Activiteiten

Augmented en Mixed Reality voor Labo- en Procesomgevingen

  Werknemers hebben het steeds lastiger in complexe en alsmaar wisselende labo- en procesomgevingen. Met slimme toepassingen op basis van augmented en mixed reality houden ze tóch alle touwtjes in handen!

  Ontdek hoe dit praktisch mogelijk is tijdens de officiële start van de VLAIO Industrie 4.0 Proeftuin: Augmented reality en mixed reality support voor laboranten, procesoperatoren en onderhoudstechnici 

  We voorzien een informatieve namiddag met voordrachten over de Technologie en werkelijke Impact van Augmented Reality. 

  Daarnaast zullen enkele aanbieders van Augmented en Mixed Reality toelichten hoe de technologie nu reeds kan worden ingezet voor laboranten, procesoperatoren en onderhoudstechnici. Als afsluiter maken we bekend wat de proeftuin concreet voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen. 

  Raadpleeg het volledige programma en registreer

  Waarover gaat het?

  In labo- en procesomgevingen worden werknemers geconfronteerd met een stijging in complexiteit en variabiliteit van processen. Ingewikkelde (parallelle) processtappen en grote hoeveelheden informatie moeten op een correcte en veilige manier verwerkt worden. De taken in zulke omgevingen worden nog steeds hoofdzakelijk manueel uitgevoerd, inclusief het bedienen van gespecialiseerde machines, en vereisen bovendien dat de werknemer zicht houdt op grote hoeveelheden (gecompliceerde) informatie. Door recente ontwikkelingen in de beschikbare hardware en software voor de verwezenlijking van Augmented en Mixed Reality (AR en MR) toepassingen, wordt deze technologie toegankelijk en inzetbaar in een grote verscheidenheid aan productieprocessen en kunnen we oplossingen aanbieden om efficiënt om te gaan met de stijgende complexiteit en variabiliteit in productieprocessen. Deze VLAIO proeftuin Industrie 4.0 adviseert jouw bedrijf bij het overschakelen naar deze technologische ondersteuning.

  Gebundelde krachten

  Nieuwe praktijkcases zullen worden gedemonstreerd op basis van de uitgebreide kennis en jarenlange ervaring in Augmented Reality en Mixed Reality van de onderzoekspartners: 

  • UHasselt/Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM)
  • Flanders Make/ProductionS
  • Howest/Digital Arts and Entertainment Research

  Hierbij worden worden via drie reële cases een aantal herbruikbare componenten voor het opzetten van AR en MR applicaties gedemonstreerd op maat van, en in nauwe samenwerking met partners uit de domeinen: 

  • agrovoedingsindustrie, vertegenwoordigd door Flanders’ FOOD,
  • “wet labs” uit Biotech bedrijven, vertegenwoordigd door BioVille, beheerd door LRM,
  • maakindustrie, vertegenwoordigd door Flanders Make.

  In deze proeftuin creëren we een raamwerk om Augmented en Mixed Reality (AR/MR) toe te passen voor een grote verscheidenheid aan productie- en labogerelateerde taken. Het is belangrijk om tijdens de activiteiten van een operator / laborant enkel relevante data aan te bieden die inzicht in de progressie, veiligheidsvoorschriften en kwaliteit van het proces geeft.

  Verder wordt er een loketfunctie opgezet die verantwoordelijk is voor de vertaalslag tussen de vragen en vereisten van het werkveld en de technische partners. De rol van dit centrale loket is tevens om het werkveld duidelijk te informeren over de inzetbaarheid, haalbaarheid en mogelijkheden van de technologie. Dit laatste voelen we aan als een noodzaak gezien de vele misvattingen die er bestaan omtrent deze technologieën.

  Wat is het aanbod?

  Een Augmented en Mixed Reality raamwerk voor een grote verscheidenheid aan productie- en labogerelateerde taken

  Demonstratiecases voor de agrovoedingsindustrie, biotech en maakindustrie

  Een loketfunctie voor de vertaalslag tussen de vragen en vereisten van het werkveld en de technische partners

  Regio activiteit: 
  België
  Organisator: 
  Andere

  Praktische gegevens

  Datum: 
  11/06/2019 - 12:00 - 16:30
  Locatie: 
  Flanders Make
  Adres: 
  Gaston Geenslaan 8
  Postcode: 
  3001
  Stad: 
  Leuven
  Land: 
  België
  Organisator: 
  Flanders Make / UHasselt / Howest

  Meer info

  Inschrijving