Cheers, salud, nazdrovje, schol!

Ondanks wat de titel doet vermoeden, zal dit artikel u niet zeggen welke aangepaste wijnen u tijdens de eindejaarsfeesten het best bij uw kalkoen serveert. Neen, dit artikel werpt een blik op enkele opvallende trends die spelen in het non-alcoholisch drankensegment. Geen vrees, deze drankjes zijn allesbehalve saai en bezorgen u bovendien geen hoofdpijn de dag nadien!

U kent het allemaal, u bent op een receptie en bent BOB van dienst. Jammergenoeg zijn de non-alcoholische opties die u voorgeschoteld krijgt zéér beperkt (lees: fruitsap of in het beste geval de mogelijkheid tot het verkrijgen van een glaasje frisdrank). Een typisch tafereel dat zich op tal van gelegenheden voordoet. Nochtans zou het ook anders kunnen. Wereldwijd is er namelijk een heuse innovatie-revolutie bezig in het segment van de non-alcoholische alternatieven. Graag neem ik u mee op ontdekkingsreis doorheen enkele nieuwe en spannende smaaksensaties in de drankenwereld. 

Spicy drinks

De dagen dat kruiden enkel in onze maaltijd werden verwerkt, zijn voorbij. In deze pittige ‘spicy’ drankjes worden krachtige smaakmakers zoals gember of chili toegevoegd. Deze smaakbommetjes zijn allesbehalve alledaags, en zullen dan ook voor een nieuwe smaakbeleving zorgen. Deze dranken worden ook wel ‘adult drinks’ genoemd, omdat kinderen deze smaken vaak nog niet weten te appreciëren. Gember in het bijzonder, is sinds 2012 aan een ware opmars als smaaksmaker in dranken begonnen. Naast reeds gekende dranken zoals ‘ginger ale’, gemberbier en gemberthee, wordt er nu ook geëxperimenteerd met toevoegingen van gember in fruit- en groentensappen en gearomatiseerd (bruis)water. Het is een interessant ingrediënt, aangezien het goed past bij bepaalde andere smaken en tot boeiende combinaties kan leiden (food pairing). Enkele voorbeelden van combinaties die populair zijn in de US, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Mexico zijn in onderstaande afbeelding weergegeven.

Google, Beverage Trends Report

Bron: Google - Beverage Trends Report 2017

Ook (natuurlijke) bittercomponenten doen meer en meer hun intrede in het drankensegment. Ongetwijfeld dat de gin tonic hype hier voor iets tussen zit, maar intussen  worden de tonics meer en meer 'as such' gedronken en vindt er heel wat productontwikkeling plaats rond de toevoeging van natuurlijke componenten die een bittere smaak geven. Voorbeelden van deze natuurlijke componenten zijn cassia en chitretta, elk met een uniek bitterheidsprofiel. Naast toevoeging van natuurlijke bittercomponenten, wordt in het tonic segment ook heel wat geëxperimenteerd met verschillende smaakcombinaties die de bitterheid van het drankje goed aanvullen. Zo won het Nederlandse bedrijf ‘Double Dutch Drinks’ vorig jaar nog de prijs voor ‘best premium or adult drink’ tijdens de World Beverage Innovation Awards met hun tonics die verrassende smaakcombinaties bevatten.

double dutch drinks

Bron: Double Dutch Drinks

Cold Brew Coffee

De laatste jaren is de consument meer en meer op zoek naar het verhaal achter zijn/haar voeding en ook naar de manier waarop het geproduceerd wordt. Cold brew coffee (laten we het bij de Engelstalige benaming houden, want eerlijk toegegeven, koud gebrouwen koffie klinkt niet echt aantrekkelijk) speelt duidelijk op deze trend in. Ter verduidelijking: Het gaat hier NIET om de calorierijke ‘frappucinos’ die je in tal van koffiebars kan terugvinden. Cold Brew Coffee is gebaseerd op een alternatieve manier om koffie te maken. Door het laten weken van gemalen koffie in koud water of water op kamertemperatuur,, zou je tasje koffie nadien minder bittere en zure, en meer zoete en zachte chocolade-achtige smaken en aroma’s bevatten dan wanneer je heet water gebruikt. Bovendien bevat de productiemethode een hoog DIY (Do It Yourself) gehalte, aangezien je dit drankje ook makkelijk zelf thuis kan proberen te maken. In de US is cold brew coffee al een ware hit en je kan dan ook verschillende varianten in de warenhuizen terugvinden, maar de trend begint nu ook over te waaien naar Europa. Nog steeds geen idee wat je je bij deze koude variant moet voorstellen? Deze youtube tutorial maakt je alvast ‘warm’ voor cold brew coffee!

