12
mei 2016

Back to Basics: Een haalbare kaart voor de voedingsindustrie?

Clean label, clear label, vereenvoudigde producten en natuurlijke ingrediënten. De consument smult ervan, maar verwacht wel dat producten tegelijkertijd lang houdbaar en vers blijven. Is dat haalbaar? Waar kunnen recepturen vereenvoudigd worden en waar liggen de limieten. En is het sop de kolen wel waard?

De vraag naar natuurlijke voeding, vrij van additieven blijft een hot topic. En het ziet ernaar uit dat deze clean label trend de komende jaren niet zal afzwakken. Integendeel, intussen is er al een verschuiving naar ‘clear label’: zo weinig mogelijk ingrediënten, en dan liefst alleen maar ingrediënten die bekend in de oren klinken.

In deze studiedag bekijken we deze trends enerzijds vanuit vraagzijde: Wat verwacht de consument? Welke additieven jagen hen schrik aan en hoe komt dat? Maar bovenal bekijken we de trend ook vanuit een praktisch oogpunt voor de producent, en overlopen we de mogelijkheden en beperkingen. Daarbij komen de verschillende types additieven aan bod: bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en stabilisatoren. Voor de verschillende types worden een aantal cases verder uitgediept, waarbij ook resultaten uit de eigen onderzoeksprojecten aan bod zullen komen.

timing

lezing

8.45 - 9.20

Onthaal

9.20 – 9.30

Verwelkoming

door Timothy Lefeber, Flanders’ FOOD

9.30 – 9.45

Clean label? Clear label? Natuurlijk?

Een korte toelichting over deze trendy benamingen. Maar wie kent de betekenis hiervan?

door Charlotte Boone, Flanders’ FOOD

9.45 – 10.45

Wat heeft de consument tegen additieven en E-nummers? Waar zijn we de mist in gegaan?

Drs. Filip Degreef brengt het verhaal van de E-nummers en waar het juist mis ging. Filip bekeek de evolutie van de E-nummers doorheen de jaren. Hij is namelijk geen voedingstechnoloog maar geschiedkundige. Laat je dus verrassen door zijn analyse van het thema. Stel ook vragen. Er is ruimte voorzien voor discussie.

door Filip Degreef, Vrije Universiteit Brussel

10.45 – 11.30

Pauze

11.30 – 12.00

E-nummers: onbekend is onbemind?

Over de E-nummers op verpakkingen van voedingswaren doen tal van misverstanden de ronde. Mogen voedingsproducenten die E-nummers zomaar gebruiken en wat schrijft de wet voor? Els De Lange, adviseur Voedingsbeleid bij Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, geeft een overzicht van de wettelijke aspecten over het gebruik van E-nummers en licht toe hoe de voedingsindustrie ermee omgaat.

door Els De Lange, Fevia

12.00 – 13.30

Lunch

13.30 – 14.00

Natuurlijk bewaren, deel 1: Alternatieven voor conserveermiddelen met een E-nummer. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen?

Prof. Devlieghere vertelt u over de impact van clean label op de microbiële veiligheid en houdbaarheid met aandacht voor de belangrijkste resultaten van de projecten FUNCOFOOD en NITRILOW. Hij vertelt u welke natuurlijke alternatieven er zijn voor de courante bewaarmiddelen.

door Prof. Frank Devlieghere, Ugent

14.00 – 15.00

Natuurlijk bewaren, deel 2: Alternatieven voor anti-oxidantia met een E-nummer. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen?

Micro-algen zijn een  interessante bron van natuurlijke antioxidanten voor toepassingen in de voedingsindustrie. Een overzicht van de mogelijkheden uit het project PRESERVALG.

Maar naast antioxidanten uit micro-algen zijn er al gangbare alternatieven, bijvoorbeeld extracten uit rozemarijn of thee.

Ook leggen we jullie het projectconcept van EXTENDLIFE uit.

door Dr. Koen Goiris, KU Leuven en Kelly De Vadder van Kemin

15.00 – 15.30

Pauze

15.30 – 16.00

Ook natuurlijkheid moet in de roadmaps!

Een korte bevraging over clean label en natuurlijke ingrediënten voor de roadmaps

16.00 – 16.30

Natuurlijke smaken: Alternatieven voor smaakstoffen en smaakversterkers met een E-nummer, en de vage grens tussen natuurlijke en kunstmatige aroma’s. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen?

De Spaanse firma Lucta, vooraanstaand lid van de European Flavours Association, vertelt jullie meer over de recenste ontwikkelingen en trends voor de komende jaren in deze markt van producten

door Manuel Garcia van Lucta

16.30 – 17.30

Receptie

Praktische informatie

Wanneer

12 mei 2016 van 09:30 tot 17:30

Waar

De Montil, Affligem
Moortelstraat 8, Affligem
Affligem
België

Organisator

Flanders' FOOD