FLANDERS' FOOD RADAR

Food influencers: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?

We zien door de bomen het bos niet meer. We weten niet meer wat nu wel en niet mogen eten. Hoe komt dit? Van waar komt al die verwarrende informatie? Flanders’ FOOD werkt samen met 4 universiteiten aan een project om dit te bestuderen.

AANLEIDING

‘Wat is nu eigenlijk een gezond dieet?’ ‘Mag ik nog gluten eten?’ ‘Is het misdadig om charcuterie aan mijn kinderen te geven?’ ‘Wat met koolhydraten? Wat zijn dat eigenlijk?’ Door de overload aan informatie over voeding zijn er heel wat mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Het is al lang niet meer de ‘omgekeerde voedingsdriehoek’ die op vlak van advies over een gezond dieet als belangrijkste naar voor komt. Via social media heeft iedereen een makkelijke weg naar het grote publiek. Instagram bulkt van de foodies, vele bloggers posten wekelijks nieuwe recepten en adviezen naar hun volgers. Het ene recept ziet er al smakelijker uit dan het andere, de ene blogger verklaart al iets luider dan de andere dat zijn levensstijl supergezond is, of het allemaal wetenschappelijk onderbouwd is, is voor de ene al belangrijker dan voor de andere, maar één ding is zeker: ze spreken aan. Alles is mooi in beeld gebracht, het verhaal erbij klopt en is herkenbaar voor vele consumenten. 

BELGISCHE FOODIES

Naar aanleiding van een nieuwe projectaanvraag heb ik me verdiept in de wereld van food bloggers en -instagrammers in Vlaanderen. Het eerste wat ik tegenkwam is de ‘Belgian Food Blog Award’. Blijkbaar is er sinds 2017 een heuse prijsuitreiking voor de beste foodblogger in verschillende categorieën: Best food photography, Best baking&sweets, Best newcomer, Best healthy, Best drinks, Best overall food blog. De editie van 2018 moet nog van start gaan… 

In onderstaande tabel wordt een overzichtje gemaakt van alle blogger/instagrammers die ik tegenkwam op de eerste pagina van mijn google-zoektocht met termen ‘food blog België’. Ze zijn gerangschikt volgens het aantal volgers op instagram (op het moment dat ik mijn zoektocht deed, einde mei 2018), alleen wie meer dan 1500 volgers heeft werd in de lijst gezet.

Website/instagram/… NaamBeroep/bezigheidInstagramvolgers
@Ellen Charlotte MarieEllen De Meulemeester Mama van 4, fotografe 154000
missfoodwise.com Regula Ysewijn Freelance food writer, book author, fotografer and food judge 27800
@rawfoodchefjulie Julie Van den Kerckhove Journaliste, Raw food chef & instructor 28400
@steffivertriest Steffi Vertriest Een boordevolle agenda, geen arts 21800
Vegandtables.com Michael Ternoot Diëtist, werkzaam in Universitair Ziekenhuis in Antwerpen 21700
 cookameal.be Amylia Geen geschoolde kok 16800
 everyday_marta Marta Majewska Photographer, book author 13000
 Debbythechocoholic.com Deborah Opleiding ‘Horeca’, Yoga- en POP Pilates Instructor 12200
 kokerellen.be Ellen Van Gool Voltijds blogger 11900
 hapjesprinces.be Julie Van Weehaeghe Freelancer in beheer social media + advertising 11800
 Bibleofdrinks Jonathan Zytholoog en Sommelier 10400
 Hungryformore-mag.com Sarah De Hondt en Adriaan Van Looy Art director en creative director 10100
 Lesfillesdemadeleine Elize Noyez Schijver, editor, fotografe of recept ontwikkelaar 9463
 wouldbechef.be Sven Ornelis Radiopresentator 8869
 Karolaskitchen.be Karolien Olaerts Master in de Biomedische Wetenschappen met specialisatie Voedingswetenschappen 8769
 @helenverh Helen Verhelst Studente 7989
 Ascookedbyginger.com Laurence Maatschappelijk assistente 6953
 Lespetitespestes Barbara  6406
 roeckiesworld.be Bart De Roeck Schooldirecteur 5312
 @louisedebrabandere Louise De Brabandere Kookboekenauteur, schrijfster 4720
 macaronmanon.be Manon Van Aerschot Freelancer food communication 4663
 Hap-en-tap.be Myriam Minne Community & conversation manager, attest van kok en in 2de jaar patisserie 4069
 eenlepeltjelekkers.be/ Annelies Mama van 2, geen professionele kok 2709
 @isanaeyaert Isa Naeyaert Social media marketeer 2657
 www.onahealthyadventure.com Carolien Vreysen opleiding voeding- en dieetkunde 2568
 Mijnpuurleven.com Carla De Graef Mama van een tweeling 2424
 Kokenophakken.be Stephanie Bex online redactrice 2384
 Goestjes.be Jozefien Ryck Foodstylist & receptontwikkelaar 2352
 Alledagenhonger.be Barbara Serulus, Johanna Goyvaerts & Mayken Craenen  2224
 Mustbeyummie.com Alexia Stevens recruiter en mama van twee 1806
 Bakedlouies.com Louie Van Nieuwenborgh Business student 1638