Accepteer marketing-cookies om deze content weer te geven.

Cookie-instellingen
cold brew coffee
cold brew coffee 2

Bron: Chameleon Cold Brew Coffee - Kitchen Conundrums

K3, maar dan anders

Kvass - Kefir – Kombucha. 3 K’s om in de gaten te houden! Het gaat om drie gefermenteerde dranken die reeds gekend zijn in bepaalde delen van de wereld, maar nu ook hun intrede doen in onze contreien. Typisch aan deze dranken is het feit dat ze minder zoet smaken dan de bij ons reeds bekende frisdranken en bijgevolg ook nieuwe marktsegmenten aanspreken.

Kvass is een traditionele, licht koolzuurhoudende en niet- tot licht alcoholische drank die zijn oorsprong kent in Rusland en Oekraïne. De drank wordt gemaakt op basis van roggebrood dat een vergistingsproces doorloopt. Typisch worden nadien rozijnen, munt of bessen toegevoegd om extra smaak te creëren. Bepaalde bedrijven zijn dit authentieke en ambachtelijke proces intussen aan het moderniseren en opschalen om grotere volumes te produceren op een gestandaardiseerde manier. 

Kvass Russian Soda

Bron: Kvass Russian Soda

De oorsprong van kefir ligt waarschijnlijk in Tibet of in de Kaukasus. In de hoge berggebieden van deze regio’s was en is deze veelzijdige gefermenteerde melkdrank al jarenlang een belangrijk onderdeel van het basisvoedsel. Door kefirkorrels (een combinatie van gisten en melkzuurbacteriën in een matrix van eiwitten, suikers en vetten) toe te voegen aan koe, geiten-, schapen- of eventueel sojamelk komt een vergistingsproces op gang dat de melk transformeert naar een dikvloeibare, lichtzuur smakende drank met probiotische eigenschappen. Voor industrieel geproduceerde kefir worden geen kefirkorrels gebruikt, maar een nauwkeurig samengesteld mengsel van verschillende bacteriën en gisten. Hierdoor kan de smaak constant gehouden worden. Daarnaast bestaat er ook waterkefir, gebaseerd op kefirkorrels, water, vruchten en suiker en heden meer en meer in de markt gezet als alternatief voor frisdranken. 

kevita

Bron: Kevita - Sparkling Probiotic Drinks

Kombucha (gefermenteerde zoete thee) vindt zijn origine in China, waar het gekend stond als ‘de onsterfelijkheidsthee’. Ondanks de vele beweringen die gedaan worden rond de effecten van kombucha op onze gezondheid, is hier nog geen sluitend bewijs voor gevonden. De basis voor kombucha is de zogenaamde ‘SCOBY’ of voluit geschreven: Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast. Kombucha ontstaat door fermentatie van thee en suiker in aanwezigheid van deze SCOBY. Aan de drank worden heden verschillende natuurlijke fruit- en/of kruidenaroma’s toegevoegd die tot verrassende smaakbelevingen kunnen leiden. 

Ook zin om te proeven? Hoewel deze drank nog niet erg gekend is in België, zijn er wel reeds enkele bedrijven die deze drank zelf brouwen. Een voorbeeld hiervan is de microbrouwerij ‘Black Dragon’ in Gent: https://www.blackdragonkombucha.com/ 

Black Dragon Kombucha

Bron: Black Dragon Kombucha

Bronnen

  • Beverage trend report 2017 - Google internal data, U.S., U.K, Mexico, Spain, April 2011 to March 2017
  • Top ten trends that are shaping the beverage industry - https://www.foodbev.com/news/top-ten-trends-that-are-shaping-the-beverage-industry/
  • From kefir to kvass: What's in store for Europe's fermented food trend? - https://www.foodnavigator.com/Article/2017/07/27/From-kefir-to-kvass-What-s-in-store-for-Europe-s-fermented-food-trend
  • Adult soft drinks: What flavors appeal to consumers? - https://www.foodnavigator.com/Article/2017/09/28/Adult-soft-drinks-What-flavors-appeal-to-consumers?
  • Top 5 Beverage Industry Trends For 2017 - https://www.drinkpreneur.com/beverage-howto/top-5-beverage-industry-trends-for-2017/