Technologie voor de voeding: de trends anno 2009

Op het FOODtechnologyVISION congres kan je vernemen hoe onze noorderburen aankijken tegen de technologische trends voor de voedingsindustrie. Anno 2009 gaan we naar flexibelere productietechnologieën, slimmere productielijnen, intelligente verpakkingen, een logistiek informatienetwerk en zoveel meer.

‘Vanmorgen voor vanmiddag’ wordt vanzelfsprekend en kennis wordt dè productiefactor. Om het visionaire plaatje compleet te maken komen ook een technotrend watcher, een architect en een energieconsulent aan het woord.

FOODtechnologyvision

  • Wanneer: 4 februari 2009
  • Waar: PPT Food, Jaarbeurs Utrecht
  • Wat: In samenwerking met easyFairs® PPT FOOD (Process, Pack & Track) heeft Imtech – Food & Feed het initiatief genomen het congres FOODtechnologyVISION te organiseren.

Tijdens een dagvullend programma gaan een aantal top sprekers en experts hun visie ventileren over de technologische ontwikkelingen van vandaag, morgen en overmorgen in de voedingsmiddelenindustrie. Waarom: Innovatie in de voedings-middelenindustrie vraagt een multidisciplinaire aanpak. Product-ontwikkeling kan weinig zonder aanpassing van het productieproces, voor logistiek geldt hetzelfde. Maar als je het niet kunt verkopen en wel produceren heeft het ook weinig zin. We nodigen dan ook de industrie uit om met meerdere disciplines deel te nemen om zo samen een dag te werken aan hun visie op technology in hun bedrijf. Hoe: Vanuit 3 thema's Beter, Slimmer & Anders zullen experts (visionairs) voor de voedingsindustrie presentaties verzorgen over technologische trends in deze sector en een doorkijk geven naar morgen. Voor alle disciplines in de food (productie, processing, logistiek, automatisering, management) zitten er een aantal interessante voordrachten tussen.

Beter

Bij de productie van nieuwe (en bestaande) foodproducten staan we voor de uitdaging deze niet alleen efficiënter en effectiever te produceren maar ook beter. Duurzaam, verantwoord, ecologisch, biologisch, minder zout, minder vet, etc. etc. zijn alle thema’s geworden bij het (re)design van nieuwe productiefaciliteiten. Voor beter produceren zijn nieuwe technologieën noodzakelijk.In deze parallel sessie geven een aantal visionairs op het vlak van productie & technologie u hun visie op morgen.

“De ontwikkelingen in procestechnologie”

Spreker: Toine Timmermans (Business Unit Manager Fresh, Food & Chains binnen Wageningen UR en o.a. verantwoordelijk voor het Foodtechnology center en het Restaurant van de Toekomst)

Abstract: Er is een toenemende vraag naar nieuwe producten, concepten en toepassingen en hierbij dient alles duurzamer te worden. Hoe ver zijn we hierin en welke nieuwe technologieën kunnen we verwachten de komende jaren ? Verlagen van de milieudruk, gezonde voeding, vers, gemak en 'on -the-go lifestyle' zijn belangrijke trends die vragen om nieuwe, flexibelere en geïntegreerde, technologische concepten. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van procesintensificatie, fractioneren, structureren, conserveren, verpakken en monitoring zullen de revue passeren.

“De fabriek zonder kabels”

Spreker: Philippe Mattelaer (Imec – Holst Centrum Eindhoven)

Abstract: Soms vraag je je wel eens af of er in een gemiddelde Volkswagen met boordcomputer, lane-control, parkingassistant niet meer technologie zit dan in een productielijn. Een draadloos sensornetwerk is allang geen rocket-science meer. Vraag is nu wat deze nieuwe sensoren en sensoring technieken gaan betekenen in het slimmer maken van productielijnen.

“Wat nano-technology de food gaat brengen”

Spreker: Frans Kampers (directeur van bioNT Wageningen)

Abstract: De toepassing van nanotechnologie in food zal komende jaren zeker een rol gaan spelen. Dit zowel in het product, de intelligente verpakking, als bij het produceren.

Slimmer

Kennis en informatie is bij het produceren,distribueren en verkopen van food-producten een van de belangrijkste onderscheidende factoren geworden. Slimmer sturen van afdeling, productielijn, bedrijf en keten is dan ook een belangrijke technologische uitdaging.