 

WIE ZIJN DEZE BELGISCHE FOODIES?

In de lijst staan een 30-tal foodies met hun beroep of dagelijkse bezigheid die ze zelf aangeven op hun website of instagram-account. Wat valt op als je deze tabel bekijkt? De grote meerderheid zijn vrouwen, slecht 7 mannen ten opzichte van 27 vrouwen. Opvallend is ook dat slecht 5 van de foodies aangeven dat ze een opleiding gevolgd hebben in een voedingsgerelateerde richting (dieetkunde, voedingswetenschappen, kok, …). Daarentegen degenen met een opleiding in de communicatie, marketing, fotografie, … zijn in de meerderheid (15). Daarnaast zijn er nog een aantal met een heel opvallend beroep of dagelijkse bezigheid (schooldirecteur, radiopresentator, mama van een tweeling). Er zijn ook een aantal van deze bloggers die duidelijk aangeven dat het bloggen voor hen de voltijds bezigheid is. Ze geven dan ook duidelijk aan op hun website dat ze op zoek zijn naar samenwerking met bedrijven en graag recepten ontwikkelen met de specifieke producten van deze bedrijven erin.  Op vlak van aantal volgers zijn er een 12-tal die meer dan 10000 volgers hebben. Er is er zelfs een met meer dan 154000 volgers. Elk recept, elke boodschap die zij posten worden dus door een groot aantal mensen gelezen en bekeken. Uit mijn korte zoektocht op het internet is duidelijk dat zij die ons ‘beïnvloeden’ in wat we eten niet altijd degenen zijn die hierin de experten zijn en dikwijls door specifieke bedrijven betaald worden om producten te promoten. Wat wel absoluut zeker is, is dat ze een voor een expert zijn in mooie beelden maken en mooie verhalen schrijven. En dat werkt, zoals je kan zien in het aantal volgers die ze hebben op instagram. En deze aantallen groeien dagelijks. Twee weken na het maken van mijn tabel is bij de meeste instagram-accounts het aantal volgers al drastisch gestegen. Bij verschillende accounts kwamen er meer dan 200 extra volgers bij op twee weken tijd.  

MIJN NIEUWSGIERIGHEID IS GEWEKT, DIE VAN JULLIE OOK?

Van vele voedingsbedrijven komt de vraag hoe ze moeten communiceren via de sociale media, hoe ze aan de slag moeten met deze nieuwe informatiesnelweg. Daarom wordt bij Flanders’ FOOD naarstig gewerkt aan een projectvoorstel waarin deze influencers bestudeerd worden. Wat kunnen we van hen leren? Hoe lang bestaat dit fenomeen al? Wat is de effectieve impact van deze influencers? Is er een verschil in impact op volwassenen of adolescenten? Werkt kook-TV nog? Of zijn alleen de sociale media nog van belang? Experten (in communicatie, marketing, voedings- en dieetleer, geschiedenis) van 4 universiteiten willen zich de komende 4 jaar over dit onderwerp buigen. Als je nieuwsgierigheid geprikkeld is om dit project mee te volgen of te steunen, of om meer info erover te krijgen, aarzel dan niet om ons te contacteren (ellen.fierens@flandersfood.com).

Nuttige links