Activiteiten

Wij voeden de stad

  In 2050 zijn we met meer dan 9 miljard. 3 op 4 mensen leven tegen dan in steden (vandaag is dat al 1 op 2). Al deze mensen moeten eten. Liefst gezond, voedzaam én duurzaam. Bouw mee aan een stad met een fair, duurzaam en toekomstgericht voedingssysteem! Op 6 december beginnen we eraan met jou.

  Hoe gaan we om met het voedselvraagstuk? Wat zijn de oplossingen in de (nabije) toekomst? Wat zullen onze kinderen op school eten? Wat kunnen supermarkten doen? Krijgen lokale boeren hun producten in de stad? Hoe spelen nieuwe ondernemers in op snelgroeiende steden? 

  Rikolto en Stad Leuven nodigen je op 6 december uit in Museum M om mee te ontdekken hoe steden zich klaarzetten voor een toekomst met duurzaam, gezond en eerlijk eten. Food Smart Cities, daar willen we naartoe en daar kunnen we jouw hulp voor gebruiken.

  Programma

  09.00-09.30 [Inkomhal] Welkom en registratie

  09.30-09.45 [Meeting Room] Opening Remarks

  • Jan Wyckaert - Directeur van Rikolto in België. Jan is een van de architecten van Rikolto's Food Smart Cities-programma en een expert in duurzame ontwikkeling en Corporate Social Responsibility.
  • David Dessers - Schepen Stad Leuven, bevoegd voor mobiliteit, klimaat, duurzaamheid landbouw en consumptie Stad Leuven.

  09.45-10.30 [Business Lab] Keynote speakers

  • Mark Lundy - Senior Scientist at the International Center for Tropical Agriculture (CIAT) in Colombia, where he leads the Sustainable Food Systems Team. Mark will give an introduction on sustainable food systems in practice, looking at various entry points for action.
  • Cecilia Marocchino - Urban food planning expert at FAO. Cecilia will introduce FAO's framework for the urban agenda, focusing on urban food planning. She has over 10 years experience in urban research and urban development planning in Africa, Latin America and the Middle East.
  • Han Verschure - Professor emeritus architecture and human settlements. Han will talk about a transition towards more sustainable cities.

  Overzicht sessies

  Agora

  Burgers in hun rol als consument zijn een drijvende kracht zijn voor verandering in ons voedselsysteem. In de Agora kom je meer te weten hoe we samen ons steentje kunnen bijdragen, zodat gezonde en duurzame voeding het 'nieuwe normaal' wordt voor iedereen.

  10.45-12.00 - Leaving no one behind

  13.00-14.30 - Healthy people & planet

  15.00-16.00 - Ik ben meer dan mijn kassaticket

  City Hall 

  Het stadhuis is het kloppende hart van een stad. Het is de plaats waar cruciale beslissingen worden genomen die impact hebben op burgers, boeren en het milieu. Rikolto ondersteunt de ontwikkeling van een duurzaam en klimaatvriendelijk voedselbeleid op stadsniveau via participatieve besluitvormingsprocessen en uitwisseling tussen steden.

  10.45-12.00 - Reducing cities carbon "foodprint"

  13.00-14.30 - Participation in urban food planning

  15.00-16.00 - Peer-to-peer learning between cities

  Business Lab 

  In Rikolto's business lab testen we nieuwe bedrijfsmodellen die ons voedsel gezonder, duurzamer en eerlijker maken. Een nieuwe manier van zakendoen, bij Rikolto noemen we dat Inclusive Business. Laat je inspireren door enkele van onze voorbeelden uit de hele wereld, en ontdek wat er lokaal in Leuven gebeurt.

  10.45-12.00 - Kort'om Leuven

  13.00-14.30 - Inclusive business models to create closer rural-urban linkages

  15.00-16.00 - Generation Food

  Volksgezondheid 

  De dienst volksgezondheid van een Food Smart City heeft de belangrijke rol om veilig voedsel voor iedereen te garanderen. Of voedsel nu afkomstig is uit de directe omgeving van de stad of van ver weg, of het nu geproduceerd wordt door kleine boeren of grote bedrijven - consumenten moeten er zeker van zijn dat hun voedsel gezond en veilig is om te consumeren.

  10.45-12.00 - Healthy people & planet

  13.00-14.30 - Safe food for everyone

  School 

  De school is niet alleen de plek waar toekomstige generaties opgeleid worden. Het is ook dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Goed eten op school draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Hier begint een eetcultuur waarbij er respectvol wordt omgesprongen met eten en de mensen die ervoor zorgen.

  13.00-14.30 - School Food Councils

  15.00-16.00 - Warme maaltijden op school

  Besluit en receptie

  16.00-17.00 - Chris Claes, directeur of Rikolto International en Mohamed Ridouani, burgemeester van de stad Leuven

  Regio activiteit: 
  België
  Organisator: 
  Andere

  Praktische gegevens

  Datum: 
  06/12/2019 - 09:30 - 17:00
  Locatie: 
  Museum M
  Postcode: 
  3000
  Stad: 
  Leuven
  Land: 
  België
  Organisator: 
  Rikolto

  Meer info

  Inschrijving