“Sense and Respond in logistiek”

Spreker: Wahlter Ploos van Amstel (Hoogleraar Logistiek Nederlandse Defensie Academie en o.a. schrijver van de logistieke bestsellers “De laatste meter” en “Logstiek”)

Abstract: Samenwerkingsverbanden met grondstoffen en ingrediënten leveranciers, retailers en foodservice, en foodproducenten die voor de hele wereld produceren zijn aan de orde van de dag. Het verkrijgen van de juiste informatie uit dit netwerk om daarmee razendsnel de beste beslissingen te kunnen nemen wordt er niet eenvoudiger op. RFID brengt een revolutie volgens de kenners: logistiek wordt sense and respond. Is het echt allemaal zo simpel?

“Vanmorgen voor Vanmiddag”

Spreker: Jaques de Kegel (Business Development Executive "Keeping Track" Solutions IBM)

Abstract: Door de toenemende snelheid in keten en bedrijf, oftewel de steeds kortere response tijd van de keten, neemt het belang toe van aansluiting van informatiesystemen real-time op het bedrijfsproces. Met name door de vraag naar "Verser" ligt hier in Food een enorme uitdaging. Zeker als je bekijkt dat er steeds meer meetpunten in het proces noodzakelijk zijn om tot een succes te komen. Ook in geval van terugroepacties kan er, dankzij een volledige transparantie van de keten, veel gerichter en omzichtiger ingegrepen worden.

“Het nieuwe werken”

Spreker: Rene Scherpenisse (Information Worker Business Consultant Microsoft Nederland)

Abstract: Hoogwaardige kennis is tegenwoordig eigenlijk de belangrijkste productiefactor. Kennis hebben is één; kennis delen en toegankelijk maken twee. Daarbij moet die kennis dan ook nog bijdragen aan het voorblijven van de concurrentie, aan het behoud van talentvolle medewerkers en aan het voorzien in de toenemende informatiebehoefte van steeds mondigere medewerkers.

Anders

Het toepassen van technologie van vandaag in de voedingsketen en onderneming van morgen vraagt om anders denken. Hierbij is duidelijk dat innovaties vaak alleen kans van slagen hebben als ze multidisciplinair worden opgepakt van productontwikkeling tot logistiek, van marketing tot ICT. Hierbij vervagen bestaande grenzen en domeinen. In de plenaire middagsessie geven een aantal visionairs u hun visie op vandaag anders denken voor morgen.

“Gaan ijskasten zelf bestellen?”

Spreker: Rob Creemers (Technotrend watcher en co-auteur van het boek “Leven zonder olie”)

Abstract: De ontwikkeling in de wereld om ons heen staat niet stil. Technology krijgt een steeds grotere impact op de samenleving. Zaken als globaliatie, klimaatproblematiek, communiceren met nieuwe media, integrale informatiesystemen, virtuele werelden zijn alleen mogelijk door de technologische ontwikkelingen. Hoe ontwikkelt zich dit de komende tijd waarin de olieprijs een grote invloed heeft op de kostprijs.

“Out of the box-denken”

Spreker: Herman Bessels (Bessels Architekten & Ingenieurs en architect van een groot aantal foodfabrieken)

Abstract: Het gebouw is gereed en de markt en de productiemethode is alweer totaal veranderd. We ontwerpen een ververij en voordat het gebouw gerealiseerd is, is de productie al verplaatst naar Azië. Het wordt tijd dat we structureel anders naar gebouwen en omgevingen gaan kijken. Het zogenaamde out-of-the-box denken is een absolute must. Niet alleen met betrekking tot de structuren die we voor het gebouw ontwerpen, maar ook voor de procedures die we doorlopen. Je kunt met ecologen gaan vechten, maar je kunt ze ook voor je laten werken.

“Meer met minder energie”

Spreker: Theo Maessen (energiespecialist Cythemadim, register energieconsulent en voorzitter van de Associatie van Energieconsulenten)

Abstract: Tot voor kort was energieverbruik eigenlijk geen serieus onderdeel van de kostprijs van food, inkoopgrondstoffen en verbetering van het logistieke en productieproces. De huidige resultaten van de foodindustrie laten echter zien dat de enorm gestegen energiekosten op het resultaat drukken. Anderzijds voelen we de druk vanuit maatschappij en overheid om zorgvuldig met deze grondstof om te gaan.

Nuttige link

easyFairs® PPT FOOD 4&5 februari 2009