FLANDERS' FOOD RADAR

Waarom maar weinig productinnovaties slagen...

Unilever, Lego, P&G, Danone, Kraft, … Wat hebben al deze bedrijven gemeen? Het antwoord is: co-creatie. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij inzichten uit alle schakels uit de keten worden meegenomen en waarbij de noden van de consument centraal staan. Op die manier vergroot je aanzienlijk jouw kansen op de markt!

Waarom zou ik al die tijd en moeite in productontwikkeling steken? Ik heb al genoeg zaken aan mijn hoofd, zie ik je denken...

Maar waarom zoveel tijd en geld investeren in productontwikkeling als het nieuwe product toch niet overeenstemt met wat de consument zoekt? En wat als je wist dat zo’n 60-80 procent van de productintroducties mislukt en terug uit de rekken gehaald moeten worden wegens geen succes. Meer en meer bedrijven zien dan ook in dat de klant nog steeds te weinig betrokken is bij het hele proces van productontwikkeling. Bij productinnovatie en productontwikkeling gaat het er juist om dat je in staat bent door de ogen van de consument naar het product te kijken. Eens je goed in kaart heb gebracht wat mensen echt willen, kan je je bezig houden met technische en bedrijfseconomische aspecten.

Hier is alvast een TEDx-talk over co-creatie.

Hier enkele voorbeelden van voorlopers op vlak van co-creatie:

LEGO: De volgende generatie inspireren

LEGO doet al jaren aan co-creatie samen met zijn consumenten (zowel jong als oud). Zo is LEGO Ideas een online communityplatform waar leden nieuwe creaties kunnen ontdekken, gecreëerd door andere leden en hun eigen designs voor nieuwe LEGO sets kunnen indienen. Leden kunnen dan stemmen op deze ideeën en feedback geven. Indien een idee meer dan 10.000 stemmen krijgt, beoordeelt LEGO het idee en kiest uiteindelijk de winnaar waarvan het idee op de markt wordt geïntroduceerd. De bedenker van het idee geeft de finale goedkeuring van het product, ontvangt een percentage van de omzet en wordt op alle verpakkingen erkend als de bedenker van het nieuwe product. Op die manier bekom je trouwe consumenten die beloond worden voor hun innovativiteit en creativiteit.

 

General Mills: een bron van inzichten

General Mills heeft al lang ingezien wat de meerwaarde is van crowd-sourcing (raadpleging van het publiek). Met behulp van het General Mills Worldwide Innovation Network (G-WIN), was deze Amerikaanse voedingsgigant in staat om actief te zoeken naar innovatieve concepten en ideeën. Wat is vooral het beste aan hun aanpak? Het is een open proces voor iedereen. Consumenten, werknemers of partners kunnen allemaal ‘een nieuwe proposal indienen’ en een innovatief product/concept voorstellen.

Door deze samenwerking met het grote publiek heeft General Mills vele nieuwe ideeën gekregen op vlak van verpakkingen, productassortiment, productieproces, digitale efficiëntie, en vele andere gebieden.

General Mills benadrukt dan ook het belang van hun consumenten en hun interessante inzichten voor hun business.

 

En nu is het aan jullie? 

Hoe zouden jullie jullie innovatieprojecten willen versnellen?

Op 19 maart lanceerden we met verschillende partners uit Frankrijk en Wallonnië een online toolbox uit waarmee je de eerste stappen richting cocreatie kan nemen.

De toolbox werd ontwikkeld binnen het project Codesign Aliment, een project rond cocreatie binnen de voedingssector. De toolbox bevat verschillende tools die je kan gebruiken tijdens jouw codesign workshop. Ze worden opgedeeld volgens de verschillende stappen binnen het codesignproces inspiratie - empathie - ideeën generatie - ontwikkelen - evalueren.

Wil je meer informatie over het project of de toolbox, neem dan zeker contact op met de projectverantwoordelijke Bianca Lefevere.

 

Bronnen foto's:

https://ideas.lego.com/#all

https://gwin.secure.force.com/


Nuttige links