Eurofinish 2015: Op zoek naar innovatieve coatings voor de voedingsindustrie

Voor voedingsbedrijven kan oppervlaktebehandeling van roestvrij staal voor een meerwaarde zorgen op vlak van hygiëne en rendement. Om ook mee te zijn met nieuwste coatingtrends bracht Flanders’ FOOD een bezoek aan de EUROFINISH beurs!

Op woensdag 10 en donderdag 11 juni vond de 11e editie van de vakbeurs EUROFINISH plaats in de Brabanthallen te Leuven. Deze vakbeurs stond volledig in het teken van de oppervlaktebehandeling van metalen en bood aan maar liefst 92 bedrijven de kans om informatie over hun technieken, producten en diensten uit te wisselen. Ook voor voedingsbedrijven kan oppervlaktebehandeling van roestvrij staal voor een meerwaarde zorgen op vlak van hygiëne en rendement. Om ook mee te zijn met nieuwste coatingtrends bracht Flanders’ FOOD een bezoek aan de EUROFINISH beurs.

EEN BETERE HYGIËNE EN RENDEMENT DOOR HET GEBRUIK VAN INNOVATIEVE COATINGS

ROESTVRIJ STAAL: EEN ONMISBARE SPELER IN DE VOEDINGSINDUSTRIE

In de voedingsindustrie is het gebruik van roestvrijstaal (RVS) vandaag de dag niet weg te denken. RVS wordt ook wel inox genoemd en is de combinatie van hoofdzakelijk ijzer, chroom en koolstof. Het chroom zorgt voor de vorming van een dun, maar hard laagje chroomdioxide op het oppervlak van het metaal. In de voedingsindustrie kent RVS een brede toepassing vanwege de goede reinigingseigenschappen en sterke corrosiebestendigheid. Andere voordelen van RVS zijn de ruime beschikbaarheid, goede verwerkbaarheid en de relatief lage kostprijs.

Ondanks de vele voordelen heeft RVS ook enkele gebreken die vooral in de voedingsindustrie voor problemen zorgen. Zo kunnen na grondige reiniging en desinfectie van de RVS oppervlakken nog steeds voedingsresten achterblijven. Die resten zorgen niet alleen voor vervuiling van het oppervlak (fouling), maar zijn ook de ideale voedingsbodem voor biofilmvorming.

FOULING EN BIOFILMS

Fouling kan gedefinieerd worden als het accumuleren van mineralen, eiwitten en andere voedingscomponenten op een RVS oppervlak nadat dit oppervlak gedurende langere tijd in contact geweest is met voedingsmiddelen. Naast een grote kans op biofilmvorming zal fouling ook aanleiding geven tot een substantiële verlaging van de productie-efficiëntie door moeilijkere warmtegeleiding en hogere pompdrukken resulterend in extra reiniging van de apparatuur met extra kosten tot gevolg. Groei van pathogenen en bederfflora op wanden van processing apparatuur onder vorm van biofilmen kan op zijn beurt aanleiding geven tot persisterende bronnen van besmetting, die vaak zeer moeilijk of niet te verwijderen zijn door normale reinigings- en desinfectieprocedures. Uit bilateraal onderzoek uitgevoerd voor meerdere voedingsbedrijven blijkt dat de aanwezigheid van dergelijke biofilmen een directe invloed kan hebben op de houdbaarheid van levensmiddelen.

Vanuit de voedingsindustrie komt dan ook een sterke vraag naar nieuwe types RVS die niet vatbaar zijn voor vervuiling (nonfouling) of die zelfreinigend (self-cleaning) zijn. Om antwoord te bieden aan deze problematiek lanceert Flanders' FOOD een project rond de beïnvloeding van het kleefgedrag van RVS door chemische en fysische oppervlaktebehandeling om fouling en biofilms te vermijden of te verhelpen. Dit project, CLEANSURFACE genaamd, zal in samenwerking gebeuren met ondermeer het Smart Coating Application Lab van Sirris.

WAT WILLEN WE BEREIKEN MET CLEANSURFACE EN HOE GAAN WE DIT AANPAKKEN?

Het doel van dit tweejarige project is de introductie van innovatieve RVS-coatings in de gehele voedingsindustrie, wat zal resulteren in verminderde fouling en biofilmvorming. Dit zal zowel het rendement als de productveiligheid en -kwaliteit ten goede komen. Meer specifiek zal een overzicht gemaakt worden van de belangrijkste materialen en coatings die vandaag bestaan om het fouling en biofilmvorming tegen te gaan. In modelsystemen (op labo- en pilootschaal) zullen verschillende types RVS en coatings getest worden op hun fouling- en biofilmvormend gedrag. De modellen zullen eveneens gebruikt worden om maatregelen uit te testen. Dit zal aanleiding moeten geven tot een set van richtlijnen rond hoe preventief (bij een nieuwe installatie) en curatief (bij bestaande installaties) het kleefgedrag van RVS kan gewijzigd worden en welke de beste oplossingen zijn om dit te doen.

Op het einde van het project zou een duidelijk inzicht moeten verworven zijn welke de mogelijkheden zijn voor de voedingsindustrie om fouling en biofilmvorming te vermijden via verbetering van het kleefgedrag van RVS. Optimaal zal de voedingsindustrie met meer wetenschappelijk gefundeerde kennis hun installatie kunnen beoordelen op fouling-eigenschappen en eventueel een curatieve behandeling voorzien. Bij nieuwe installaties zullen bedrijven uit de doelgroep met meer kennis inzake het juiste type RVS kunnen kiezen samen met hun toeleverancier. RVS met lager kleefgedrag zal moeten resulteren in verbeterde productkwaliteit, hogere rendementen en minder risico op persisterende besmettingen door minder biofilmvorming. Door de verminderde noodzaak tot reinigen en de verbeterde warmtegeleiding zal het energie- en waterverbruik dalen, wat tot een duurzamere productie zal leiden.

