Perfotec: perfect om te ademen

Het bedrijf Perfotec in Mijdrecht ontwikkelde voor verpakkers van groenten en fruit een apparaat dat het gebruik van modified atmosphere-(MA)-folie niet meer nodig maakt. Van de laser is nu ook een compacte versie op de markt.

De folieperforatielaser kan op bestaande flowpackverpakkingslijnen worden gemonteerd. De laser maakt gaatjes, zoals die normaal standaard in MA-folie zitten.

Voordeel van zelf laseren is dat verpakkers het aantal gaatjes gemakkelijk kunnen afstemmen op het product en op het seizoen. “De ‘ademhaling’ van een product wisselt namelijk per seizoen of herkomst.” Hierdoor creëert men een betere samenhang van de kwaliteit van de producten binnen de huidige houdbaarheidstermijn. De besparingen zijn enorm. Verpakkers hoeven o.a. door het gebruik van de laser geen grote hoeveelheden duurdere MA-folie met verschillende gaatjesgrootte op voorraad te houden.

MA-folie zorgt voor een bepaalde zuurstof/CO2-verhouding in de verpakking, waardoor het product langer houdbaar is. Om dat te bereiken zitten in de folie minuscule gaatjes. De grootte van de gaatjes bepaalt de mate van zuurstof- en CO2-uitwisseling met de buitenlucht.

Bron: Weekblad (Groenten & Fruit), www.perfotec.com, www.vmt.nl