Activiteiten

Automatisering en digitalisering op de werkvloer: van cobots tot nieuwe vaardigheden

Automatisering en digitalisering bieden heel wat mogelijkheden op vlak van operatorondersteuning. Zo zijn cobots ontworpen om op een veilige manier samen te werken met mensen. Kan dit ook in de voedingsindustrie? Digitalisering zet zich ook door in de voedingsindustrie, maar wat is de impact van digitalisering op de werkvloer en welke nieuwe verwachtingen schept dit het naar de werknemers toe? Hoe digitaliseer je je bedrijf zonder werknemers te verliezen? Ontdek het in deze gratis workshop.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf u hier in. 

Deel 1: Kickoff Colrobfood - naar een versnelde introductie van cobots in de voedingsindustrie

Het productieproces in voedingsbedrijven telt nog een aanzienlijk aantal manuele operaties die veel mankracht vragen, terwijl ze weinig toegevoegde waarde hebben voor het product. Traditionele automatisatie (typisch industriële robotinstallaties) biedt vaak geen oplossing omwille van de hoge investeringskost, stijgende productvariëteit, dalende reeksgrootte en nood aan technisch personeel. Collaboratieve robots, ontwikkeld om op een veilige manier samen te werken met de mens, bieden potentieel om een antwoord te bieden aan bovenstaande uitdagingen voor de voedingsbedrijven. In het voormiddag gedeelte van deze studiedag wordt ingezoomd op het potentieel van collaborative robots voor de voedingsindustrie. 

Het project ColRobFood richt zich tot de producerende bedrijven uit de voedingssector en de integratoren/technologieaanbieders binnen de wereld van flexibele automatisering. Het opzet van dit project is om beide doelgroepen dichter bij elkaar te brengen door enerzijds de toepassingsmogelijkheden van collaboratieve robots (cobots) te demonstreren en anderzijds de drempels voor de implementatie in de voedingssector te verlagen. 

PROGRAMMA

 • 09:30 Onthaal & koffie
 • 10:00 Verwelkoming & voorstelling projectpartners: Sirris & Flanders' FOOD
 • 10:30 ColRobFood project: doelstellingen en aanpak
 • 11:15 Bezoek cobot democenter
 • 12:00 Discussie
 • 12:45 Conclusies en Acties


Lunch : 13:00 - 13:45

DEEL 2: SCOPE - Impact van digitalisering op de competenties op de werkvloer

Dat de voedingsindustrie de komende jaren sterk zal inzetten op digitalisatie is een feit, maar wat is de impact van digitalisering op de werkvloer en welke nieuwe verwachtingen genereert het naar de werknemers toe? Scope voedingsindustrie focust op twee voeding specifieke processen namelijk aanvoer en voorbereiding (oa. registratie, verzamelen, wegen, snijden van voeding) en bereiding (ao. Opwarmen, afkoelen, fermenteren). Tijdens een namiddagworkshop worden de resultaten van deze competentieprognose voorgesteld, kun je je laten inspireren door getuigenissen van voorlopers in digitalisatie binnen de voedingsindustrie en kan je zelf actieve oplossingen voor knelpunten in competenties voorstellen. Als organisatie is het belangrijk om bij digitalisering ook werknemers te betrekken, want de impact van digitalisering op de werkvloer is enorm en de mate waarop je inzet op de werknemers bepaalt het succes van digitale transformatie. 

Programma

 • 13:45 Scope project: opzet en doelstellingen
 • 14:45 Interactieve workshop
 • 15:30 koffiepauze
 • 15:45 Terugkoppeling resultaten workshop
 • 16:30 Afsluitende netwerkdrink

 

Regio activiteit: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Praktische gegevens

Datum: 
06/09/2018 - 09:30 - 17:00
Locatie: 
Sirris - Kortrijk
Adres: 
UGent campus Kortrijk Graaf Karel de Goedelaan 5 8500 Kortrijk
Land: 
België

Meer info

Inschrijving