Alternatieven voor metalen biervaten

Plastieken biercontainers op basis van het bag-in-ball-concept of op basis van samendrukbare containers bieden een alternatief tegenover metalen biervaten.

Naast de lancering van bierflesjes en wijnflessen in PET-materiaal komen nieuwe concepten op de markt voor bulkverpakkingen van dranken. Hierbij is het bag-in-box-systeem reeds een ruime tijd bekend voor wijn en melk. De drank is verpakt in een flexibele folie die op zijn beurt omvat zit in een kartonnen doos.

Naast dit bag-in-box systeem bestaat er een bag-in-ball systeem voor verschillende dranken, waaronder bier. Het KeyKeg concept van de firma Lightweight Containers omvat een bolvormige PET-container, waarin een flexible folie aanwezig is. Kenmerkend hieraan is dat het bier wordt getapt via perslucht die wordt ingebracht in de ruimte tussen de container en de folie. Een CO2-druksysteem is bijgevolg niet meer nodig. Meer info is te vinden op volgende website.

Een gelijkaardig systeem werd ontwikkeld door Carlsberg voor onder andere de kleine tapinstallaties voor thuisgebruik. Hierbij zit het bier vervat in een flexibele PET-container die via een luchtdruksysteem wordt ineengedrukt om het bier te tappen. Na gebruik blijft er enkel een compleet ingedrukte PET-container over, wat resulteert in minder transport van leeggoed.

Beide systemen zijn lichter dan de metalen biervaten met voordelen naar transport en gebruiksgemak toe. De gebruikte plastiek materialen bieden daarenboven voldoende gasbarrière om de gewenste houdbaarheid te bekomen en voldoende sterkte om te weerstaan aan zowel de druk als de transportcondities.

Bron: keykeg.com, carlsbergdraughtmaster.co.uk, foodholland.nl en Pack4Food