RFID is dood... Lang leve RFIT!

Terwijl vele toepassingen enkel een unieke identificatie vereisen, is er een evolutie naar ‘RF-tags’ die veel breder toepasbaar zijn en volledig te integreren in een veel groter IT systeem. Verschillende recent gelanceerde RFID producten doen veel meer dan enkel ‘Identification’ (ID) en zouden eigenlijk juister als ‘Radio Frequency Information Technology’ (RFIT) geclassificeerd kunnen worden.

Producten die onder de noemer ‘RFIT’ vallen, luiden een nieuwe golf van geïntegreerde totaaloplossingen in. Ze zijn zeer breed toepasbaar, van logistiek en productie tot retail en waarschijnlijk nog veel verder...

De tags worden niet louter enkel meer gebruikt voor identificatie, maar leveren ook informatie over hun locatie, toestand en specifieke omgevingsparameters. Integratie met het grotere IT systeem laat toe op basis van de verwerkte data sneller bij te sturen.

Modulariteit

ODIN technologies heeft een systeem ontwikkeld om van een standaard container in minder dan een minuut een 'Smart container’ te maken (Figuur 1). De container maakt automatisch een inventaris van de producten die uitgerust zijn met een passieve rfid tag. Met eenzelfde gemak kan de container uitgerust met een systeem voor externe communicatie. Op deze manier zijn verscheepte goederen continu op te volgen.

   
Figuur 1: (links) Modulaire RFID poort voor automatische inventarisatie van containers, installeerbaar in minder dan 60 seconden (bron: ODIN). (rechts) E-Seal van Savi Technology met sensoren voor omgevingsparameters en indringdetectie voor containers (bron: Savi).

Savi Technology heeft een ‘E-Seal tag’ ontwikkeld die in de deur van een container wordt geplaatst wanneer deze wordt gesloten (Figuur 1). De tag bevat temperatuur-, vocht-, schok-, lichtsensoren en indringdetectie. Naast sensoren voor de omgevingsomstandigheden van zijn ze uitgerust met RFID en GPS technologie.

GebruiksgemakAmerican rfid Solutions heeft met ‘iSTAR’ een product op de markt gebracht dat toelaat op de iPhone in 3D de locatie van verschillende met rfid gelabelde producten binnen een bedrijf op te volgen (Figuur 2). Zo kunnen bottlenecks van op afstand geïdentificeerd worden en zelfscamerabeelden opgevraagd worden van deze plaatsen.

             
Figuur 2: (links) Het ‘iSTAR’ systeem kan onder andere de relatieve belasting binnen een productieomgeving visueel weergeven aan de hand de positie van de met RFID gelabelde producten (bron: American rfid Solutions). (rechts) ‘Wyze Temp’ RFID kernvoeler (bron: Matrix Product Development)

Functionaliteit

Matrix Product Development heeft met de ‘Wyze Temp’ een temperatuur kernvoeler geïntegreerd met RF-communicatie om de interne temperatuur van hammen te meten bij koken (Figuur2). Realtime data over het kookproces laat toe in te spelen op de sturing van de ovens voor een optimaal resultaat.

Uitbreidbaarheid

Tego heeft een UHF Gen2 tag op de markt gebracht met tot 32KB geheugen, ongeveer 500 maal de huidige industriële standaard. Het is een passieve tag, dus zonder batterij, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om onderhoudsgegevens of geschiedenis van het getagde item gedurende lange tijd te registreren en op te slaan.

Een ander mogelijke toepassing is de tag te koppelen aan ‘e-paper’, elektronisch papier, om interessante info op de tag leesbaar te maken, bijvoorbeeld om prijsaanduidingen weer te geven in de winkelrekken.

Voor de ontwikkeling van deze tag heeft Tego beroep gedaan op 2 Vlaamse bedrijven. Easicsvoor het digitale gedeelte van het chipdesign en ICsense voor de RF front-end het het analoge gedeelte van de chip.

ToekomstMet de integratie van nieuwe functionaliteiten met RFID en de integratie van RFID tags in het IT-systeem is zachtjes een bal aan het rollen gegaan die waarschijnlijk niet meer te stoppen is. Ook de voedingsindustrie zal hiervan kunnen profiteren met een aantal op maat gemaakte toepassingen die momenteel in de pijplijn zitten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

bronnen

  • www.rfidjournal.com
  • www.odintechnologies.com
  • www.savi.com
  • www.americanrfidsolutions.com
  • www.matrixpd.com
  • www.tegoinc.com
  • www.icsense.com
  • www.easics.com