27
januari 2012

Aan de slag met natriumreductie - soepen en sausen

Mini-workshopreeks met een overzicht van de mogelijkheden en beperkingen van natriumreductie in soepen en sausen. (vglb. workshops voor vleeswaren- en bakkerijsector voorjaar 2012)

Deze workshopreeks is VOLZET - demo van ingriënten kan nog wel.

Oproep aan ingrediëntenleveranciers:  In de 2e sessie van deze mini-workshopreeks, is er een luikje 'Proefsessie.'  In dit luik is er ruimte voor voorbeelden vanuit ingrediëntenleveranciers.  Meer info: klik hier

 

In deze mini-workshopreeks wordt een overzicht geschetst van de mogelijkheden en beperkingen van natriumreductie in soepen en sausen. Voor de vleeswarensector en de bakkerijsector gaan in het voorjaar 2012 vergelijkbare workshops door.

 

Zout, NaCl, wordt gebruikt bij de bereiding van heel wat levensmiddelen.  Niet enkel vanwege zijn smaak, maar ook omwille van de bewarende en technologische functionaliteit.  Zo is zout dan ook vaak heel nauw verbonden met diverse levensmiddelenkarakteristieken.  Zout is één van de bronnen van natrium in levensmiddelen, daarnaast zijn er ook nog talrijke andere componenten die voor de aanvoer van natrium zorgen.

 

Consumptiedata geven aan dat de natriuminname van heel wat consumenten hoger blijkt te liggen dan de aanbevelingen.  Een hoge natriuminname wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsrisico’s, zoals hypertensie en hart- en vaatziekten.  Het verlagen van het natriumgehalte van levensmiddelen is één van de strategieën om de natriumopname te beperken.

 

Er heerst, vaak gedreven door overheidsinitiatieven, een tendens naar een reductie van het natriumgehalte van levensmiddelen. (David Marquenie, CULINARIA licht dit toe)

 

De workshopreeks heeft als hoofddoel info te verschaffen rond de functionaliteit van zout (en andere natriumbronnen) en de mogelijkheden en beperkingen voor natriumreductie in soepen en sausen.  Hierbij komen ondermeer resultaten uit het Flanders’ FOOD project ‘Natriumreductie en/of –vervanging (2006-2009)’ aan bod. 

De sessies zijn zoveel mogelijk interactief en gericht op de praktijk.  Indien, op basis van de feedback van de bedrijven, nood is aan extra info, kan het aantal sessies worden uitgebreid.

ILVO en Flanders’ FOOD verzorgen de invulling van deze workshopreeks

Praktisch:

  • 27 januari 2012 & 8 maart 2012 (VERPLAATST!)
  • max. 20 deelnemers
  • voorbehouden voor deelnemers uit de voedingsindustrie of verwante sectoren
  • deelnameprijs reeks: leden 249 Euro ; niet-leden 499 Euro (prijzen voor vroegboekers) 

Noot: voor de vleeswarensector en de bakkerijsector volgen vergelijkbare sessies.

Demonstratie ingrediënten
In de 2e sessie van deze mini-workshopreeks, is er een luikje 'Proefsessie.'  In dit luik is er ruimte voor voorbeelden vanuit ingrediëntenleveranciers. 
Meer info demonstratie ingrediënten klik hier
Inschrijven demonstratie ingrediënten klik hier

Praktische informatie

Wanneer

27 januari 2012 van 12:30 tot 16:15

Waar

ILVO
Brusselsesteenweg 370
Melle
België

Organisator

Flanders' FOOD