Retort shock, een extra zuurstofinjectie? Alhoewel de klassiekers hun werk goed blijven doen is er nog heel wat plaats voor innovatie.

Bij de sterilisatie in verpakking denkt men spontaan aan het blik en de glazen pot. Deze materialen zijn druk(variatie)bestendig en de sluiting is voldoende gasdicht om te weerstaan aan de hogere drukken en temperaturen tijdens het verhittingsproces in een autoclaaf.

Er zijn echter nieuwere materialen op de markt waarbij de geschiktheid voor deze toepassing in vraag gesteld kan worden. Voor lang houdbare producten zijn dikwijls barrièrematerialen aangewezen. EVOH wordt regelmatig gebruikt voor flessen en folies waarin lang houdbare producten worden bewaard. Dit materiaal is zeer geschikt voor zover het gaat om aseptische vulsystemen, waarbij na het vullen geen hittebehandeling meer nodig is.

Een hittebehandeling, waarbij het verpakkingsmateriaal in een warme en vochtige omgeving terechtkomt zal bij vochtgevoelige barrières (EVOH) tijdelijk een hogere zuurstofpermeatie (retort shock) veroorzaken. Afhankelijk van de gevoeligheid kan het verpakte product dan aan kwaliteit (vit. C…) inboeten.

Goede alternatieven zouden gebaseerd zijn op C-PET (gethermoformeerde bakjes en folies) en Alu-folies. Een SiOx-coating zou ook tot de betere oplossingen behoren indien de SiOx- laag gesandwiched wordt tussen 2 andere lagen om beschadiging te vermijden.

Bij de keuze van nieuwe materialen dient ook aandacht besteed te worden aan de vele eisen van de consument zoals openingswijze, mogelijke microgolfoventoepassingen, stapeling,…

Bron:www.innoform-coaching.de