Activiteiten

ILVO Contactdag Zuivel en Zuivelgrondstoffen

  Kom de recentste resultaten van het onderzoek te weten en geef mee richting aan nieuwe onderzoekpistes. Op een compacte voormiddag stellen we onze projecten aan u voor en luisteren we naar uw feedback. We sluiten af met rondleidingen langsheen de semi-industriële installaties voor wie interesse heeft.

  ILVO nodigt uit voor de 4de Contactdag Zuivel en Zuivelgrondstoffen, in de Food Pilot in Melle. Deelname is gratis! Inschrijven verplicht.

   

  9:00

  Ontvangst met koffie

  9:30

  Welkom bij de eenheid Technologie en Voeding van het ILVO. Uitdagingen in het zuivelonderzoek - Lieve Herman

  PRIMAIRE PRODUCTIE

  9:45

  Landbouw 4.0: sensoren op de boerderij en het delen van data doorheen de keten - Stephanie Van Weyenberg

  2018 is uitgeroepen tot het “jaar van de data in landbouw”. Wat betekent dit concreet voor de melkveehouderij? En komen we door data delen samen vooruit?

  10:00

  Antibioticumresistentie: hoe onstaat het en wat is het belang voor de melkveesector? - Geertrui Rasschaert, Marc Heyndrickx

  Antibioticumresistentie is een complex fenomeen met verschillende begrippen zoals intrinsieke resistentie, verworven en overdraagbare resistentie, kruisresistentie, superbugs, ESBL, MRSA enz. Een kort overzicht zal gegeven worden om dit te verduidelijken. Er zal ook aandacht gegeven worden aan het belang voor de melkveesector.

  KWALITEIT VAN DE BASISGRONDSTOF

  10:15

  Hitteresistente bederfenzymen in rauwe melk: literatuuroverzicht + snelle opsporing – Els Van Coillie

  Koudetolerante bacteriën in rauwe melk kunnen oorzaak zijn van hitteresistente enzymen, die aanleiding kunnen geven tot vroegtijdig bederf van UHT-behandelde melk en zuivelproducten. Vermindering van de activiteit of beperking van de vorming van hitteresistente enzymen is een wetenschappelijke uitdaging. Ook de ontwikkeling van een methode voor snelle opsporing in rauwe melk vergt diepgaand onderzoek.

  10:30

  Koffiepauze

  VERWERKING VAN ZUIVELGRONDSTOFFEN

  11:00

  Lactosegehalte in lactose-arme en -vrije zuivelproducten - Barbara Duquenne

  Het valt op dat in een supermarkt het assortiment lactose-arme en –vrije zuivelproducten steeds uitgebreider wordt. Welke methoden zijn beschikbaar om lactose te verwijderen in zuivelproducten en hoe kan dit lactosegehalte dan bepaald worden?

  11:15

  Allergenen in zuivel en in zuivelanalogen, impact van processing op allergeniciteit – Marc De Loose

  De prevalentie van voedselallergie wordt geschat tussen de 3% en 7%. In de EU is er een verplichte etikettering van ingrediënten en moeten voedselallergenen duidelijk vermeld worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid van “Precautionary Allergen Labeling”. Het is gekend dat processing de functionaliteit van eiwitten kan wijzigen en potentieel een impact kan hebben op de allergeniciteit. Een probleem? Of een opportuniteit?

  11:30

  Effect van productparameters van zuiveldranken en zuivelanalogen op de hittestabiliteit – Katleen Coudijzer

  Hoe kan de productsamenstelling van zuiveldranken en zuivelanalogen aangepast worden om de hittestabiliteit te verbeteren.

  11:45

  Verder onderzoek in de biofilm en fouling problematiek in de agro-food keten – Koen De Reu

  Vervuiling van oppervlakken of fouling is een ideale voedingsbodem voor biofilmvorming. Naast het dalen van het productierendement heeft dit ook invloed op productkwaliteit en –veiligheid.

  12:00

  Discussie en algemene beschouwing

  12:30

  Lunch

  Rondleidingen in de Food Pilot

  Klik hier om in te schrijven!

  Karen.Verstraete@ilvo.vlaanderen.be

  +32 9 272 30 15

  Regio activiteit: 
  België
  Organisator: 
  Andere

  Praktische gegevens

  Datum: 
  13/12/2018 - 09:00 - 12:30
  Locatie: 
  ILVO Food Pilot Melle
  Adres: 
  Brusselsesteenweg 370
  Postcode: 
  9090
  Stad: 
  Melle
  Land: 
  België
  Organisator: 
  ILVO

  Inschrijving