Actieve verpakkingen met kaneel

Zonder kaneelpijpjes geen geslaagde Belgische rijstpap! We kennen allemaal de typische geur en smaak van kaneel. Maar de toepassingen gaan verder. Zo kan kaneel onderdeel zijn van een actief verpakkingsconcept.

Kaneel is een kruid met ontzettend veel toepassingen :  gebakjes, vleesgerechten, likeur en zelfs kauwgom. Wie herinnert zich deze nog, … Big Red, an American classic from Wrigleys ... Cinnamon flavoured gum which, whilst refreshing like a regular gum, delivers a warm wintery heat

Men schrijft heel wat gunstige gezondheidseffecten toe aan kaneel. De essentiële olie (EO), die men uit de bast, uit de twijgen en uit de bladeren van de kaneelboom (Cinnamon species) haalt, bevat onder andere cinnamaldehyde, een chemische stof die de ongewenste stolling van bloedplaatjes verhindert. Dit verklaart waarom kaneel soms wordt bestempeld als een anti-inflammatoir voedingsproduct of additief. En talloze websites beweren dat kaneel uitermate geschikt is om de suikerspiegel in het bloed op peil te houden, een probaat middel dus om diabetespatienten uit de nood te helpen.

Maar denk nu niet dat je massa’s kaneel moet schransen. De EO van kaneelschors bevat ook coumarine, een andere aromatische stof, die soms in rattenverdelgingsmiddelen wordt aangewend [Wikipedia]. Niet meteen gaan overdrijven is dus de boodschap!

Van kaneel weet men ook dat het anti-microbiële eigenschappen heeft. Reeds in 1974 had Bullerman [1] de schimmelwerende eigenschappen van kaneel vastgesteld en tijdens de voorbije jaren was er veel aandacht voor de bactericide kenmerken van EOs allerhande, ook de EO van kaneel. Eenvoudigweg kaneel of zijn EO aan de voeding toevoegen werd al snel een methode om de shelf life te verbeteren. Nadien ging men ook het verpakkingsmateriaal aanrijken met EO van kaneel om de verpakte voeding beter en langer te kunnen bewaren.

Een Spaanse onderzoeksploeg heeft vrij recent een zeer originele toepassing van kaneel bedacht om de beroemde Calanda-perzik langer te kunnen bewaren en commercialiseren [2]. De gastronomie van de Calanda-regio is gebaseerd op drie uitstekende producten :  olijfolie, ham en perziken. Calanda-perziken zien er prachtig uit en ze zijn uitstekend van smaak. Helaas is hun houdbaarheidstermijn niet langer dan 3 tot 5 dagen bij kamertemperatuur. En bovendien beperkt microbieel bederf hun marktbeschikbaarheid tot een klein geografisch gebied. In België worden ze haast nooit aangeboden.

De studie heeft aangetoond dat perziken, die worden aangeboden in een actieve verpakking van polyethyleentereftalaat, dat werd aangerijkt met kaneelolie, langer houdbaar zijn en ook hun gewicht en stevigheid behouden. En het proeverspanel kon geen "afwijkende" kaneelsmaak vaststellen.

Dit succesverhaal illustreert hoe een natuurlijke plantaardige olie toegepast wordt in een concept van actieve verpakking. Het zal allicht niet bij deze toepassing blijven. In tegendeel, het lijkt erop dat er een ware "golf van EO-toepassingen" komt aanrollen.

Surf the wave!

Bronnen

  • [1] Bullerman [1974]. Inhibition of aflatoxin production by cinnamon, Journal of Food Science 39, 6, 1163
  • [2] Monte-Prado et al. [2011]. Active label-based packaging to extend the shelf-life of “Calanda” peach fruit: Changes in fruit quality and enzymatic activity, Postharvest Biology and Technology 60, 211

Auteur: Belgisch Verpakkingsinstituut - www.ibebvi.be