Innovaties op Health ingredients Europe

Begin november ging in Parijs de HIE door. Drie ingrediënten stonden speciaal in de kijker en werden genomineerd. Hun doelwit: bloeddruk, verzadigingsgevoel en celveroudering.

Goud - TensGuard, DSM

TensGuard is een ingrediënt dat gebaseerd is op zuivelpeptiden en dat gericht is op de controle van de bloeddruk (met als doel een ‘gezond’ hart).

Wat?

Lactotripeptide’ Isoleucine-Proline-Proline (IPP) is het actieve, bloeddrukverlagend peptide in TensGuard. Hoewel lactotripeptiden van nature voorkomen in zuivelproducten, zijn ze in de originele zuiveleiwitten niet bio-actief. Om actief te worden dienen de lactotripeptiden eerst ‘bevrijd’ te worden uit het eiwit. Dit gebeurt met enzymen.

Werking?

Het ingrediënt helpt de bloedvaten te ontspannen en ondersteunt het lichaam zo om de bloeddruk op een gunstig niveau te houden.

De effecten werden aangetoond d.m.v. klinische studies bij mensen. Zo kon ondermeer de bloeddruk van mensen met een mild verhoogde bloeddruk gereduceerd worden.

Toepassing in levensmiddelen

TensGuard heeft een zuivere smaak, geeft heldere oplossingen, is stabiel onder de meeste processingsomstandigheden en is effectief bij lage dosering.

Het ingrediënt is beschikbaar in 2 poedervormen: een wateroplosbaar poeder dat geschikt is voor een brede toepassingswaaier en een gegranuleerde vorm die kan gebruikt worden voor tablettoepassingen.

Bronnen

  • DSM’s TensGuard helps keep blood pressure in line
  • website TensGuard

Zilver: Slendesta aardappel extract, Kemin Health Europe

Slendesta is een natuurlijk ingrediënt uit aardappelen dat gericht is op het bevorderen van het verzadigingsgevoel. In eerste instantie is het gericht op supplementen.

Wat?

De voordelen van het ingrediënt worden toegedicht aan ‘proteïnase inhibitor II’ (PI2). Slendesta bevat gestandaardiseerde hoeveelheden PI2.

Werking?

PI2 is een proteïne dat natuurlijk voorkomt in blanke aardappelen. PI2 stimuleert de vrijstelling van cholecystotinine (CCK), een hormoon dat in verband gebracht wordt met de onderdrukking van de eetlust door een vertraging van de maaglediging te ondersteunen. De vertraagde maaglediging ondersteunt een voldaan (I.e. voldoende geconsumeerd) gevoel.

De werking/efficiëntie van Slendesta werd aangetoond in klinische studies (bij de mens).

Bron

Website Slendesta

Brons: Algatrium, Brudy Technology

Algatrium is een nutritioneel supplement dat rijk is aan DHA (onverzadigd vetzuur).

Wat?

Algatrium is een nutriotioneel supplement gebaseerd op essentiële vetzuren, met DHA als hoofdcomponent. Van alle omega-3 oliën op de markt, zou Algatrium de hoogtste DHA concentraties bevatten. Algatrium is een ingrediënt met anti-oxidant eigenschappen op celniveau.

Werking?

Algatrium beschermt de celmembranen en DNA tegen oxidatie door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn reactieve moleculen die in cellen bv. veroudering kunnen veroorzaken. Als anti-oxidans beschermt Algatrium cellen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen ; zo beschermt het de celstructuur en het DNA tegen veroudering.

Algatrium werkt via een verhoging van de celconcentratie van glutathion, een belangrijk anti-oxidans voor onze cellen. Algatrium versterkt dus een ‘natuurlijk’ mechanisme.

Bronnen

Website Brudy

Algemene bron

DSM’s TensGuard wins prize for best new innovation in health ingredients at HIE2008