Verlies van reukzin bij COVID-19-besmetting

Coronavirus

Recente klinische studies geven aan dat het verlies van de reukzin één van de eerste symptomen van een besmetting met het SARS-CoV-2 virus kan zijn.

COVID-19-symptomen

Naast symptomen zoals koorts, droge hoest en vermoeidheid is een aangetast reuk- en/of smaakvermogen ook één van de vaak voorkomende symptomen van COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Bij klinische studies in Zuid-Korea, China en Italië vertoonden coronapatiënten vaak een vermindering van de reukzin zonder andere symptomen. Vooral in Europese landen wordt sinds de corona-uitbraak opvallend veel melding gemaakt van reuk- en/of smaakverlies bij COVID-19-patiënten. In een recente studie wordt melding gemaakt dat 2/3 van de Europese coronapatiënten een olfactorische en gustatorische disfunctie heeft (Luers et al).

Reukverlies

Het wegvallen van het reukzintuig (anosmie) komt wel vaker voor na een virale infectie. Ongeveer 40% van de volwassen patiënten met anosmie hebben hun geurperceptie verloren na een virale infectie. Men spreekt van een post-virale anosmie. Er zijn meer dan 200 verschillende virussen gekend, die infecties van de bovenste luchtwegen en verlies of vermindering van de reukzin (anosmie/hyposmie) veroorzaken (bv. rhinovirus). Het nieuwe coronavirus is dus een virus dat aan het lijstje kan worden toegevoegd.

Meestal zijn de klachten van voorbijgaande aard. De duur van de anosmie of hyposmie verschilt van patiënt tot patiënt. Een significant aantal patiënten vertoont een langdurig verlies van reuk, maar de meeste patiënten kregen hun reukzin terug na 7 à 14 dagen.

Ook smaakverlies?

Er zijn nog maar weinig wetenschappelijke studies die aangeven op welk zintuiglijk systeem het coronavirus precies aangrijpt: het reukvermogen in de neus of de smaak op de tong of beide. De globale smaakperceptie is immers een combinatie van mondgevoel, smaak op de tong en geur. Met de smaakknoppen op de tong nemen we de 5 basissmaken (zuur, zoet, zout, bitter en umami) waar. 80% van de smaak in de brede betekenis wordt echter bepaald door de reukzin, waarbij interactie optreedt tussen vluchtige moleculen en de reukreceptoren in de neus. Daarom zullen mensen die hun reukzin verliezen ook minder ‘smaak’ hebben van hun voedsel. Een recente studie geeft echter aan dat er ook effecten zijn van het coronavirus op de smaakperceptie sensu stricto (op de tong). Verder onderzoek naar de werkingsmechanismen van het nieuwe coronavirus op onze belangrijke zintuigen dringt zich op. Geurherkenningstesten en drempelwaardetesten voor basissmaken, die normaliter gebruikt worden om panelleden voor een sensorisch panel te selecteren, kunnen ook toegepast worden om het disfunctioneren van de geur- en smaakzin bij patiënten en smaakexperten in kaart te brengen.

Vragenlijsten klinische studies

Diverse wetenschappers en neus-, keel- en oorartsen hebben klinische studies opgezet om het klinisch verloop van reuk- en smaakverlies bij COVID-19-patiënten op te volgen. Het UZ Gent heeft een enquête opgesteld om personen tussen 18-65 jaar die recentelijk een stoornis in hun reuk- en of smaakvermogen ervaarden, te bevragen. Ook het internationaal Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR) heeft een online vragenlijst opgesteld voor patiënten met sensorische klachten.

In quarantaine

Personen met plots reukverlies zouden onmiddellijk in quarantaine moeten gaan, omdat de kans groot is dat ze besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. Op die manier kunnen ze het risico op verdere overdracht van het virus verminderen. Als dagdagelijkse geuren (koffie, parfum, vers gebakken brood, …) minder worden waargenomen, zou dit een alarmsignaal kunnen zijn. We worden dus gewaarschuwd om meer bewust geuren waar te nemen! 

Referenties

Luers et al., Olfactory and gustatory dysfunction in coronavirus disease 19 (COVID-19), Clinical Infectious Diseases ciaa525, 1 mei 2020.

https://reukverliescovid19.wixsite.com/onlinevragenlijst

https://gcchemosensr.org/surveys/nl