Nieuwe ontwikkelingen van additieven op het gebied van zuurstofabsorbers en biologisch afbreekbare kleurstoffen

Constar biedt een nieuwe zuurstofabsorber aan die de transparantie van PET behoudt en Polyone komt met een nieuw assortiment van kleurstoffen voor biologisch afbreekbare kunststoffen.

Constar stelt een nieuwe zuurstofabsorber voor die rechtstreeks in het polymeer wordt gebracht (vb. PET). Deze maakt het mogelijk te komen tot goede barrière-eigenschappen met behoud van de transparantie van de kunststof en die kan toepasbaar zijn in een monolaagstructuur. Een eerste soort, DiamondClear 100, kreeg onlangs de FDA-goedkeuring voor voedingsstoffen en zou kunnen worden gecommercialiseerd in de loop van de komende maanden voor een eenlagige PET-ketchupfles. De nieuwe zuursofabsorber is bedoeld voor warmgevulde flesjes en vruchtensapflessen maar nog andere soorten worden ontwikkeld voor andere producten.

PolyOne Corporation brengt een assortiment van kleurstoffen OnColor BIO op de markt ter additivering van biologisch afbreekbare kunststoffen zoals polymelkzuur (PLA), het copolymeer PHBV (polyhydroxybutyraat-valeraatcopolymeer), het polybutyleensuccinaat (PBS), PBAT (polybutyleenadipaat-co-tereftalaat) of de mengsels op basis van zetmeel. De kleurstoffen zijn beschikbaar op basis van biologisch afbreekbare masterbatches, in transparante of ondoorschijnende kleuren en voor bewerkingen zoals extrusie, spuitgieten, blazen… in toepassingen zoals grote en kleine zakken, voedingsverpakkingen, flessen en doppen. Ze voldoen aan de meeste composteringsnormen zoals EN 13432 (Europa), ASTM D6400 (USA), BPS GREENPLA (Japan) en DIN CERTCO (Duitsland). Meer info vindt u op de website van het bedrijf.

Bron: Techniline en Pack4Food