FLANDERS' FOOD RADAR

Een frisse blik op je bedrijfsproject door een studententeam

Bedrijven kunnen voor komend academiejaar opnieuw projecten indienen voor de laatstejaarsstudenten van de masteropleidingen Industrieel Ingenieur, Handelsingenieur en Handelswetenschappen van de KU Leuven (campussen Brussel en Gent). De studenten kunnen hiervoor kiezen als onderdeel van hun opleiding

Agoria, de federatie voor de technologische bedrijven, organiseert dit Interdisciplinair Assessment Project (IAP) al meer dan 10 jaar voor hun leden. Sinds vorig jaar hebben Flanders’ FOOD en Alimento de stap gezet om dit open te trekken naar de voedingsindustrie. Zo werden er vorig jaar bij Nuscience, winnaar van de Factory of the Future award 2017, verschillende studentenprojecten met succes uitgewerkt.

De studenten werken in groepjes van drie of vier, onder begeleiding van een mentor binnen uw bedrijf samen met coaches van de KU Leuven, rond opdrachten die door de bedrijven geformuleerd worden. De projecten lopen van oktober tot december. Op het einde van de rit ontvangen de bedrijven in kwestie een set van interdisciplinaire aanbevelingen die binnen de onderneming kunnen geïmplementeerd worden. De teams hebben bijvoorbeeld aandacht voor de financieel-economische haalbaarheid, de technologische uitwerking en het duurzame karakter van de voorgestelde oplossing. De voertaal is Nederlands of Engels, zodat ook buitenlandse studenten kunnen deelnemen.

 

WAAROM ZOU JE DIT ALS BEDRIJF DOEN?

 1/ JE PROJECT WORDT UITGEWERKT DOOR EEN INTERDISCIPLINAIR TEAM VAN STUDENTEN

Voor een duurzame toekomst hebben bedrijven er alle belang bij om over de muren van de disciplines te kijken en hun werking vanuit een interdisciplinair perspectief te benaderen. Studenten kijken onbevangen en met een andere ‘bril’ en kunnen verfrissende ideeën en oplossingen aanreiken waarmee uw bedrijf in één of meerdere domeinen nieuwe stappen vooruit kan zetten.

De studenten komen uit drie verschillende richtingen:

 • Industriële ingenieurs kunnen zich buigen over de technische en technologische aspecten van de opdracht, maar kunnen ook bijdragen tot de optimalisatie van productieprocessen.

 • Handelsingenieurs zijn bedrijfseconomen en kunnen onderwerpen zoals financiële analyse, innovatiestrategieën, procesoptimalisatie en (big) data analytics aanpakken.

 • Handelswetenschappers zijn allround managers die in vele functionele domeinen (marketing, HR, finance…) thuis zijn.

De studenten zullen op het einde van het project aanbevelingen formuleren die aspecten bevatten van economie, technologie en duurzaamheid in de vorm van een consultancy report, een presentatie en een poster.

Een bijkomend voordeel is dat je de studenten en hun capaciteiten zeer goed leert kennen. Wie weet wil je iemand nadien aan de slag bij jou

 

2/ DE PROJECTEN HELPEN JE VERDER OP WEG NAAR EEN FUTURE PROOF ‘FABRIEK VAN DE TOEKOMST’

Net zoals vorig jaar is het thema van dit academiejaar Factory of the Future. Dit thema is een zeer rijke inspiratiebron. Made Different onderscheidt 7 transformaties voor technologische en sociale innovatie die je moet doorlopen om een fabriek van de toekomst te worden. Met het IAP willen we voedingsbedrijven ondersteunen bij één of meerdere van deze transformaties.

Wilt u meer info over Factory of the Future en de zeven transformaties, neem dan zeker contact met ons op via Bart Van Damme (gegevens onderaan).

 

BEDRIJFSPROJECTEN GEZOCHT!

Tijdens het eerste semester van volgend schooljaar zijn er weer heel wat studenten die ervoor zullen kiezen om een bedrijfsproject uit te voeren.

Heeft u één of meerdere projecten die door een studententeam kunnen worden uitgewerkt en die passen in het brede thema van Factory of the Future ?

Neem dan zeker contact op met Bart Van Damme of Hilde Wynen (contactgegevens onderaan).

 

CONTACT

FLANDERS’ FOOD

Bart Van Damme

bart.vandamme@flandersfood.com

 

ALIMENTO

Hilde Wynen

hilde.wynen@alimento.be

 

Nuttige links

https://www.agoria.be/nl/Nieuwe-editie-Interdisciplinair-Assessment-Project-Factory-of-the-Future-in-aantocht

Nuttige links