IEDEREEN HEEFT BAAT BIJ EEN BETERE HYGIËNE EN EEN HOGER RENDEMENT

De doelgroep van dit project is in zijn breedste vorm de ganse voedingsindustrie, gezien zo goed als in elke voedingssector RVS gebruikt wordt om hygiënisch te produceren. Meer specifiek richt dit project zich op bedrijven met sterk bederfbare producten waar vervuiling van de installatie een directe bedreiging kan zijn voor de volgende dagproductie door de aanwezigheid van een biofilm. Ook machinebouwers en producenten/behandelaars van RVS, producenten en leveranciers van coatings en reiniging- en ontsmettingsproducten behoren tot de ruimere doelgroep.

EUROFINISH 2015: HIGHLIGHTS

WAT IS EUROFINISH?

Metaalbewerking en oppervlaktebehandelingen gaan hand in hand. Het voorbehandelen en aanbrengen van coatings en deklagen is vandaag de dag een veel toegepaste techniek om de eigenschappen van metalen te verbeteren. Niet alleen omwille van decoratieve of beschermende doeleinden, maar ook om een nieuwe functionele dimensie aan het materiaal mee te geven. Voor metalen als staal, roestvrij staal (RVS) en aluminium bestaan typische oppervlaktebehandelingen zoals stralen, beitsen, ontvetten en coaten. Alle info over deze behandelingen en de nieuwste trends op vlak van coatingtechnieken kon men terugvinden op de EUROFINISH beurs.

Organisator van de EUROFINISH beurs was de Belgische vereniging voor oppervlaktetechnieken van materialen (VOM vzw). VOM is een netwerkorganisatie met meer dan 300 leden die allemaal gespecialiseerd zijn in oppervlaktebehandeling.

De vakbeurs EUROFINISH was een combinatie van een traditionele beurs met een trendy netwerking lounge evenement. Elke bezoeker was VIP en genoot van voldoende netwerkgelegenheid en de mogelijkheid om professionele seminaries bij te wonen. Op de beurs kon je bij elk bedrijf gerichte informatie over surface engineering krijgen. Daarenboven werd gratis catering aangeboden en dit alles in een comfortabele lounge omgeving. De beurs was een de ideale kans om kennis en ervaring uit te wisselen met verschillende spelers uit de coatingsector.

VOOR IEDER WAT WILS

Naast een goed gevulde beursvloer, was er ook een boeiend randprogramma. Zo kon je er verschillende seminaries of live demonstraties bijwonen. Eén van deze seminaries werd georganiseerd door het Sirris Smart Coating Application Lab. Om de mogelijkheden van coatings en oppervlaktebehandelingen dichter bij potentiële gebruikers te brengen, organiseerde het Smart Coating Application Lab 'roadshows', met daaraan gekoppeld een live event rond innovatie met coatings in de praktijk. Op de EUROFINISH beurs vond de derde roadshow plaats onder de vorm van een seminarie met als thema: 'Innovatieve functionele coatings'. Dit thema ging dieper in op de meer innovatieve kant van het aanbrengen van coatings, in ruime zin genomen.

Voor de actieve beursbezoeker was er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan live demonstraties in de demo-zone van de beurs. In deze zone kon men kennis maken met bestaande toepassingen die algemeen bekend zijn maar waarbij men zich soms amper het belang van de oppervlaktebehandeling realiseert. Ondermeer Universiteit Hasselt en de KU Leuven toonden hun innovatieve technologieën met betrekking tot coatings.

Tot slot was er ook de mogelijkheid om een uitgestippelde wandeling te volgen langs het ‘I-traject’ (innovatietraject). Via dit traject maakte je als bezoeker kennis met een selectie bedrijven die door een vakjury werden uitgekozen omwille van hun veelbelovende innovaties op vlak van oppervlaktebehandeling. Interessant voor de voedingsindustrie was het bedrijf RÖSLER Benelux dat een innovatieve nabewerkingstechniek voor RVS voorstelde, PureFinish genaamd. Met behulp van deze techniek kan RVS worden voorzien van een oppervlak met een lage aanhechtingsgraad voor vervuiling en een goede reinigbaarheid. Het betreft een natstraalproces waarbij een in water gesuspendeerd medium op een oppervlak wordt gestraald. Een extra voordeel aan dit proces is de milieuvriendelijkheid.

Dit soort innovatieve coatings zullen aan bod komen in het CLEANSURFACE project. De verworven kennis zal een leidraad zijn voor de introductie van innovatieve RVS coatings in de gehele voedingsindustrie.

INTERESSE IN DEELNAME AAN CLEANSURFACE?

Deelnemen aan het project CLEANSURFACE kan nog steeds. Voor alle info en details over dit project en andere Flanders FOOD projecten kan u terecht op onze website via flandersfoodprojecten. Indien uw bedrijf interesse heeft om deel te nemen aan CLEANSURFACE kan u contact opnemen met Stefan Coghe of Elien Danckaerts.

Stefan Coghe 

R&D Manager Flanders’ FOOD 

Tel: +32 (0)475 54 92 28

Email: stefan.coghe@flandersfood.com

Elien Danckaerts

Project Manager Flanders’ FOOD

Tel: +32 (0)478 52 03 89

Email: elien.danckaerts@flandersfood.com

BRONNEN

MEER INFO