Geen restjes meer in flessen?

Via plasmatechnologie kan de binnenkant van flessen gecoat worden, waardoor restjes van voedsel of andere producten makkelijker uit de flessen te krijgen zijn.

Hoe vaak komt het niet voor dat voedsel vb. ketchup achterblijft in een knijpfles? Dit kan voor bepaalde producten oplopen tot 20 %. In de toekomst zou dit verbeterd kunnen worden door het aanbrengen van een nanocoating op de binnenkant van de flessen, volgens de resultaten van een Duits samenwerkingsproject. Deze coating van 20 nanometer dikte wordt aangebracht in een vacuümkamer via plasmatechnologie, waarbij het type plasma gelijkaardig is aan het plasma dat voorkomt in neonlampen. De coating zelf is een polymeriseerbaar gas dat via het plasma een zeer fijne coating van polymeer vormt aan de binnenkant van de fles.

De samenstelling van het gas bepaalt de karakteristieken van de coating, die op hun beurt de interactie beïnvloeden tussen de wand en de inhoud van de fles. Die interactie zal bepalen in hoeverre er nog restjes inhoud in de fles zullen blijven. Verschillende coatings kunnen worden aangebracht afhankelijk van het type product dat in de fles zal worden afgevuld. Hierbij wordt verder gekeken dan enkel maar voeding. Toepassingen in de farmaceutische sector, bij chemicaliënproducenten of producenten van pesticiden worden eveneens onder de loep genomen in dit onderzoek.

Het project wordt gefinancierd door het Duits Federaal Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) en uitgevoerd door twee Fraunhofer afdelingen: “Process Engineering and Packaging IVV” in Freising en “Interfacial Engineering and Biotechnology IGB” in Stuttgart”. Daarnaast werkt de Universiteit van Technologie te Munchen aan dit project mee, tezamen met tal van industriële partners waaronder Nestlé als één van de initiatiefnemers van dit project.

Uiteindelijke streeft dit onderzoek ernaar om de restjes in flessen te beperken tot 1 – 10 % van de afgevulde hoeveelheid. Hierbij dient er uiteraard geen effect te mogen zijn op de andere eigenschappen van het verpakkingsmateriaal zoals de mechanische sterkte. Naast een minder gefrustreerde consument zullen de kleinere restjes ook bepaalde problemen vermijden tijdens het recycleren van het verpakkingsmateriaal.

Contactgegevens voor dit onderzoek alsook een foto van een onbehandelde en behandelde fles kan u vinden op deze website.

Bron: ivv.fraunhofer.de, prw.com, nanoscienceworks.org, guardian.co.uk