in de kwaliteitscontrole van flexibele verpakkingen voor de (dieren)voedingssector. Onze SealScope product gebruikt inline sensoren om de lasnaad van elke verpakking te controleren en kan toegepast worden op bestaande en nieuwe verpakkingsmachines. Onze mondiale klanten gebruiken SealScope ter verhoging van hun kwaliteit maar ook hun productiviteit. In onze presentatie worden een aantal real-life toepassingen doorgelicht om een helder beeld te geven van de mogelijkheden van deze technologie.

14:35

Optimaliseer je proces met in-line sensortechnologie van Aquantis: de vriessensor – Werner Vandermeiren, Aquantis

De scanners waar je doorloopt in de luchthaven maken gebruik van millimetergolven, maar wist al dat deze golven ook toepassingen kennen in de voedingsindustrie? Aquantis heeft een op millimetergolven gebaseerde sensor ontwikkeld die bij diepvriesproducten kan bepalen in hoeverre het product is ingevroren. Eens afgesteld op de samenstelling van het product kan hij online metingen uitvoeren en het invriesproces gaan bijsturen door een opdracht te geven om de bandsnelheid of temperatuur aan te passen.

15:10

Aardbeien plukken 2.0 – Tom Coen, Octinion

Octinion is gespecialiseerd in mechatronische product-ontwikkeling voor de agro- en voedingssector. Eén van de meest ambitieuze projecten is de ontwikkeling van een aardbeipluk-robot. Vandaag is Octinion het enige bedrijf ter wereld dat een aardbei kan plukken net zoals een mens (zonder beschadiging), en bovendien economisch haalbaar is. Dit is enkel maar mogelijk doordat het volledige ontwerp in-house gebeurt, en alle componenten volledig worden geïntegreerd. Dezelfde expertise zet Octinion ook in voor test- en meetoplossingen in de voedingssector.

15:45

Afsluiting (ie-net & FF)

16:00

Netwerkreceptie

Deze studiedag wordt georgansieerd in samenwerking met ie-net.

Regio activiteit: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Praktische gegevens

Datum: 
09/10/2018 - 09:00 - 16:00
Locatie: 
De Montil
Adres: 
Moortelstraat 8, 1790 Affligem
Land: 
België

Inschrijving