Pathogenen afdoden met nanotechnologie?

Decontaminatie van oppervlakten in voedingsbedrijven kan via diverse chemische en fysische technieken. Onderzoek toont aan dat ook enzymen ingezet zouden kunnen worden in de strijd tegen pathogenen.

Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute (US) ontwikkelden een nieuwe methode om pathogene bacteriën te doden. Ze slaagden erin om cel lyserende enzymen aan te brengen op FDA toegelaten silica nanopartikels en een antibacteriële coating te creëren. Enkele minuten contact volstonden om Listeria monocytogenes selectief af te doden. Zelfs hoge aantallen (100 000 cellen per ml) konden binnen de 24u volledig afgedood worden.

 

Bron: Rensselaer Polytechnic Institute 

De lyserende enzymen konden ook vastgemaakt worden aan zetmeel nanopartikels die soms in verpakkingen gebruikt worden. De ontwikkelde methode is modulair en zou, door het gebruik van andere enzymen, ook ontwikkeld kunnen worden om selectief andere pathogenen aan te vallen op contactmaterialen. De lyserende enzymen uit dit onderzoek zijn dezelfde als de enzymen die bacteriofagen gebruiken om bacteriecellen te perforeren.

Bacteriofagen

Bacteriofagen of kortweg fagen zijn virussen die specifiek bacteriën aanvallen. Dit heeft het grote voordeel dat ze totaal onschadelijk zijn voor plantaardige of dierlijke cellen. Net zoals andere virussen zijn fagen heel eenvoudig opgebouwd en bestaan ze uit een RNA- of DNA streng die omgeven wordt door een eiwitmantel.

Elke faag bestaat uit een DNA bevattend hoofdgedeelte en een staart om zich aan de bacterie vast te hechten. Eens vast, wordt het DNA in de gastheer in de cel geïnjecteerd welke vervolgens de instructie geeft het virus meermaals te kopiëren. Uiteindelijk barst de cel open en komen nieuwe viruspartikeltjes vrij.

 

Gerelateerde STW artikels

Listeria faag krijgt GRAS status

Bacteriofagen gaan nu ook de strijd aan met E. coli, Salmonella en Campylobacter 

Bron: "Enzyme-based Listericidal Nanocomposites," in Journal Scientific Reports from the Nature Publishing Group.  http://dx.doi.org/10.1038/srep01584

Meer Info: Rensselaer research and discovery blog: http://approach.rpi.edu