Op nanoschaal geproduceerde PLA?

Een composteerbare plastic werd uit op nanoschaal geproduceerde polylactic acid (PLA) ontworpen om te beantwoorden aan de hoge temperatuursverwachtingen voor gethermoformeerde verpakkingen.

Daar waar enkelvoudige PLA (geleverd door Natureworks) een hittebestendigheid heeft van 44 °C, zou de resin geproduceerd door inbrenging van nanotechnologie (gepatenteerd door Cereplast) de mogelijkheid bieden om aan temperaturen tot 68 °C te weerstaan.

Een groeiend aantal bedrijven begeeft zich op het spoor van biodegradeerbare materialen. Zo werd onlangs ook biopropyleen (hitteresistentie 121 °C), als deel van een nieuwe reeks resins bij Cereplast gelanceerd.

Deze materialen worden geproduceerd uit een waaier van planten (meestal mais) om te beantwoorden aan de marketing vereisten voor bedrijven en gebruikers. Evoluties in de wetgeving laten (op Europees vlak) een aantal mogelijkheden toe en de groeiverwachtingen zijn hoog gespannen.

Er is verhoging van productiecapaciteit voorzien voor PLA-producten (Teijin-Japan ; Dupont –Plantic; …)

Andere biodegradeerbare polymeren zoals polyhydroxyalkanoaten (PHA), PHV en PHB worden geproduceerd door gistingsprocessen van genetisch gemodificeerde micro-organismen.

De European Bioplastics Association kende, (enquete onder zijn eigen leden), een eerste grote groei in 2006. De huidige hoeveelheden biodegradeerbare verpakkingsmaterialen betekenen minder dan 1% van de Europese markt, maar er wordt verwacht dat de eisen van de distributie dat marktaandeel kunnen doen stijgen.

Bron: www.dairyreporter.com en Pack4Food