Voedingsingrediënten gaan strijd met kanker aan

Patiënten halen zowel bij preventie, benadeling en herstel van kanker heil uit voedingsingrediënten. Zo vermindert glutamine de neveneffecten van de chemobehandeling.

Onderzoek in 2008 heeft aangetoond dat patiënten die tijdens de chemobehandeling extra glutamine (30g/dag) toegediend kregen minder gewicht verloren. Dit is goed nieuws, want door gewichtverlies verhoogt de kans op sterven. Gewichtsverlies bij chemo ontstaat oa door de ontsteking van slijm afscheidende membranen in het spijsverteringsstelsel, waardoor men minder goed kan eten.

Glutamine is het meest voorkomend, niet-essentieel aminozuur in het lichaam. Glutamine zit in het bloed en in de skeletspieren en wordt noodzakelijk bij bepaalde ziektes of verwondingen. Inname via voeding of supplementen is dan aangewezen.Glutamine wordt ook als supplement voor spiergroei gebruikt bij bodybuilders, gewichtheffers en uithoudingssporten.

Naast glutamine worden ook andere ingrediënten ingezet in de strijd tegen kanker. Vitamine D en soja verminderen de kans op kanker, lijnzaad vertraagt de woekering van kankercellen en groene thee vermindert de grootte en het aantal poliepen.

Er heerst vandaag onder wetenschappers nog heel wat discussie over het nut en de werking van bepaalde ingrediënten op kanker. Wel staat vast dat een gezonde levensstijl leidt tot 40 % minder kanker in de wereld. Onder gezonde levensstijl verstaat men stoppen met roken, beweging en gezonde voeding.

Bron: www.functionalingredientsmag.com