Biodegradeerbare afsluitfolie voor gekoelde levensmiddelen

Het Schotse bedrijf Rockwell Solutions heeft een doorzichtige folie op basis van maïs op de Europese markt gebracht die geschikt is als topfolie (peelable). De BioPeel folie kan gebruikt worden bij gekoelde en diepvries producten zoals fruit, groenten, salades en sandwiches.

De voorbije 2 jaar hebben verpakkingsleveranciers een aantal soorten hernieuwbare biodegradeerbare materialen geïntroduceerd met als basisgrondstof vooral maïs. Sommige bedrijven voorspellen dat de markt met hernieuwbare biodegradeerbare materialen zal groeien met ongeveer 20% per jaar als een alternatief voor de op petroleum gebaseerde verpakkingen zoals PET.

Hernieuwbare biodegradeerbare verpakkingsmaterialen die momenteel toegepast worden in de voedingsindustrie zijn: PLA-verpakkingen, zetmeelverpakkingen en celluloseverpakkingen.PLA is de afkorting van Poly Lactic Acid (polymelkzuur) en wordt vooral geproduceerd uit maïs. De PLA-verpakkingen vinden vooral hun toepassingen in verpakkingen voor groenten en fruit, in flessen voor plat water en in verschillende gebruiksvoorwerpen zoals drankbekertjes en bordjes. Verpakkingen bestaande uit zetmeel worden momenteel voornamelijk gebruikt voor draagtassen, voor displayschaaltjes van bijvoorbeeld pralines en ook voor allerlei gebruiksvoorwerpen. Verpakkingen van cellulose (afkomstig uit houtpulp) worden voor verschillende toepassingen gebruikt, waaronder de verpakkingen van droge koekjes.

Naast deze reeds commercieel toegepaste materialen zijn er nog een aantal andere hernieuwbare biodegradeerbare materialen die in een onderzoeksfase zitten, maar nog niet beschikbaar zijn op de markt.

Er dient met de nodige voorzichtigheid omgegaan te worden met de term ‘biodegradeerbaar’ aangezien sommige materialen (zoals PLA) slechts afbreken bij verhoogde temperatuur (60°C) waardoor thuiscompostering momenteel geen optie is.

In de categorie van de PLA-verpakkingen heeft Rockwell Solutions in Schotland een biodegradeerbare PLA-film gemaakt die gebruikt kan worden op schaaltjes en potjes als topfolie. De gebruikte PLA (polymelkzuur) is een derivaat van maïs en werd in dit geval geleverd door NatureWorks.

De film heeft als naam BioPeel meegekregen wat verwijst naar zijn eigenschappen. De film is namelijk afpelbaar (peelable) van de schaaltjes of potjes. Bovendien is de film doorzichtig en bevat het een antimistlaag. Verder beschikt de film over een brede ‘seal’-range en bestaat de mogelijkheid voor perforatie. De film zou geschikt zijn voor gekoelde en bevroren levensmiddelen zoals fruit, groenten, salades en sandwiches. Daarnaast kan de folie gebruikt worden voor ‘flow wrap’-toepassingen.

Meer info: http://www.rockwellsolutions.com

Meer info over bioplastics:

  • http://www.bioplastics-magazine.com (u vindt er onder andere twee gratis edities met interessante info over verschillende aspecten van bioplastics)
  • www.belgianbiopackaging.be
  • http://www.european-bioplastics.org/

Bron: Pack4Food en Packwire.com